TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇMO, YENİ YÖNETİMİNİ BELİRLEDİ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Genel Kurul ve seçim çalışmasını tamamladı. Seçim sonucu toplanan yeni Yönetim Kurulu, görev dağılımını yaparak çalışmalarına başladı.

Ankara‘da 26 Mart Cumartesi günü yapılan Genel Kurul, Atatürk, silah arkadaşları, devrim şehitleri ve ülkede yaşanan bombalı patlamalarda yaşamını yitirenler için saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Divanın oluşturulması ve Divan Başkanı seçimi ile devam eden toplantıda ilk konuşmayı, ÇMO Başkanı Mert Güvenç yaptı. Kürsüye geldiğinde duysal  olduğu gözlenen Güvenç, sözlerine Türkiye‘de yaşanan olaylara dikkati çekerek, ‘Maalesef neşeli bir gündemle karşınıza çıkamıyorum. O nedenle lafı uzatmadan genel bir değerlendirme yapacağım‘ dedi.

ZAMAN BİRLİK OLMA ZAMANIDIR

Konuşurken de oldukça  duygulanan ve zaman zaman konuşma güçlüğü yaşayan ÇMO Başkanı Güvenç şöyle devam etti:

‘ Öncelikle Suruç, Ankara ve İstanbul‘da  meydana gelen patlamalarda yaşamını yitiren bütün yurttaşlarımızı saygı ile anıyor, sevenlerine sabır diliyorum. Ülkenin her yerinde patlamalar olurken ÇMO olarak çevre için mücadele etmeye çalıştık. Biz bu çalışmayı yaparken ülkenin gündemi, hırsızları aklamak, çocuk tecavüzcülerini korumak, gazetecileri içeri atmaktı.

Biz bu ortamda görevimizi yapmakta zaman zaman zorlandık. Ancak yine de görevimizi layıkıyla yerine getirmek için çalıştık. Bu süreçte meslektaşlarımızın,  her ilde, ilçede, beldede sorunlarını dinlemeye ve dile getirmeye çalıştık. Rahatlıkla söyleyebileceğim en önemli konu, Oda yönetimine gelen her arkadaşım, elinden geldiği kadarıyla üzerine aldığı görevi yerine getirmeye çalıştı.

Bu dönemde bir de değişiklik oldu; iktidar aşığı bir grup yönetimi ele geçirmek istedi. Bu bir yandan iyi de oldu, küsler barıştı. Bu dönemde başarılı olamayan bu iktidar aşığı grup, küskünlüklerin devam etmesi durumunda yönetimi ele geçirebilecektir.

Zaman zaman hepimiz belli tartışmaların içinde olduk. Ancak zaman, bu tartışmaların daha verimli hale evrilmesi ve birlik olma zamanıdır.‘

Mert Güvenç, aldığı bir kararı da paylaşarak, ‘Benim için de farklı gündem var. O da altı yıldır devam eden yönetimdeki görevimi bitirmeye karar verdim. Çok değerli insanlar tanıdım, kavga ettim, rakiplik yaptım ama artık nokta koymak gerekiyor‘ diye konuştu.

Toplantıda TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı‘nın gönderdiği mesajın okunmasının ardından,  ÇMO Yönetim Kurulu Üyesi Nilay Kaya Çalışma Raporu, Sayman Gökşin Tekindor Mali Rapor, Denetleme Kurulu üyesi Bahar Özöğüt ise Denetleme Kurulu Rapor sunumu yaptı.

Çalışma gruplarının oluşturulmasının ardından görüş ve eleştirelini iletmek isteyenler dinlendi.

BİRLİKTE HAREKET VE YÖNETİM BU DÖNEMİN ŞİARI            

Genel Kurulda söz alan ve kendisi hakkındaki eleştirilere yanıt vermek istediğini belirten ÇESAM Başkanı Baran Bozoğlu, Oda başkanlığı döneminde dört zorlu seçim atlatıldığını, politize ve gergin bir dönemden geçildiğini anlattı.

Bozoğlu, teknik gezi yaptıkları bölgelerle ve diğer bütün ziyaretleri ile ilgili olarak, ‘ Gittiğimiz her yerde gördüklerimizi, yaptıklarımızı web sayfamızdaki basın açıklamaları bölümünde rapor halinde görebilirisiniz. Bunu yapan, basında konuşan, televizyon programlarına çıkan Baran Bozoğlu değil, Çevre Mühendisleri Odasıdır‘ dedi. Bunun etkisinin bütün birimlerde de görüldüğünü anlatan ÇESAM Başkanı, ‘Hava kirliliği konusunda Kimya Mühendisleri Odası açıklama yapar denirken biz ÇMO olarak bunu yapabileceğimizi gösterdik. Bunun etkisini  ben birimlerimizde de görüyorum. Yalnızca merkez olarak değil birimlerimizin de görüşüne artık basında çok fazla yer veriliyor‘ diye konuştu.

Milletvekilliği aday adaylığı süreci hakkında da bilgi veren Bozoğlu, ‘Birim temsilcilerinin önerisi, desteği ve TBMM‘de bir çevre mühendisi olması  teklifi ile aday olduğum zorlu bir süreçti‘ ifadelerini kullandı. Kamuda çalıştığını, aday olmak için istifa etmesi gerektiğine vurgu yapan ÇESAM Başkanı, ‘İstifa edip 5 ay boyunca maaş almama kararını vermek çok zordu. Ancak ben bu kararı vermek zorunda kaldım. Bu kararı verirken tek kaygım, çevre mühendisliği mesleğinin mecliste temsiliydi, mesleğimize destek mekanizması kurabilmekti‘  dedi.

Çevre Görevlisi ile ilgili çalışmalara da değinen Bozoğlu, konunun kökten çözülmesi gerektiğini ancak kadın, çocuk haklarının bile korunamadığı bu dönemde, çevre kanunun değişmesini sağlayacak bir ortam bulunmadığını söyledi.

On dört ay başkanlığını yürüttüğü dönemde, meslek Odası susmasın, demokratik olsun diye mücadele ettiklerini de anlatan Baran Bozoğlu, ‘Birlikte hareket ve yönetim bu dönemin şiarı. Bu iş dayanışarak, konuşarak ve birlikte mücadele ile yürütülecek‘ diyerek, birimlerle birlikte hareket etmenin önemine değindi. ÇESAM Başkanı sözlerini, ‘ Bu gergin ve tehlikeli ortamda Ankara‘ya geldiği için meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki varız‘ diye tamamladı.

YORGUNLUK  AKŞAM YEMEĞİNDE GİDERİLDİ

Öğle yemeği için verilen aranın ardından Genel Kurul, çalışma gruplarının kararlarının okunması ve oylanmasıyla devam etti.

Gün boyu süren çalışmalar nedeniyle oldukça yorgun düşen ÇMO‘lular, akşam birlikte yenen yemek ve dinlenen müzik eşliğinde yorgunluk attı.

YENİ YÖNETİM İŞ BAŞINDA

Genel Kurul ertesi yapılan seçimin ardından 13. Olağan Genel Kurulu sonrasında seçilen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri görev dağılımı için yapılan oylamalar sonucunda oy birliği ile Başkanlığa Baran Bozoğlu,  İkinci Başkanlığa Zeyneti Bayrı Ünal, sekreter üyeliğe Cem Ferda Tunçer, Sayman üyeliğe Gökşin Tekindor seçilirken, Bülent Onat, Tuğba Uçankuş, Ertan Öztürk yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.   

26 Mart 2016 tarihinde yapılan Genel Kurul‘un ardından, Sonuç Bildirgesi Koomisyonu tarafından kaleme alınan ve Genel Kurulda oy birliği ile onaylanan Genel Kurul Sonuç Bildirgesi:  

Emek doğanın sömürüsü üzerine kurulmuş bu düzenin, ülkemiz ekolojisine yıkım, ekonomisine kriz, emeğiyle geçinen toplum kesimlerine yoksulluk dışında vereceği hiçbir şeyin olmadığının görüldüğü bir dönemdeyiz.

Bu ilerleyiş ve anlayışın bir sonucu olarak ülkemiz kaynakları, kuruluşları, tesisleri kullanılamaz ve fayda sağlayamaz hale gelmekte, çalışanların örgütlenme, görüşlerini ifade etme ve bilgi edinme hakları kısıtlanmakta, basın özgürlüğü ayaklar altına alınmaktadır.

Bu politikaların içinde uygulanan yayılmacı ve baskıcı yönetimler, ülkeyi bir kaos ortamına sürüklemiştir.

Ülkemizin son yıllarda yaşadığı ve demokrasinin olmadığı bu ortamda çevre değerlerinin korunamayacağı gibi doğal varlıkları koruyup geliştirmeyi temel felsefesi haline getiremeyen bir demokrasinin de olmayacağının açık kanıtıdır.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak gerçekleştirdiğimiz 13. Genel Kurul aracılığıyla, birbiri ile ayrılamaz bir bütün oluşturan çevre ve demokrasinin geliştirilmesi mücadelesini, sahip olduğumuz güçle en üst düzeye taşıyacağımızı, benzer kaygı ve anlayışı taşıyan tüm toplumun kesimleri ile dayanışmamızı yükselteceğimizi, ülkemizin aydınlık geleceğini akılla, bilimle ve dayanışma ile inşa edeceğimizi duyuruyoruz. 

28.03.2016 00:00
Okunma Sayısı: 1474
Fotoğraf Galerisi