TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇÖLLEŞMEYE GİDEN SÜREÇTE ZAMAN DARALIYOR

Davos‘ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘nda açıklanan rapora göre, su kıtlığına 20 yıldan az kaldı. Tibet ve llimalaya‘daki buzullarsa 2100‘de erimiş olacak
Dünya ciddi bir su kıtlığı riskiyle karşı karşıya. İsviçre‘nin Davos kentindeki Dünya Ekonomi Forumu‘nda yayımlanan raporda, su talebinin dünya nüfusunun büyümesinden daha hızlı arttığı, 20 yıldan kısa süre içinde su kıdığının, Hindistan ve ABD‘nin rekoltelerinin tümünü kaybetmesine yol açacağı açıklandı.
Buna paralel olarak gıda talebinin artmasının da beklendiği vurgulanan raporda, dünyanın birçok bölgesinde su rezervlerinin tükenme eşiğinde olduğuna işaret edildi. Raporda, ABD‘de su kaynaklannm yaklaşık yüzde 40‘ının enerji üretiminde, sadece yüzde üçünün evde kullanıldığı açıklandı. Dünyanın en büyük sorununun enerji ya da işsizlik değil, su olduğunu söyleyen katılımcılar, su kaynaklarının korunması için yatırımcıların yoğun çalışmalar yapmalan gerektiğini açıkladı. Küresel çapta üretim yapan ulusaşırı şirketlerin acilen su politikası geliştirmesi ve su ve çevre kirliliğiyle mücadelede önemli yatınmlar yapması gerektiği de rapordan çıkan sonuçlar arasında yer alıyor.
Enerji üretimi için su ihtiyacının ABD‘de yüzde 165, AB‘de yüzde 130 artabileceğinin belirtildiği raporda tarım için kaynakların düşmesinden endişe duyulduğu ifade edildi. Himalaya ve Tibet‘te buzulların büyük kısmının mevcut erime hızıyla 2100‘de yok olabileceği belirtilen raporda, bu buzullann herşeye rağmen 2 milyar kişiye su sağlayacağı vurgulandı. Raporda aynca dünyadaki önemli 70 kadar ırmağın sulama sistemleri nedeniyle neredeyse kuruduğu açıklandı.

01.02.2009 00:00
Okunma Sayısı: 522