CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
( .)
Ateşi ve ihaneti gördük.
Ve kanlı bankerler pazarında memleketi Alamana satanlar,
yan gelip ölülerin üzerinde yatanlar
düştüler can kaygusuna
ve kurtarmak için başlarını halkın gazabından
karanlığa karışarak basıp gittiler.
( ..)
Nazım Hikmet (Kuvayi Milliye Destanı)
Kurtuluş Savaşı bitmişti. Silah arkadaşlarının bazıları, Atanın bütün yetkilerini kendinde toplayıp diktatör olacağından endişeliydi. "Her şeyi ben yaptım diyebilen bir adamın, daha sonra her şeyi ben yapacağım diye ortaya çıkararak ne denli tehlikeli maceralara atılabileceğini Enver Paşa örneğinde yaşadık" diyordu Kazım Paşa. Mustafa Kemalin emirlerine boyun eğen, o sağa da gitse, sola da gitse, hep beraber ona ayak uyduracakları bir meclis istemiyorlardı. Devrimin evlatları şimdi karşı cephedeydi
Oysa ki, Mustafa Kemal, vatanı kurtardık, mücadele bitti diye düşünmüyordu. Çünkü ona göre asıl mücadele şimdi başlıyordu. Kurtarılan vatan üzerinde yeni ve bağımsız bir ülke kurmaktı hayali. Toplumu tümden dönüştürecek, ileri ülkeler düzeyine çıkaracak, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik ve hukuk devrimleri gerekiyordu. Bilim ve aydınlanmanın öncülüğünde ilerleyecek güçlü bir ulus devleti inşaa edilmeliydi. Bütün bunların ilk adımı, Cumhuriyetin ilanı olacaktı
Nutuk`ta ayrıntısıyla anlatılan Cumhuriyet ilanı ardından Ulu Önder şöyle konuştu:
( ..)
Efendiler, asırlardan beri şarkta mağdur ve mazlum olan milletimiz, hakikatte fıtratından gelen hasletlerden yoksun telakki ediliyordu.
Son senelerde milletimizin fiilen gösterdiği kabiliyet, istidat, idrak, kendi hakkında suizanda bulunanların ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak, dış görünüş düşkünü insanlar olduğunu pek güzel ispat etti. Milletimiz sahip olduğu vasıfları ve liyakatini hükümetinin yeni ismiyle, medeniyet cihanına daha da kolaylıkla göstermeye muvaffak olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, cihanda işgal ettiği mevkiye layık olduğunu eserleriyle ispat edecektir.
( .)
Daima muhterem arkadaşlarımın ellerine çok samimi ve sıkı bir surette yapışarak onların şahıslarından kendimi bir an bile üstün görmeyerek çalışacağım. Milletin teveccühünü daima dayanak noktası telakki ederek hep beraber ileriye gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.`
( )
Atatürk`e göre Cumhuriyet, demokrasi kavramı ile ele alınan, demokrasi ile yönetilebilecek bir devtet biçimiydi. Mustafa Kemal Atatürk`ün, 1923`de Cumhuriyeti tanımlarken vurguladığı: ".....Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet biçimi demektir. Demokrasi ilkesinin en modern, en mantıklı uygulamasını sağlayan hükümet biçimi cumhuriyettir!` sözü bunun kanıtıdır.
Çevre Mühendisleri olarak bizler, ilanının 92. Yılında Ulu Önderin dediği gibi, Cumhuriyet, yüksek ahlak değerlerine ve niteliklerine dayanan bir yönetimdir. Cumhuriyet erdemdir. Cumhuriyet yönetimi erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir` sözünden hareket ediyoruz.
Ülkemizdeki hukuksuzlukların sona ermesi, kardeş kavgasının bitmesi, aynı topraklarda yaşayan yurttaşlar olarak eşit, demokratik ve sosyal devlet ilkelerinin geçerli olduğu sistem için, hukukun, bilimin ve insan haklarının ışığında mücadelemizi, dün olduğu gibi yarın da sürdüreceğiz.
Kıymetini her zaman bileceğimiz, bize emanet edilen Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
( ..)
Sevelim dedi, Mustafa Kemal, sevelim bir
Selam verelim bir, selam alalım bir
Halk olmak ne güzel şeydir arkadaşlar
Şu sabah çayını içelim bir kardeşçe sıcak
Yüzümüzü yunalım şu derede bir
Sonra kursunlar darağacını kavgamıza
Asarlarsa assınlar bizi düşlerimizden!
Ceyhun Atuf KANSU