TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
DAVA AÇABİLMENİZ İÇİN ZENGİN OLMANIZ GEREKİYOR

TEMA ve KODAS önderliğinde 26 Eylül Cuma günü Ankara`da düzenlenen foruma katılan ÇMO Başkanı Bozoğlu ÇED nedir ve ÇED süreci Türkiye`de nasıl işliyor başlığı altında konuştu. ÇED`in projelerden önce hazırlanması gereken, halkı da bilgilendiren bir rapor olduğuna vurgu yapan ÇMO Başkanı, 3. Havalimanı ve Şehir Hastanelerini örnek göstererek, ‘Biz bu projelere dair yapılacakları, kredi kuruluşları için İngilizce olarak hazırlanan ÇED raporlarından öğreniyoruz` dedi.

ÇED`in bir rapor veya bir belge değil bir planlama süreci olduğunu ısrarla belirten Baran Bozoğlu şöyle konuştu:

‘ÇED raporları projelerin yapılıp yapılmamasına dair karar verilmesi için otoritelere, yetkililere bilgi sağlamak amaçlıdır, verilen taahhütler bütünüdür. İçerisinde teknik incelemelerin yanında, sosyal incelemeleri, mevcut durum analizleri, olası çevre sorunlarının önlenmesine veya azaltılmasına dair önerileri, inşaattan işletmenin kapatılmasına kadarki süreci kapsayacak şekilde bilimsel-teknik temellerle barındırır, barındırması gerekir!

Bu süreçteki en önemli konulardan birisi de halkın katılımıdır. Bu konuda ÇED mevzuatında yöntemler tanımlanmış olmasına rağmen zamanla değişmiş ve halkın süreçlere katılımı formalite haline getirilmeye başlanmıştır. Bunun en büyük örneklerini de son dönemdeki HES projeleri toplantılarında ve yapılan protestolarda görülmektedir. Bu durumda halkın süreçlere katılımı için ikinci bir yol kalmaktadır; mahkemeler ! Ancak, dava açmak için ineğini satan vatandaşımızı gazetelerden hatırlayacaksınız, dava açabilmeniz için de zengin olmanız gerekiyor.`

Bozoğlu, sunumunu ÇED Kamu spotuyla tamamladıktan sonra soruları yanıtladı.

Açılış Konuşmalarını KADOS Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Tanay Sıdkı Uyar,  TEMA Vakfı Çevre Politikaları Bölüm Başkanı Özgül Erdemli Mutlu ve ECRAN Network görevlisi Richard Filcak`in yaptığı Çevre ve İklim Forumu toplantısında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Tabiat Kanunu İzleme Girişimi Sözcüsü Hüsrev Özkara ve Su Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Dursun Yıldız da birer sunumla katıldı. 

Soruların yanıtlandığı öğleden sonraki oturum, günün özeti ve değerlendirmesini yapılmasının ardından sona erdi.

26.09.2014 00:00
Okunma Sayısı: 109
Fotoğraf Galerisi