DENİZLİ HALKI DA TEHLİKE ALTINDA
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Denizli` de yaptığı basın toplantısında, Denizli ilinin hava kirliliği ve Menderes nehrindeki son durumu değerlendirdi.
Çevre sorunları yaşanan bölgelere başlattığı teknik inceleme gezisi kapsamında Denizli`ye giden ÇMO Başkanı Gazeteciler Cemiyeti`nde düzenlediği basın toplantısında, Denizli`de yaşanan hava kirliliğini grafikler eşliğinde anlattı.
Kentte aylardır süren hava kirliliğine dair valilik, belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğü‘nün anlaşılmaz bir şekilde sessizliğini koruduğunu belirten Bozoğlu, ‘11 Ocak günü kirlilik partikül madde 10 (PM 10)`da 208 mikrogram/metreküp‘e çıktı. Bu değer Avrupa Birliği (AB)‘nin sınır değeri olan 50 mikrogram/metreküp‘ün dört katıdır. Kentin yöneticileri, halkın sağlığını korumakla görevli kişiler hala herhangi bir açıklama yapmadığı gibi bir önlem planı da açıklamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan hava izleme ağı, güncel olarak şehirlerdeki hava kirliliğine dair verileri paylaşıyor. Bu veriler incelendiğinde, Denizli`nin büyük bir tehlike yaşadığı açıkça görülüyor` diye konuştu.
Kentte ciddi bir kirlilik problemi olmasına rağmen halk sağlığını tehdit eden, AB mevzuatında ölçülmesi zorunlu olan kirleticilerin ölçülmediğini kaydeden ÇMO Başkanı, ‘Bu kirleticilerin, toplumca mücadele ettiğimiz uyuşturucudan da, sigaradan da daha tehlikeli olduğu unutulmamalı` dedi.
SAYIN BAKAN ODALARLA UĞRAŞMAYI BIRAKIP ÇEVRE SORUNLARIYLA İLGİLENSİN
Halk sağlığı risk altındayken çözüm üretmesi gereken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce‘nin TMMOB`a bağlı odalarla uğraştığını söyleyerek, kendisini kirlilik yaşanan bölgeleri ziyaret etmeye, görevini icra etmeye davet eden ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu, ‘Denizli Valiliği‘nin, belediyenin ve ilgili bütün kurumların, acilen biraraya gelerek kamuoyunu bilgilendirmesini istiyoruz. Büyük Menderes Nehri`ne karışan Çürük Çayı`nda yaptığımız incelemelerde selenyum, sülfat iyonu, alüminyum, nitrit azotu, MBAS (deterjan) gibi kirletici maddelerin yüksek çıktığını tespit ettik. Bu kirleticiler, Büyük Menderes havzasından alınan sulama suyu nedeniyle tarım alanlarına karışmaktadır. Bu kirleticilerden, örneğin kronik yüksek selenyum alımı 5 mg/günden yüksek olduğunda saç kaybı, tırnak morfolojisinde değişim, ishal, merkezî sinir siteminde bozukluklar (felç, parestezi ve hemiflegi), böbrek ve karaciğer hasarları, iştahsızlık gibi belirtiler görülmektedir. Alüminyumun ise sinir sistemi bozuklukları yaptığı ve anemiye neden olduğu bilinmektedir` dedi.
Daha sonra Çevre Mühendisleri Odası Denizli Şubesi üye yemeğinde meslektaşlarıyla biraraya gelen ÇMO Başkanı, ‘Çevre mühendislerinin haklarını savunmak adına çok mücadele ediyoruz. Ama tabii bu mücadele sizlerin katkılarıyla olacaktır` diye konuştu.