DOĞAYI KORUYARAK DA KALKINMAYI GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle atıkların ele alınarak değerlendirildiği toplantıda, teknolojik kalkınmanın önemli olduğunu ancak önemli olanın bunu doğayı koruyarak yapmak olduğunu söyledi.
Ankara`da, ÇMO Genel Sekreteri Cem Ferda Tunçer, Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit ve atık sektörünün önemli temsilcilerinin katıldığı toplantı ÇMO Başkanının açış konuşması ve gündemi özetlemesiyle başladı. Basının görüntü aldığı toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Sektör temsilcileri ile ayrıntılı olarak ele alınan atık sorunları ve çözüm önerileri toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.
Basın toplantısında, Birleşmiş Milletlerin 2017 yılı Dünya Çevre Günü`nün temasının Doğaya Dönüş olarak belirlediğini belirten Bozoğlu,`Atık konusunun ülkenin kanayan yarası olduğunu düşündüğümüz için sektör temsilcilerimiz ve meslektaşlarımızla bu küçük atık çalıştayını yapma kararı aldık` dedi.ÇMO Başkanı şöyle konuştu:
‘5 Haziran1972 yılında, BM Stokholm Konferansı`nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Çevre Günü "Sadece bir Dünya var." sloganı temeline dayanmaktadır. Geçmişten günümüze, dünyamızın çevre problemleri daha çok artmış ve su kirliliği, toprak kirliliği, iklim değişikliği, nesli tükenmekte olan canlı türlerinin sayılarında artış vb. birçok konu ortaya çıkmıştır. İklim değişikliği gibi büyüyen çevre problemleri doğal kaynakları da kısıtlamaktadır. Örneğin sera gazlarının artışıyla birlikte gelen iklim değişikliği problemi su kaynaklarına etki etmekte, azalan su kaynakları tarımsal üretime etki etmekte ve biyolojik çeşitliliği azaltmaktadır. Çevre sorunları doğa için büyük bir tehdittir ve daha önceleri doğa ile iç içe olan insanoğlu doğadan giderek uzaklaştırmaktadır.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak, genel kurulumuzda alınan karar doğrultusunda, Dünya Çevre Günü, Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası olarak ele alınmakta, ekolojik yıkımın etkileri ve bu yıkıma karşı çözüm önerileri toplumu aktarılmaktadır. K
Kuşkusuz, ülkemizde çevre yönetimi alanında güzel gelişmeler de yaşanmakta, düzenli depolama sahalarının, atıksu arıtma tesislerinin sayısı artmakta, alt yapı güçlendirilmekte, ağaçlandırma faaliyetleri de yapılmaktadır. Ancak, bu gelişmelerin yanında, çevre kirliliği halen artmakta, çalışmayan atıksu arıtma ve içmesuyu arıtma tesisleri de bulunmakta, derelerimiz, havamız ve toprağımız kirlenmeye devam etmektedir. Örneğin, Cumhuriyetin ilk yıllarında 44 milyon hektarla ülke yüzölçümünün yüzde %56`sını oluşturan mera ve çayır alanları, 2014 yılı verilerine göre 14,6 milyon hektara inerek %19`a gerilemiştir. Buna rağmen çeşitli kanun teklifleri ve mevzuat düzenlemeleri ile bu alanların da azaltılmasına neden olacak adımların önünün açılma potansiyeli yaratılmaktadır. Bizlere düşen görev, sorunları dile getirerek çözüme katkı vermek, toplumda ve kamu yönetiminde farkındalık yaratmaktır.`
Sorunu Siyasal Alana Taşımalıyız
Toplantıda alınan kararları açıklayan Baran Bozoğlu, atık konusunda yaşanan sorunları siyasal alana taşımayı düşündüklerini belirterek, ‘Bakanlıklar, Siyasi partiler, belediyeler ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar işbirliği yaparak, sorunu hep birlikte değerlendireceğimiz bir çalıştay yapma kararı aldık` dedi.
Atık Sektörü de Teşvik Almalı
Toplantıda ele alınan konulardan birinin de atık sektörünün yaşadığı sıkıntılar olduğuna değinen ÇMO Başkanı, atık sektörünün de ciddi sorunları olduğunu , dönüşümün ciddi ve yüksek maliyet gerektirdiğini ifade ederek, ‘Bu nedenle bu sektöre de teşvik uygulaması getirilmesi gerekir‘ dedi.
Eğitim Önemli
Atık üretimini kontrol etmek için eğitimin de çok önemli olduğunu kaydeden Bozoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu konudaki çalışmasını desteklediklerini belirtti. ÇMO Başkanı, ‘İlkokulların birinci sınıflarından başlayarak, sıkıcı bir ders gibi değil, belediyelerin, çevre mühendislerinin, sanayicilerin katkılarıyla eğitici, öğretici ve bilgilendirici bir eğitim verilmesi gerekiyor`şeklinde konuştu.
ABD Başkanının Açıklaması Tarihi Bir Hata
Atık sorununun çözülememesinin diğer çevre kirliliklerine de doğrudan etki yaptığını anlatan Başkan Bozoğlu, ülkemizde yaşanan hava ve su kirliliklerine örnekler vererek iklim değişikliğine değindi.
ABD Başkanı Donald Trump`un, iklim değişikliği anlaşmasından çıkmakla ilgili kararını eleştiren Bozoğlu, ‘ABD nin Paris Anlaşması‘ndan çekileceğini açıklaması tarihi bir hatadır. Türkiye‘nin Paris Anlaşmasına sahip çıkarak uluslararası alanda elini güçlendirmesi önemlidir. Trump`un aldığı karar, doğasını, suyunu, havasını korumak isteyen Türkiye`yi ilgilendirmemelidir. TBMM, iklim değişikliği tasarısını acilen gündemine almalıdır` diye konuştu.
Yol Medeniyet Ancak…
Yol yapmanın önemli bir medeniyet göstergesi olduğuna da söyleyen Baran Bozoğlu, gündemdeki zeytinliklerle ilgili tasarıyı eleştirdi. ÇMO Başkanı Şunları söyledi:
‘Zeytinliklerin, meraların, kıyı şeritlerinin korunması gerektiğini, ÇMO olarak yıllardır söylüyoruz. Zeytinliklerle ilgili tasarıyı kurullarda belirlemeye çalışmanın doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz. Kalkınma elbette ki önemlidir. Ancak doğayı koruyarak da kalkınmayı gerçekleştirebiliriz. Yol hiç kuşkusuz ki, medeniyettir. Ancak çevreyi, doğayı, içme suyunu korumak çok daha büyük bir medeniyet göstergesidir.`
Geleceği Tüketiyoruz
ÇMO Başkanının ardından konuşan Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği Temsilcisi Muharrem Yamaç ise Karbon ayak izine bakıldığında geleceğin tüketildiğini, ülkenin önemli bir şekilde tüketim toplumuna dönüştüğünü belirterek, ‘Avrupa ülkeleri geri dönüşüm toplumu haline geldi. Türkiye`de ise biz işin çok başındayız` diye konuştu.
Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği Ticari İşletmesi Müdürü Dilek Temel de Türkiye‘deki elektronik atıkların büyüklüğüne ve çeşitliliğine dikkati çekerek, alınması gereken önkemleri sıraladı.
(Basın açıklaması metni ekli dosyadadır)