TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

 

GÜNDE 93 BİN TON ATIK!

Dünyada yaklaşık 100 milyon ton katı atık olduğu düşünülmektedir. Dünya Bankası‘nın hazırladığı 2012 atık raporuna göre Türkiye günde 86 bin 301 ton atık üretmekte; bu haliyle raporun hazırlandığı 161 ülke içinde ülkemiz 12. sırada bulunmaktadır. Eğer Türkiye aynı hızla atık üretmeye devam ederse 2025 yılında günde 135 bin 962 ton atık üretecek ve bu 161 ülke içerisinde 8. Sıraya yükselecektir. Raporun hazırlandığı yıllarda Türkiye nüfusu ortalama 75 milyon civarı idi. Bugün nüfusumuz 81 milyona yakın olduğuna göre atık miktarının günlük


93 bin tona çıkmış olabileceği düşünülmektedir.


 

PEKİ BİZ BU ATIKLARLA NE YAPIYORUZ?

 Şimdi bırakalım sıfır atığı, atık yönetimini, 3r yi, 3t yi falan, dürüst olalım.

Özellikle bu yıl bayram tatillerinde gördük ki biz çöpümüzü çöp kovasına dahi atmıyoruz!

  

Peki bu avamlık neden? Biz böyle adını bile koyamadığımız, tasvir bile edemediğimiz bir millet değiliz ki. Biz temizliğin ne olduğunu bilen, temizliğin imandan geldiğine inanan, evi pisken komşuya kapısını açmaya utanan bir milletiz. Biz öyle bir milletiz ki ayakkabılıklarımızda bile toz olmaz bizim. Kültürmüş, eğitimmiş... Bunlar elbette önemli ama ne eğitimli kültürlü insanlar görüyoruz ki evinde sigara içemezken sokakta sigara paketini yere atan!

Türkiye‘nin kendi kişisel alanlarını en temiz tutan ülkelerden biri olduğunu, hatta mikrobik hastalıklara yakalanma oranının kendi gelir grubundaki ülkelere göre çok daha düşük olduğunu biliyoruz. O halde sorun nerde?

Evlerimizin içi bu kadar temizken; sokaklarımız, sahillerimiz, piknik alanlarımız neden bu kadar pis?

"Çünkü biz dağı taşa devlete, sokağı parkı belediyeye havale ediyoruz."

Milliyetçi bir ruhla bu algıyı değiştirebilir, ülkenin her bir köşesini evimiz sayarsak, işte o zaman bu meseleyi çözeriz.

2012 yılında Slovenya‘yı hatırlayalım. Let‘s Clean Slovenya projesini bilenlerimiz vardır. O dönem uzmanlar, Slovenya‘da yaklaşık 2 milyon metreküp atık içeren yaklaşık 50 bin yasadışı atık çöplüğünün bulunduğunu paylaşmışlardı. Çöplük haline gelen, kokan ve hastalanan Slovenya için 2010 yılında başlanılan proje ile ülkenin tüm belediyelerinden 270.000 gönüllüye ulaşılmıştır. Ülke içinde bir tarih belirlenerek ‘bir günde temizleyelim‘ çağrısı yapılmış ve işe yaramıştır. Bir günde ülke temizlenemedi belki ama farkındalık yaratılarak amaca ulaşıldı. Slovenya uyandı ve şimdi dünyanın en temiz ülkelerinden biri olarak kabul görüyor.

Bizlerin de artık uyanması, uyandırması gerek. Atıklar sadece doğanın güzelliğini bozmaz, aynı zamanda genel olarak içme suyu, hava, toprak ve habitatın kalitesini de tehlikeye sokar. Sadece deniz manzarasına hasret kalmak değil derdimiz -ki öyle olsa bile tüm bu uğraşa yine değer.

Derdimiz sürdürülebilir hayat. ..

Derdimiz iki ağacın kesilmesi, çöplerin toplanması, termik ve nükleer gibi yenilebilir olmayan kaynaklarla enerji üretilmesi, yatırımlara taş koymak da değil.

Derdimiz en optimum şartları sağlayarak üretmek. Üretirken tükettiklerimizi ve alternatiflerini kontrol etmek, terazinin neresinin daha ağır bastığını değerlendirmek.

Derdimiz sürdürülebilir hayat...

İşte bu yüzden bu yıl daha güçlü haykıralım istedik Dünya Temizlik Günü‘nü.

Biz Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak, bugüne dikkat çekmek için Doğal miras olan Nallıhan Kuş Cennetini üyelerimiz ile birlikte temizlemeye geldik.

15 Eylül‘de hep birlikte takalım eldivenlerimizi, #haditemizleyelim sloganı ile verelim biz de mesajımızı tüm dünyaya; dünya severlere, emekçilere verelim desteğimizi.

Sporcular, taraftar grupları, siyasi liderler, sanatçılar bir olalım ve #haditemizleyelim.

Neden memleketimizin bir başından diğer başına yeşil dalgalar oluşturmayalım, elbirliği ile ülkemizi temizlemeyelim. Ülkemizi, evimiz gibi temizleyelim, hadi!

 

14.09.2018 00:00
Okunma Sayısı: 450
Fotoğraf Galerisi