EKOLOJİK YIKIMLA MÜCADELE HAFTASI BAŞLIYOR
EKOLOJİK YIKIMLA MÜCADELE HAFTASI BAŞLIYOR
31 Mayıs-5 Haziran Ekolojik Yıkımla Mücadele haftası; 31 Mayıs 2011`de HES karşıtı mücadelede kaybettiğimiz Metin Lokumcu`nun ve yine 31 Mayıs 2013`te Gezi Parkı için direnenlerin bizlere ilham vermesiyle isim bulmuş haftadır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü ise bizler için hiçbir zaman kutlanacak bir gün olmamış, ekolojik yıkıma dikkat çektiğimiz ve mücadeleye çağrı yaptığımız gün olmuştur.
Bizler her yıl bu hafta vasıtası ile kamuoyunu ekoloji sorunlarıyla ilgili bilgilendirmek, farkındalık yaratmak ve birlikte mücadele etmenin dinamiklerini yakalamak için Odalarımızda, parklarda, sokaklardayız.
Artvin Cerattepe`de 1700 rakımda madene karşı direnenlerin, Yeşil Yol`a karşı yaylalarında mücadele veren Rabia anaların, Kuzey ormanlarını savunanların, rantsal dönüşüme karşı yaşam alanlarına sahip çıkanların; termik, hidroelektrik, nükleer santrallere karşı esas olan yaşamdır` diyenlerin haftası Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası başlıyor.
Doğadan yana, emekle örülmüş başka bir dünya mümkün! Sizleri bu başka dünyanın harcını karmaya çağırıyoruz!
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu
31 MAYIS SALI
TAKSİM`DEYİZ! GEZİ`DEYİZ! BURADAYIZ! BİR ARADAYIZ!
"31 Mayıs 2013 günü ve sonrasında; Yani GEZİ`den ve Haziran direnişinden bu yana, Bu ülkede kimilerince yüzbinler, kimilerince milyonlar önce sokakları ardından parkları doldurdu. Kimseden emir almadan, hiçbir beklentisi olmadan, kendisi için değil bu ülkenin ruhunu, kadınların, gençlerin geleceğini korumak adına kendini siper eden gençler ülke tarihine silinmeyecek bir miras bırakarak can verdi. Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan nasıl ki, bizlerden ayrıldıkları yaşta kalacak ve nasıl ki onları hep o gülen yüzleri ve kararlı direnişleri ile hatırlayacaksak; işte Gezi de bu gençler gibi yaşlanmayacak. Paraya, pula, iktidar hırsına, her türden erke, yağmaya, talana, hırsızlığa, adaletsizliğe isyan edenlerin ve her daim barış isteyenlerin aklında ve en coşkulu, en kararlı insanların ruhunda Gezi`nin bu yaşlanmayan direngen yüzleri yaşamaya devam edecek."
3 yıl oldu, hala buradayız, bir aradayız!
Taksim Dayanışması`nın çağrısıyla 19.00`da Gezi Parkı`nda buluşuyoruz!
1 HAZİRAN 2016 ÇARŞAMBA
"GÖZYAŞI YOLU" BELGESEL GÖSTERİMİ & YÖNETMEN ENGİN TÜRKYILMAZLA SÖYLEŞİ
Saat: 19:00-22:00
Yer: İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi (Karaköy/İstanbul)
Adres: Kemankeş Mah. Mumhane Cad. No:21 Karaköy Beyoğlu - İstanbul
"Gözyaşı Yolu" Belgeselinin Künyesi
Yönetmen: Engin Türkyılmaz
Yardımcı Yönetmen: Efe Zafer Demiral
Sanat Yönetmeni: Tuğçe Üstündağ
Görüntü Yönetmeni: Eren Kırlangıç
Kamera: Harun Demirel
Ses: Onur Ersen
Kurgu-Montaj: Ahmet Akgül
Proje Danışmanı: Ümit Aydoğan
"Gözyaşı Yolu" belgeseli başta Yeşil Yol olmak üzere hidroelektrik santraller, maden ocakları gibi Karadeniz`in doğasını bozacağı tartışılan projelere karşı yöre halkının mücadelesini ve ekolojik tahribatı anlatıyor.
Yönetmenliğini Engin Türkyılmaz`ın yaptığı "Gözyaşı Yolu" belgeselinin Karadeniz`in ekolojik tahribatı konusunda dönemin tarihine tanıklık etmesi amaçlanıyor. Çekimlerine İstanbul`da başlanan belgeselin yolculuğu Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ile tamamlandı.
"Gözyaşı Yolu"nun yönetmeni Engin Türkyılmaz`ın film ile ilgili açıklaması şöyle: `Denizle bağlantısı kesilen, HES projeleri ile kurutulan vadilerin üzerine derelerin ana kaynaklarının bulunduğu buzul göller seviyesine yol çıkarmak, onları birbirine bağlayarak, denetimsiz, kontrolsüz geçişlere zemin hazırlamak doğayı, yaşamı, kültürü ve mevcut turizmi öldürecektir. Bu sadece bizim değil bütün insanlığın bir yaşam derdi olmalı. Gözyaşı Yolu derdimizin sinemaya taşmış halidir."
2 HAZİRAN PERŞEMBE
SERGİ GEZİSİ: "YOK OLMADAN"
Saat: 18:30-20:00
Yer: İstanbul Modern
Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4, 34433 Karaköy İSTANBUL
Kayıt: cmoistanbul@cmo.org.tr
İstanbul Modern, 2016 yılını doğayı yücelten ve çevresel farkındalığı gündeme getiren bir sergiyle karşılıyor: "YOK OLMADAN". Sergi, doğayla ilgili kavramsal araştırmalar yapan ve ekolojik meseleleri sanatsal pratiğinin temeline alan sanatçılardan bir seçki sunuyor. Farklı dönemlerden sanatçıların doğaya bakışlarını ve "sürdürülebilirlik" kavramıyla çetrefilli ilişkilerini yansıtan çalışmalar, insanın ekosistem ile etkileşimine dair farklı yorum ve öngörüler içeriyor. Sergide Türkiye ve farklı coğrafyalardan yirmi sanatçı ve sanat grubunun resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve hareketli görüntülerine yer veriliyor.
Katılımcılar: Roger Ackling, Bas Jan Ader, Alper Aydın, Bingyi, Jasmin Blasco ve Pico Studio, Charles A. A. Dellschau, Elmas Deniz, Mark Dion, Hamish Fulton, Francesco Garnier Valletti, Rodney Graham, ikonoTV "Art Speaks Out" (Sanat Sözünü Sakınmıyor) Video Programı, Lars Jan, Mario Merz, Maro Michalakakos, Joni Mitchell, Yoko Ono*, Camila Rocha, Canan Tolon, Pae White
Küratörler: Çelenk Bafra, Paolo Colombo
3 HAZİRAN 2016 CUMA
PANEL: Kentsel Dönüşen İstanbul`dan Geriye Kalan
Saat:19.00-21.30
Yer: TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
Adres: İstiklal Cad. Koçtuğ Han. No: 178 Kat: 2 Tünel/Beyoğlu İstanbul
İletişim: 0212 245 89 15-16
Katılımcılar;
Prof. Dr. Fuat ERCAN "Alternatifler Üstüne Düşünürken İnşaat Fetişizmini Deşifre Etmek"
Akif Burak ATLAR (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri)
Cevahir Efe AKÇELİK (TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri) "İstanbul`da Bir Rant Masalı"
4 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ
PANEL: Medya ve Ekoloji Mücadelesi
Saat: 15:00-17:30
Yer: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Adres: Kemankeş Mah., Kemankeş Cad. No:31 Karaköy/Beyoğlu 34425 İstanbul
5 HAZİRAN 2016 PAZAR
BASIN AÇIKLAMASI: İstanbul`un Çevre Durum Raporu
Saat: 12:30
Yer: Kadıköy Yoğurtçu Parkı