TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ENTECH GERİ DONÜŞÜM ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ VE SIFIR ATIKFUARINA KATILDIK

17-19 Ekim 2019 tarihlerinde CNR Expo‘da gerçekleşen Entech - Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı‘na katılım gerçekleştirdik.

Dünya Ticaret Merkezi‘nde Hall3-D001‘de yer alan standımız meslektaşlarımızın yoğun ilgisi ile karşılaşırken, aynı zamanda kamu ve özel sektörden çok sayıda katılımcının da ilgisini çekti.

Fuarın ilk gününde saat 13.00‘da başlayan 1. Oturumun moderatörlüğünü Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Funda CİHAN yaptı. Cihan oturumu açarken meslektaşlarımızı odamızın standına davet edip odamıza üye olarak emeğimiz ve mesleğimize sahip çıkma çağrısı yaptı. Oturumun ilk konuşmasını yapan Sıfır Atık Avrupa Politikaları Direktörü Pierre Condamine kısa tuttuğu konuşmasında özellikle sıfır atığın mümkün olduğunu ve bunun için cesaretli politikacılara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. İkinci konuşmacı olan Sıfır Atık Norveç Kurucusu Kristine Ullaland da Norveç ve AB‘nin sıfır atık uygulamalarından bahsederken, Sıfır Atık‘ın sadece mümkün değil aynı zamanda zorunlu olduğunu da ifade etti. Tema Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç rahatsızlığından ötürü oturuma katılamazken üçüncü ve son konuşmayı ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk yaptı. Eröztürk Sıfır Atık hususunda Türkiye‘nin ihtiyaç ve eksikliklerinden bahsederken, 90‘lı yıllardan bu yana gerçekleşen gelişmelerin altını çizen bir değerlendirmede bulundu. Sıfır Atık Mümkün mü başlıklı oturum, soru cevap kısmından sonra sona erdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi‘nden hocamız Prof. Dr. Bülent İnanç‘ın moderatörlüğünde başlayan ikinci oturumun konusu "Atık Yönetimi‘nin Küresel Değerlendirmesi" idi ve bu oturumda Şubemizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Sevgican Koç bulundu. UNDP Kimyasallar ve Atık Sektör Yöneticisi Mahmut Osmanbaşoğlu Atık Hiyerarşisi ve Atık Üretiminde yol Ayrımını Hype Eğrisine uyarladığı sunumunu tamamladıktan sonra, Sıfır Atık İtalya Başkanı Rossano Ercolini kendi kasabasındaki deneyiminden bahsedip dünyanın bir ekolojik devrime ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Sunumun son konuşmacısı Sevgican Koç‘ta atık yönetiminin ulusal sınırların ötesinde bir kavrayış ve işbirliği gerektirdiğini ifade ederek, atık karakteristiğinin üretim prosesleri ile doğrudan ilişkili olduğunu; katı-sıvı ve gaz atıkların yönetim sistemlerinin geliştirilebilmesi için bütüncül bir planlama gerektiği önermesini savundu.

Fuarın 2. Ve 3. günlerinde de standımızda yerimizi alarak meslektaşlarımızla bir araya gelmeyi sürdürdük. Atık yönetiminin problemleri, istihdam ve mesleki haklarımız ile ilişkili olarak çok sayıda fikir alış verişi gerçekleştirdik.

Bir kez daha standımıza gelip bize destek veren meslektaş ve öğrenci üyelerimize ve fuar düzenleyicilerine teşekkür ederiz.

 

23.10.2019 00:00
Okunma Sayısı: 289
Fotoğraf Galerisi