TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Gazhane Şenliğinde İklim Krizi ve Marmara`da Ekolojik Yıkım Söyleşisi Gerçekleştirildi

28.05.2022 tarihinde Gazhane Çevre Gönüllüleri`nin düzenlediği Gazhane Şenlikleri`nde İklim Krizi ve Marmara‘da Ekolojik Yıkım başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi üyemiz Sedat DUREL tarafından gerçekleştirildi.

Söyleşi İklim Müzesi`ndeki verileri genişletmek suretiyle Dünyanın ortalama sıcaklığındaki değişim, atmosferdeki ortalama karbondioksit oranı ve dünyadaki sıcaklık anormalliği hakkında verilen bilgilerle başladı. Dünya geneli sektörlere göre karbondioksit salımı verileri sunulduktan sonra sera gazları ve sıcaklık değişiminin dolaylı etkileri sıralandı. Bu kısımda dünya genelinde orman yangınları sayısında artış ve Türkiye Orman Genel Müdürlüğü`nin 2021 yılındaki büyük orman yangınlarına dair yayınladığı verilerin 2002`den bugüne yıl yıl kıyaslanması yapıldı. Karbon salımının dolaylı etkilerden biri olan Büyük Mercan Resifi örneği ve İstanbul`da su seviyesinin 60 metre yükselmesinin modellemesi incelendi. Etkinliğin temel önermesi iklim krizinin son derecede ciddi ve hayati etkilerinin olduğunun vurgusu olmakla beraber dünyada iklim krizi söz konusu olmasa dahi İstanbul`daki mega projelerin iklim krizinin sonuçlarından da ağır sonuçları olduğu idi. Bu bağlamda Avrupa yakası arazi dağılımı, Kanal İstanbul Rezerv Alanı, su kaynakları, tarım arazileri, hafriyat vb. başlıkları incelendi. Marmara Deniz kirliliğine dair açılan başlıkta ise Marmara`nın özgün yapısı anlatılırken 1958 tarihi Hayat Mecmuasının Marmara sayısı ve Mert Gökalp‘in yeni çıkan İstanbul‘un Deniz canlıları adlı kitabına da değinildi. İstanbul‘un atık yönetimi tarihçesi (Tanzifat-ı İstanbul kitabı referans gösterilerek) ve sürecin günümüze değin verdiği zararlar bir başka başlık olarak incelendi. Nihayetinde derin deniz deşarjının yarattığı sorunlar, AAT‘lerde arıtılan atıksu miktarları verilerle anlatılırken, Marmara‘nın çeşitli bölgelerinde yapılan çözünmüş oksijen ve klorofil-a ölçümleri de incelendi.

Sunum İstanbul`un bir ilçesindeki sera gazı salım dağılımı örneği ile sonlanırken ekolojik yıkıma karşı verilen mücadelelerin birleştirilmesi vurgusu ile sonlandı. Katılımcıların Kuzey Ormanları, İstanbul`daki ısı adaları vb. hakkındaki katkı ve soruları ile beraber etkinlik sonlandı.

Bir kez daha Gazhane Çevre Gönüllüleri`ne ve Sedat DUREL`e teşekkür ederiz.

 

 

28.05.2022 00:00
Okunma Sayısı: 261
Fotoğraf Galerisi