HOCALARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, ÇMO ve bütün çevre mühendisleri adına, "Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik"te değişiklik yapılması için yürüttükleri mücadelede yanlarında olan üniversite hocalarına teşekkür mektubu gönderdi.
Bozoğlu, ODTÜ Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Ayşegül Aksoy, Prof. Dr. F. Dilek Sanin, Prof. Dr. Emre Alp, Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Doç. Dr. Bilgehan Nas, Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Sinan Uyanık, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Ayhan Karademir, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. İlgi Kaptan, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Nusret Karakaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Doç. Dr. Gökhan Civelekoğlu, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Gülen Güllü`ye ilettiği mektubunda şu ifadelere yer verdi:
Bilindiği üzere 21 Kasım 2013 tarihinde; çevre sorunlarının çözümünden uzak, bilim dışı, mesleğimizi yok sayan ve Çevre Mühendisliği eğitimini sorgulayan "ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK" Resmi Gazete`de yayımlanmış; Üniversitelerimiz ve meslektaşlarımız tarafından kabul edilemez olan yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Oda Yönetim Kurulumuz derhal harekete geçmiş, yönetmeliğin değiştirilmesi yönünde birçok toplantı, etkinlik, Bakanlık ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Meslektaşlarımız , Danışmanlık Firmaları ve Akademisyenler ile bir seri toplantılar düzenlenmiştir.
Yönetmelikteki hatalara karşı yürüttüğümüz mücadele de en önemli toplantı, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanlarını davet ettiğimiz 21 Aralık 2013 tarihinde Ankara`da gerçekleştirilen toplantıdır. Değerli katılımınız ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda, yönetmeliğin değiştirilmesine yönelik yapacağımız çalışmalara ışık tutulmuş ve katkılarınızla hukuki süreçlerde kullanabileceğimiz bir rapor hazırlanmıştır.
İçerisinde, çevresel sorunları kronikleştirecek ifadeleri de barındıran yönetmelik 6 Mayıs 2014 tarihinde değiştirilerek tekrar yayımlanmıştır. Verdiğimiz mücadeleler sonucunda gerçekleştirilen değişiklikle, çevre izninden muafiyet sağlayan ifadeler kaldırılmış meslektaşlarımıza sınav şartı kalkmış ve çevre danışmanlık firmalarında 2/3 oranında çevre mühendisi çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. Hiç kuşkusuz Çevre Kanunu`ndan "çevre görevlisi" ibaresi çıkmadığı ve yerine "çevre mühendisi" yazılmadığı sürece sorunlar tam olarak çözülemeyecektir. Odamız bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırarak, TBMM ziyaretlerini sürdürmektedir.
Çevre Mühendisi yetiştiren Üniversitelerimizin Bölüm Başkanları olan siz değerli Akademisyenlerimizin görüş ve önerilerini alarak yönetmeliğe karşı eylem planları hazırlanmış ve nihayetinde yürüttüğümüz yoğun çalışmalar ve kampanyalar sayesinde gerçekleştirilen yönetmelik değişikliği ile önemli kazanımlar sağlanmıştır. Bu süreçte yanımızda olduğunuz için teşekkürlerimizi bildiririz. Ancak, Odamız tarafından süreç henüz tamamlanmamış olup " Çevre Görevlisi " tabiri tümden kaldırılıncaya dek çalışmalarımız devam edecektir. Çevre Mühendisliği mesleği açısından karşımıza çıkan zorlukları yine hep beraber aşacağımıza olan inancımızla çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla
Baran BOZOĞLU
Oda Yönetim Kurulu Başkanı