TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
HUKUK YOKSA BİLİM, MÜHENDİSLİK İŞE YARAMAZ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye Barolar Birliği`nde düzenlenen basın toplantısında sorulan bir soru üzerine, ‘Hukukun olmadığı durumda bizim mühendislik bilgilerimizin bilimsel verilerin önemi kalmıyor` dedi.   

TBB, 11 Kasım`da düzenlediği Hukuk ve Enerji Sempozyumu Sonuç Bildirgesini açıkladı. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye`nin enerji tüketiminde bugün yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu söyledi. Enerjide dışa bağımlılığın ulusal çıkarları üstün tutan bir dış politika yönetimini engellediğini belirten TBB Başkanı, ‘Hayati sakıncaları barındıran enerji politikamız, temelden değiştirilmelidir` diye konuştu.

ÇMO Başkanı Bozoğlu da  Akkuyu Nükleer Santrali ÇED`inin, Rusya Devlet Başkanının geldiği gün onaylanması hakkındaki bir soru üzerine şöyle konuştu:

‘Akkuyu‘nun Çevresel Etki Değerlendirme raporu iki yıldır tartışılıyor. Rapor on gün askıda kaldı. Bu sürede binlerce görüş iletildi. Ancak bunların hiçbiri kabul edilen ÇED raporuna yansıtılmadı. Bunların rapora dahil edilmesi gerekiyordu. Alelacele alınmış bir karardır. Putin geldiğinde onaylanmasaydı toplantılarda ‘acaba engel mi çıkarılıyor‘ diye soracaktı. 

Biz Oda olarak bir modelleme çalışması yapmıştık, Akkuyu termik santralinde olası bir kaza durumda yaşanabileceklere dair. Nükleer Santralin ÇED‘i için kapsamlı değerlendirme yapılmadı. Olası bir kaza durumunda ne kadar etkili olacağı hesaplanmadı. Oysa ki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olası etkileri açıklamalıydı. ÇED‘de olası kaza durumunda ne yapılacağına dair bilgi yok. En çok etkilenecek ülke yavru vatan dediğimiz KKTC‘dir. Onların da görüşü alınmadı. Nükleerden en çok etkilenecek ülke Kıbrıs‘tır. Kıbrıslılar bizimle iletişime geçti ve kaygılarını dile getirdi.` 

ÇMO Başkanı, bir başka soru üzerine de son zamanlarda yurt genelinde yaşanan çevre sorunlarını yerinde incelemek amacıyla düzenlediği teknik gezilerden örnekler vererek, ‘Çevre problemleri en çok enerji projelerinin olduğu yerlerde yaşanıyor. Örneğin, Bartın`da iletim hatları nedeniyle ağaç kesilmesi Nasrettin Hoca‘nın mezarına benziyor. Kapı ve üzerinde kilit var ama duvar yok. İletim hattı için ağaçlar kesiliyor. Ama oradaki termik santralin daha ÇED‘i bile onaylanmadı. 

Yırca‘daki zeytin ağaçlarının kesilmesi de ÇED raporunda yoktu. Kanuna göre ceza kesilmesi gerekiyor ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şirkete henüz bir ceza kesmedi` diye konuştu.

TBB Başkanı Feyzioğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı  Necdet Pamir, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Yeşil ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan katıldı.  

Sempozyumdaki sunumların tamamı ekli pdf dosyadan okunabilir. 

09.12.2014 00:00
Okunma Sayısı: 386
Fotoğraf Galerisi