TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
İGDAŞ Genel Müdürlüğü'nde İklim Krizi ve Türkiye'nin Ekolojik Durumu Konuşuldu

İGDAŞ Genel Müdürlüğü, 5 Haziran 2023 tarihinde "İklim Krizi, Türkiye ve İstanbul'a Etkileri" başlıklı bir söyleşi düzenledi. TMMOB ÇMO İstanbul Şubesi olarak davetli olduğumuz etkinlikte şubemizi temsilen çevre mühendisi Sedat Durel konuşmacı olarak yer aldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan İGDAŞ İnsan Kaynakları Müdürü İkbal Akyol, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün sadece kutlanması değil, düşünülmesi gereken bir gün olduğunu vurguladı. Akyol, Sedat Durel'in sunumuna geçmeden önce, bir fotoğraf gösterisi eşliğinde, yuvasının yıkılmasına karşı mücadele eden bir orangutanın videosunu izletti.

Durel, sunumuna başlarken, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün kutlama gerektirmeyen bir gün olduğunu ve TMMOB ÇMO tarafından "Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası" olarak adlandırıldığını belirtti. Söyleşi boyunca, iklim krizi ile atmosferdeki sera gazları arasındaki ilişkiyi ve fosil yakıtların olumsuz rolünü açıklayan Durel, atmosferdeki sera gazları ile gezegenin ortalama sıcaklık değişimi arasındaki ilişkiyi incelerken iklim krizinin doğrudan ve dolaylı etkileri üzerinde durdu. İstanbul ve Türkiye'nin başlıca tarım ve su havzalarına okyanus su seviyesi artışının etkilerini haritalarla sunarak, su seviyesinin 60 metre yükselmesi senaryosuyla İstanbul ve Türkiye'nin önemli su havzalarının ve tarım arazilerinin kaybedileceğini gösterdi. Durel, bu durumda Türkiye'nin bir avuç şirketin kârı için yaşanamaz bir hale geleceğini ve Doğu'dan Batı'ya doğru tek yönlü bir göç yoluna dönüşeceğini ifade etti.

Durel, sıcaklık artışının bir sonucu olarak ortaya çıkan aşırı iklim olaylarına örnekler verirken, orman yangınlarındaki artışı, Orman Bakanlığı'nın verileri ve grafiklerle sundu. Ayrıca, iklim krizinin sucul yaşama olan kritik etkilerinden bahsetti. Türkiye'deki ekolojik yıkımın boyutunu vurgulayan Durel, iklim krizi yaşanmasa dahi bu yıkımın eşdeğer bir felakete yol açtığını belirtti. Marmara Denizi'nin kirliliği, enerji santralleri, madenler ve AVM'ler gibi büyük sorunları işaret ederek, karbon salımının azaltılmasıyla ilgili tedbirleri sıraladı ve yıkımın en çok yoksullar ve emekçiler tarafından hissedildiğine dikkat çekti. Durel, ayrıca fosil yakıt şirketlerine verilen teşviklerle kıyaslanınca, petrol ve doğalgazdan kopuş için gereken bütçenin daha düşük olduğunu ve fosil yakıt kullanımının toplumsal maliyetinin devasa olduğunu verilerle destekledi.

Sunumunu tamamlayan Durel, durumun vahametine rağmen Türkiye'nin biyoçeşitliliğini gösteren görseller eşliğinde, mücadele ederek birçok canlıyı ve insanları hala koruyabileceğimizi ifade etti. Söyleşi, soru-cevap bölümüyle sona erdi. Madenlerin yol açtığı yıkım, alternatif enerji kaynakları ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi konular hakkında görüşler paylaşıldı.

Söyleşiyi organize edip TMMOB ÇMO İstanbul Şubesi'ni davet eden İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, İGDAŞ Kurumsal İlişkiler'den Deniz Camekan ve tüm İGDAŞ personeline sıcak karşılamaları için teşekkürlerini iletti.

06.06.2023 15:43
Okunma Sayısı: 371
Fotoğraf Galerisi