İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YARATACAĞI MALİYET DAHA BÜYÜK
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Samsun Şubenin düzenlediği panelde, iklim değişikliğinin çevreye etkisinin büyük olacağını kaydederek, yoğun kuraklık yaşanacağının, yeraltı sularının tükeneceğinin ve deniz kıyısındaki alanlarda toprak kayıplarının olacağının tahmin edildiğini söyledi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Dünya Çevre Günü nedeniyle Mimarlar Odası Samsun Şubesi Konferans Salonu‘nda bir söyleşi düzenledi. Av. Burhan Uyan ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu‘nun konuşmacı olduğu söyleşide Türkiye‘de iklim değişikliğine etki eden faktörler hakkında açıklamalarda bulunuldu.
Genel Başkan Bozoğlu doğal afetlerin etkilerini değerlendirdiği konuşmasında, ‘Son 20 yıl içerisinde oluşan afetlerin yüzde 90`ının sel, fırtına, sıcaklık dalgaları ve diğer hava olaylarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu da toplamda 6 bin 457 afet, 606 bin kişinin yaşamını yitirmesine, 4.1 milyar insanın yaralanmasına ve evsiz kalmasına mal olmuştur. Kuraklık nedeniyle ise 1.1 milyar insan zarar görmüştür` dedi.
Türkiye‘nin orta kesimlerinde yoğun kuraklık ve yeraltı suyunun tükeneceğinin, deniz kıyısındaki bölgelerde ise toprak kayıplarının olacağının tahmin edildiğini dile getiren Baran Bozoğlu, ‘2000-2010 yılları arasında ülkemizin terörden zarar görenlere yaptığı yardım 2 milyon 227 bin 600 TL, yangın, barınma ve diğer yardımlar 27 milyon 117 bin 007 TL ve hava olaylarından kaynaklı afetler nedeniyle yaptığı yardım ise 288 milyon 295 bin 264 TL‘dir. Özetle, iklim değişikliği kaynaklı yaşanacak afetler terörden de yangın ve barınma nedenli ihtiyaçlardan da daha fazla maliyete neden olmaktadır` diye konuştu.
Bozoğlu, Çevre Mühendisliği Öğrencisi Merve Aktürk‘ün ‘Yaşam Alanlarına Objektif Bakış‘ adlı resim sergisinin açılışını da yaparak, öğrencilerle sohbet etti.