İŞÇİYE MEZAR KAMUYA NASIL YARAR
6 Eylül 2014 günü İstanbul Mecidiyeköyde yıkılan Ali Sami Yen stadının arazisine yapılan inşaatın asansörünün 32. kattan zemine çakılmasıyla inşaatta çalışan on işçi hayatını kaybetti.
Türkiyede her gün onlarca işçi benzer ihmallerden kaynaklanan kazalar sonucunda yaşamını yitiriyor ya da işçilerin yaşamları bile-isteye birileri tarafından sonlandırılıyor. İşçilerin ağır şartlarda, sağlıksız koşullarda ve eksik güvenlik önlemleriyle çalıştırıldığı nice inşaat koskoca bir işçi mezarlığına dönüşüyor.
Biz Bu Filmi Seyrettik
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 7 Eylül itibarıyla 2014 yılında inşaat sektöründe en az 272 inşaat işçisi yaşamını yitirdi.
Her ölüm sonunda hayli bilimsel, vicdani ve etik açıklamalarda bulunan yetkililerin ve devlet görevlilerinin gün sonunda kulaklarımızda bıraktığı ses ise hep aynı: Öldüğü için suçlu bulunan işçiler, suçun tamamı üzerlerine atılan iş güvenlikçiler ve elbette kader.
Rant Boyutuna Göre Değişen Kararlar
TMMOBye bağlı odalar tarafından yapılan incelemelerde olaydaki ihmal gözler önüne serildi. Tüm bunların yanı sıra Türkiyedeki karar alma mekanizmasının işleyişini gösteren ilginç bir tablo da ortaya çıktı.
Torunlar GYOnun yürüttüğü Torunlar Tower inşaat çalışmasına ilk olarak İl Çevre Mahalli Kurulundan akşam 19:00-23:00 ve 23:00-07:00 saatleri arasında çalışma izni isteniyor. 27.01.2014 tarihli toplantıda İl Mahalli Çevre Kurulu; gündüz şehir içi trafiğini olumsuz etkilediği gerekçesiyle gündüz zaman diliminde hafriyat ve beton döküm işinin yapılmamasına, ilgili gürültü yönetmeliğinin sınır değerlerine(madde 23/ç) uymak kaydı ile hafriyat ve beton döküm işinin akşam 19:00-23:00 saatleri arasında yapılabileceğine karar veriyor. Gece çalışma iznini ise reddediyor.
Daha sonra 09.06.2014 tarihindeki İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında 27.01.2014 tarih 138 sayılı kararı madde 2.d ile verilen kararın yazılı talebe istinaden tekrar görüşülmesi sonucunda projede kamu yararı bulunması nedeniyle ilgili yönetmelikte belirtilen sınırlamalara uymak kaydıyla 19.07.2014 tarihine kadar gündüz zaman dilimine ek olarak 19:00-07:00arasında çalışma izni verilmesine karar veriliyor.
Soruyoruz:
- 27.01.2014 tarihinde kamu yararı bulundurmayan proje nasıl oluyor da 09.06.2014 tarihinde kamu yararı bulundurmaya başlıyor?
- 09.06.2014 tarihinde hangi kamu yararı gözetilerek inşaata gece çalışma izni verilmiştir?
- Kamu yararı kararında TOKİnin alacağı pay mı etkili olmuştur?
- Torunlar GYO son altı ayda elde ettiği %965`lik kara rağmen çalışanlarının güvenliğine yönelik hiçbir yatırım yapmamayı etik buluyor mu?
- Her kaza sonrasında suçu bize atamazsınız diyen sermayedarlar ve konuyla ilgili yetkililer ölümü suçladıklarının farkındalar mı, hırsızın hiç mi suçu yok?
Torun Tower projesinde nasıl bir kamu yararı gördüklerini ilgili kararın altında imzası bulunanların derhal açıklaması gerekmektedir. Olayda ihmali bulunan tüm yetkililer hesap vermeli ve tüm süreç kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz. Gelişmelerin takipçisi olacağız.
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI
İSTANBUL ŞUBESİ YÖNETİM KURULU