İSTANBUL`DA BİNLER TAŞERON SİSTEMİNE HAYIR DEDİ
İstanbulda binlerce emekçi, Soma katliamının sorumlularından hesap sormak ve taşeron sistemin yasaklanması talebiyle düzenlenen miting için "Soma kaza değil, cinayet. Taşeron ölüm demektir, yasaklansın" pankartı arkasında iki koldan Kadıköy İskele Meydanına doğru yürüdü,
KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Temsilciliği, İstanbul Tabip Odası, TMMOB İstanbul Koordinasyon Kurulu ve Türk-İşe bağlı sendikalar tarafından Kadıköy İskele Meydanında Soma katliamının sorumlularından hesap sormak ve taşeron sistemin yasaklanması talebiyle düzenlenen miting öncesi binlerce emekçi, yürüyüş kolları olan Kadıköy Numune Hastanesi ve Tepe Natlius Alışveriş Merkezi önünde biraraya geldi.
Her iki koldan da "Soma kaza değil, cinayet. Taşeron ölüm demektir, yasaklansın" ana pankartı arkasında yürüyüş kortejlerini oluşturan binlerce işi ve emekçi, "Kahrolsun sermaye egemenliği", "Roboskiden Somaya katil AKP" ve "Somanın katili AKP" sloganlarıyla mitingin yapılacağı Kadıköy İskele Meydanına doğru yürüdü. "Roboskiden Somaya katil devlet hesap verecek", "Taşeron ve özelleştirme cinayetleri son bulsun", "Taşeronlaştırma kölelik ölüm demektir" "Somayı unutma" dövizlerini taşıyan emekçilerin yürüyüşüne HDP ve HDK bileşeni siyasi parti ve platformlar, ÖDP, Halkevleri, BDSP gibi birçok siyasi parti ve platform üyesi de destek verdi.
Bazı emekçilerin yaşamını yitiren madencileri anmak amacıyla yürüyüşe yüzlerini siyaha boyayarak ve madenci bareti takarak katılırken, yürüyüşte emekçiler iş cinayetlerinde yaşamını yitiren emekçilerin isimlerinin yazılı olduğu pankartlar açarak, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin fotoğraflarını taşıdı.
İşçi ve emekçiler, yine iş cinayetlerinde ve katliamlara yaşanan ölümlere dikkat çekmek için de hazırladıkları ve üzerinde "Roboskide öldüm", "İnşaatta öldüm", "Somada öldüm" gibi yazıların yazıldığı siyah maket tabutları taşıdı.
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Soma madeni işçileri, BDP İstanbul eş başkanları Emrullah Bingül ile Arife Çınarın da katıldığı mitingde ilk sözü, Soma maden ocağı işçilerinden Hidayet Merdem aldı.
Somada meydana gelen faciada yaşamını yitirenlerin kadere değil, katliama kurban gittiklerini söyleyen Hidayet, "Zaten bizleri işçi olarak değil, köle olarak görüyorlar. İki tane yaşam odası yapılsaydı, insanlar ölmezdi. Ama onlar için mesele kömür. Biz işçi değil, köleyiz" dedi.
GÖZ GÖRE GÖRE KATLİAM YAPILDI
Daha önce ihmallerin olduğuna dair şirkete uyarıların yapıldığını ancak durumun umursanmadığını da söyleyen Merdem, "Büyük bir katliam olacak diye uyarıyorlardı ama onlar umursamazdı. Üretim, üretim derler başka bir şey demezlerdi. Başbakan, 1900lü yıllardan bahsediyor. Şilide 69 gün insanların burnu bile kanamadı. Göz göre göre katliam yapıldı. Başbakan madencileri unuttu, Almanyada şov yaptı" diye konuştu.
Maden İş Sendikasının da Soma Holding sahipleri ile işbirliği içinde olduğunu ifade eden Merdem, "Sendika şirketin yalakaları, böyle sendika olur mu?" sözleriyle tepki gösterdi.
AKPNİN FITRATINDA DAHA FAZLA KAR VE ÖLDÜRMEK VAR
Merdemin konuşmasının ardından, Soma katliamı sonrası, kurtarma çalışmalarının görüntülerinin ve Başbakan Erdoğanın yapmış olduğu açıklamalarının da içinde yer aldığı faciayı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
İzlenen görüntüler sonrası miting, DİSK Genel Başkanı Kani Bekonun emekçileri selamlaması ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlunun konuşmasıyla devam etti. Somayı unutmamanın ve unutturmamanın "mücadeleyi yükseltmek" demek olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Bizler Somanın faillerini biliyoruz. Bu katliamı kim örtbas ettiyse, faili de o olur. Bu ülkenin bakanı daha ilk günde, madende her şey mevzuata uygundur dedi. Başbakan, hâlâ 1800lülerin İngilteresinden bahsederek bizlerle dalga geçti. Eğer kaderse bu neden hep bizim işçilerimizi vuruyor. Bu mesleğin fıtratında var diyor Başbakan. Biz de diyoruz ki AKPnin fıtratında, emek, işçi, insan yok. Daha fazla kar, sermaye, ölmek ve öldürmek var" şeklinde konuştu.
Mücadele amaçlarının işçileri ölüme mahkum eden taşeron sisteminin tamamen yok edilmesi olduğunu açıklayan Çerkezoğlu, 4 maddelik taleplerini de şu şekilde sıraladı: "Her yerde inşaatlarda, tersanelerde, tüm iş kollarında kölelik anlamına gelen taşeron sistem yasaklanmalı. Madenler kamulaştırılmalı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası derhal çöpe atılarak, denetimi tümüyle emek örgütlerine verilmelidir. Enerji Bakanı, Çalışma Bakanı, hükümet derhal istifa etmelidir."
KATLİAMIN SEBEBİ KAPİTALİST SİSTEM VE KAR HIRSI
Konuşmaların ardından miting, Ruhi Su Dostlar Korosu ve Hilmi Yarayıcının sahne almasıyla devam etti. Miting, seslendirilen türkü ve marşların ardından son buldu.
EVRENSEL GAZETESİ 26 MAYIS 2014