İTÜ`DE`HESLERİN ÇEVRESEL ETKİLERİ` KONULU PANEL
İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü tarafından bu yıl 26–27–28 Nisan 2012 tarihlerinde üçüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Ekosistem Günleri kapsamında Şubemiz tarafından organize edilen HES Panelinde Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına Prof. Dr. Beyza Üstün ve ÇMO İstanbul Şubesi adına YK Sekreter Üyesi Emine Girgin konuşmacı olarak katıldılar.
Konuşmasında HES`lerin çevresel etkilerinden bahseden Emine Girgin, Su Kullanım hakkı anlaşmaları ile akarsuların tüm kullanım haklarının 49 yıllığına şirketlere devredilmekte olduğunu vurgulayarak, yaşamı var eden unsur olan suyun ticarileştirilmesinin yaratacağı tehlikelere dikkat çekti. Bulunduğu bölgede akarsuların doğal akış ve yapısını değiştirerek su kalitesini olumsuz etkileyen, mikroorganizmalardan balıklara kadar suda yaşayan tüm canlılar, hayvanlardan tarım ürünlerine kadar karada yaşayan tüm canlıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan, doğal yaşam ortamlarının yok olması gibi telafisi mümkün olmayan etkiler yaratan HES`lerin "çevreci ve yenilenebilir" olarak tanımlanamayacaklarının altını çizdi.
Prof. Dr. Beyza Üstün, konuşmasında tüm çevre mühendislerini ve mühendis adaylarını taraf olmaya davet ederek, suyun ticarileştirilmesi ve doğanın sömürülmesi karşısında, halktan ve emekten yana bir duruşla yaşamı savunmak için birlikte mücadele çağrısı yaptı. Sürdürülebilir kalkınma politikaları yalanı ile doğaya yönelik saldırıların önümüzdeki dönemde yoğunluk kazanacağı ve bu anlamda çevre mühendislerine çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Üstün, HES mücadelesi deneyimlerinden aktarımlarda bulundu.
Panelin en can alıcı noktası ise, konuşmacıların ardından söz alan herkesin kendi gözlemlerinden yola çıkarak HES`lerin yarattığı çevresel tahribatlar hakkındaki aktarımları ve HES karşıtı mücadeleye desteklerini açıklamaları oldu.