TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
KADIN VE EKOLOJİ ATÖLYESİ YAPILDI

 Kadın ve Ekoloji Atölyesi etkinliğini 23 Mayıs 2015 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Karaköy Şubesi salonunda gerçekleştirdik.

Atölye açılış konuşmasını yönetim kurulu üyemiz Meryem Kayan yaptı. Kayan, yaptığı konuşmada, kadın ve ekoloji mücadelesinin önemini vurguladı.

 Açılış konuşmasının ardından ilk sözü "Ekofeminizm" başlıklı sunumuyla Ecehan BALTA aldı. Ecehan BALTA sunumunda; ekolojik krizlerin toplumsal cinsiyetlendirilmesinden söz açtı. Küresel iklim krizinden dolayı yaşanan tarım alanları sıkıntısının ve tarımın piyasalaştırılmasının sonuçlarının en çok işçilerin %50`sinden fazlasını oluşturan kadınları etkilediğini söyledi. Bu durumun kadınların üretkenliklerini kaybetmelerini sağladığını belirten Balta, yine bu ‘eve dönüşlerin` deprem vb. gibi felaketlerde en çok kadın ve çocuk ölümüne sebep olduğunu belirtti. 2000-2013 yılları arasında depremin etkilerini %70 gibi bir oranla kadın ve çocukların gördüğünü söyleyen Balta, kamusal alanlardan uzaklaştırılan kadınların depreme evde yakalanmasını örnek gösterdi.

 

Ecehan BALTA`nın sunumunun ardından sözü Prof. Dr. Fulya Atacan aldı. Atacan, "Mısır Direnişi ve Ekoloji" başlıklı sunumuyla Mısır`daki toplumsal direnişlerin ekolojik boyutuna dikkat çekti. Mısır`daki temel meselelerden birinin temiz içme suyunun yokluğu olduğunu söyleyen Atacan, alt yapı eksikliğinden, Nil Nehri`nin kirlenmesiyle birlikte (etrafındaki sanayii tesisleri, gübre fabrikaları vb. etkilerle) yoğun hissedilir derecede su kıtlığından, 2011 yılında Nil`in genişletilmesi çalışmasıyla başlayan çatışmalardan bahsetti. Kadınların bu mücadelelerde ön planda olduğunu söyleyen Atacan, küçük mücadelelerin birbirinden bağımsız halde nasıl bir araya gelip bir ağ oluşturduklarından da bahsetti.

 

Son olarak sözü "Ekoloji Mücadelesi ve Kadın" başlığıyla Prof. Dr. Beyza Üstün aldı. Türkiye genelindeki HES, termik vb. gibi toplumsal ekolojik mücadele deneyimlerini bizlerle paylaşan Üstün, "Kadın yaşamına müdahale edildiği noktada derhal mücadele etmeye başlıyor. Evden çıkmamış, ataerkil toplumla sorunu olmadığını düşünen kadınlar, bu yaşamsal noktalarda sistemsel olarak saldırıya uğradığını çok iyi biliyor" dedi. Parçalı mücadelelerin birleşerek nasıl etkin bir mücadeleye dönüştüğünü belirten Üstün, Gezi`nin bir birikimin sonucu olduğuna dikkat çekti.

 

Atölye yürütücülerimizin ardından foruma geçildi. Forumda kadın ve ekoloji mücadelesine yönelik pratik mücadele ve çözüm önerileri tartışıldı.

 

Atölyemize destek sağlayan hocalarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

 

TMMOB

Çevre Mühendisleri Odası

İstanbul Şubesi

19.06.2015 00:00
Okunma Sayısı: 183
Fotoğraf Galerisi