TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
KARŞIYAKA BELEDİYESİ İLE İMZALADIĞIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA HAZIRLAN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANI 18 OCAK`TA GERÇEKLEŞTİRİLEN TANITIM TOPLANTISI İLE KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI

Karşıyaka Belediyesi arasında imzaladığımız protokol kapsamında  Proje Yürütücüsü olarak görev aldığımız Karşıyaka Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 18 Ocak‘ta gerçekleştirilen Tanıtım Toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Meslek Odası  ve Belediye işbirliği ile yapılan ilk SECAP çalışması olan KARBEL SECAP 2021 aynı zamanda belediyenin kurumsal sera gazı envanterinin hesaplanarak, kurumsal seragazı salımlarının azaltılmasına yönelik eylemlerin de ortaya konduğu ilk Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı olmuştur.

KARBEL SECAP 2021 çalışmasının en önemli özelliği, ilgili tüm tarafları kapsayıcı olması ve etkin paydaş katılımıyla kolektif bir sonuç ortaya koymasıdır. Böylelikle Karşıyaka Belediyesi`nin iklim değişikliğine uyum kapsamında kurumsal kapasitesinin de güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla somut, etkin, ulaşılabilir ve izlenebilir hedeflerin ortaya konabilmesi için Belediye temsilcileri hazırlık aşamasından raporlama aşamasına kadar tüm süreçte aktif  yer almıştır.

Çalışma kapsamında görüş ve önerilerine başvurmak amacı ile iklim alanında çalışan akademisyen ve teknik uzmanların yer aldığı bir Danışma Kurulu  oluşturulmuştur. Belediyeler, resmi kurumlar, TMMOB`a bağlı  Odalar ile üniversitelerin yer aldığı paydaş listeleri belirlenmiş ve gerekli aşamalarda bu paydaş kurumların da toplantılara katılımları ve katkı vermelerine olanak sağlanmıştır. Çalışma kapsamında; 33 yürütme kurulu toplantısı, 9 paydaş toplantısı, 2 çalıştay ve 2 Bilim Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Kentsel ve kurumsal sera gazı envanteri oluşturulmuş, sayısal veriler değerlendirilerek azaltım olanakları ortaya konmuştur. Kentsel sektörlerin iklim krizi karşısında etkilenebilecek unsurlarının belirlenmesi ve uyum kapasitelerinin ortaya konması yönünde çalışmalar eş zamanlı olarak yürütülmüştür.

Yapılan tüm değerlendirmeler sonucunda sektörlere göre sınıflandırılmış azaltım ve uyum eylemleri ortaya konmuştur. Eylemlerin somut, gerçekçi, izlenebilir ve ulaşılabilir olmasına ve  Karşıyaka Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı  ile uyumlu olmasına  özen gösterilmiş, uygun olan tüm durumlarda gelecek dönem hedefleri ve izleme göstergeleri de belirlenmiştir. Karşıyaka SECAP 2021 çalışması kapsamında son olarak, hem mevcut durumdaki (2021 yılı) envanter ve eylem planının hazırlanmasında hem de gelecekte gerçekleştirilecek izleme çalışmalarında esas alınabilecek bir yol haritası tanımlanmıştır.

Karşıyaka Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planına https://karsiyaka.bel.tr/tr/secap-raporlar bağlantı adresinden ulaşılmaktadır.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak; Bilim Danışma Kurulu Üyelerimize ve Paydaş Kurum Temsilcilerine katkı ve destekleri için teşekkür ederiz.

Planın uygulanması sürecinde; Karşıyaka Belediye Başkanı Sn. Cemil TUGAY`a, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Saadet ÇAĞLIN`a, İklim Değişikliği Şube Müdürü üyemiz Sn. İlker EROL`a ve ekibine başarılar dileriz.

Toplantı Yayın Linki : https://www.youtube.com/watch?v=X9xgjxY_cRk

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

28.01.2022 00:00
Okunma Sayısı: 215
Fotoğraf Galerisi