KİRLİLİK DEĞERLERİ 210 KEZ AŞILMIŞ
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Samsundak, teknik inceleme gezisi ardından, ÇMO Samsun Şube merkezinde düzenlediği basın toplantısında inceleme sonuçlarını anlattı. Samsunda yoğun bir hava kirliliği yaşandığını, tablolar eşliğinde anlatan Bozoğlu, Hava Kirliliği Ölçüm Merkezlerinin eksikliklerine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının en iyi çalışan birimi olduğunu ifade ederek, Kirlilikte kabul edilebilir oran Avrupa için 50mikrog/m3 iken, Türkiye için 100mikrog/m3tür. Samsunda iki yerde ölçüm merkezi var. Buralardan alınan 2014 yılı sonuçlarına göre Samsunda olması gereken 50 mg/m3lük değer tam 210 kez aşılmış durumda. AB uyum yasalarına göre 36 kez aşılması durumunda acil önlem alınması gerekiyor. Samsun halkı 365 günün yalnızca 150 günü temiz hava solumuş 2014 yılında" diye konuştu.
TERME 1. DERECEDE TARIM VE MERA ALANI
Termede Terme Çevre Platformu temsilcileri ile biraraya gelerek bölgede yaşanan sorunlar hakkında bilgi alan Bozoğlu, Türkiyede sürekli plan yapılıyor. Ancak bunların birbirleriyle bağlantısı yok. Terme birinci derecede tarım ve mera alanı ama enerji santralleri, sanayi projelerei nedense buralara yapılıyor dedi. Tarım Bakanlığının kamu spotlarına atıfta bulunan ÇMO Başkanı, Bakanlık hem plan yapıyor hem de bu plana uymayarak bölgeye termik santral yapıyor. Ülkemizde çevre dostu binalar yapılacak olsa yüzde 25 enerji tasarrufu olacak. Enerjideki kayıp kaçağı önleyecek olsak yüzde 25 enerji tasarrufu sağlamalıyız. Bunları yapmadan istediğiniz kadar santral yapın, sorun çözülmez. Üstelik Bakan enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağını söylüyor. İthal kömürle termik santral olunca dışa bağımlı olunmuyor mu? şeklinde konuştu.
"Biz mühendisler projelere karşı değiliz. Biz projelerde ÇED uygulaması olmamasına karşıyız"diyen Baran Bozoğlu, Türkiyedeki ÇEDlerin tamamı sanal olduğunu söyledi. Bozoğlu, ÇED raporlarını onaylayan bakanlıkta program yok, programdan anlayacak personel yok. Onaylanan ÇEDlerin hepsi sanal ve bilim dışı dedi.
Daha sonra Samsun Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Samsun Şubenin açılışına katılan Genel Başkan, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliğine (TMMOB) yönelik yasada değişiklik yapılarak meslek odalarının susturulmaya çalışıldığını belirterek, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliğine dair hükümetin çeşitli yasal düzenlemeleri var. TMMOB yasasına değişiklik yapılarak meslek odaları susturulmaya çalışılıyor. Meslek odalarının söylediği sözlerin kamuoyunda yankı bulması engellenmeye çalışılıyor. Bu TMMOB yasasına rağmen direnerek, gittikçe büyüyerek ve akıntıya karşı kürek çekerek mücadele ediyoruz. Biz ÇMO olarak Türkiyenin her tarafında yaşanan problemlere dair mücadele etmeye devam edeceğiz diye konuştu.
Hizmete giren ÇMO Samsun Şubesinin açılışını Genel Başkan Baran Bozoğlu, ÇMO Samsun Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sema Arıman, ÇMO Samsun Şube Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülfem Bakan, üyeler ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri yaptı.