KOMİSYONLARIMIZ VE ÇALIŞMALARINA KATILIM
Sayın Üyelerimiz,
Şube çalışmalarımızın komisyon çalışmaları ile şekilleneceği, faaliyetlerimizi tüm üyelerimiz ile birlikte gerçekleştireceğimiz inancı ile yeni bir döneme başlıyoruz.
Şubemiz 10.Dönem Yönetim Kurulumuzca oluşturulan 10.Dönem komisyonları aşağıdadır. Bu komisyonlarda görev almak isteyen üyelerimiz açıklama altında bulunan mail adreslerine iletişim bilgilerini yazıp mail yolu ile bize ulaştırabilirler.
SU VE ATIKSU KOMİSYONU
TMMOB ÇMO İstanbul şubemizin 10. Dönem Yönetim kurulunca kararlaştırılan Su ve Atıksu Komisyonu`; kullanılabilir su kaynakları, su kirliliği, su-atıksu ilişkisi, atıksu oluşumunu minimize etme, atıksuyun geri kullanımı, su ve atıksu arıtım prosesleri, arıtım ekipmanları ve kimyasalları, İstanbul`un temizsu ve atıksu profili, içme ve kullanma su kaynaklarını tehdit eden unsurlar ve su kaynaklarımızı koruma önlemleri gibi alt başlıklarda, komisyon tarafından belirlenecek konularda(çalışma konuları komisyon üyelerimizin katkıları ile geliştirilip zenginleştirilebilecek) çalışmayı amaçlamakta ve yürütülen çalışmayı el kitapçığı haline dönüştürmeyi hedeflemektedir.
YÖNETMELİKLER KOMİSYONU
Ülkemizde, çevrenin talan edilmesi, yaşam alanlarının tehdit altında bırakılması, doğal kaynakların pervasızca ve rant amacıyla tüketilmesi ve bu uğurda çevre mevzuatının sürekli değiştirilmesi ile karşı karşıya olduğumuz dönemde komisyonumuz; toplumumuzu ve mesleğimizi yakından ilgilendiren yasal süreçlerin izlenmesi, hukuki taslak metinler için görüş oluşturmak amacıyla başta üyelerimiz olmak üzere ilgililer ve kamuoyunun bilgilendirilmesini amaçlamaktadır.
yonetmelik-istanbul@cmo.org.tr
HAVA KALİTESİ KOMİSYONU
Komisyon faaliyetleri aracılığı ile şehrimizde yaşanan hava kirliliği sorunlarını belirlemek ve bu sorunlara dikkat çekerek çözüm yolları üretmek. Meslektaşlarımızın hava kalitesi konularında donanımlarını arttırmak. Hava kalitesi ölçümleme ve arıtma teknolojileri ile ilgili meslektaşlarımızı bilgilendirmek, hava kalitesi ile ilgili yasal düzenlemeleri takip etmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapmak,şehrimizdeki hava kalitesi ile ilgili dernek, platform vb. organizasyonlar ile iletişime geçmek ve ortak çalışmalar yürütmek komisyonumuzun temel amacıdır.
KAMU ÇALIŞANLARI KOMİSYONU
Bu komisyonun kurulumu ile amaçlanan, kamuda çalışan çevre mühendislerinin sorunlarının ve bu sorunlara uygun çözüm yollarının tespit edilmesi, kamu çalışanı meslektaşlarımızın demokratik ve özlük haklarının geliştirilmesi, gerçekleştirilen faaliyetler ile kamu kesiminde mesleğimize itibar kazandırılması, gerek meslektaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda gerekse gelişen teknolojiler ve ilerici uygulamalara istinaden komisyon kararı ile etkinlikler ve eğitimler düzenlemesi, kamuda çalışan meslektaşlarımızın birbirinden haberdar olmasının tesis edilmesi ve böylece organize olunması, yapılan yerli/uluslararası mevzuat değişikliklerinin tartışılarak ortak akıl yürütülmesi ve neticesinde aksiyon alınması, çevre mühendisinin/mühendisliğinin iş tanımının kamu kesiminin tüm kademelerinde farkındalık yaratma yolu ile anlatılmasıdır.
kamucalisan-istanbul@cmo.org.tr
GÜRÜLTÜ KOMİSYONU
Komisyonumuz 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yapılan uygulamaları tartışmak ve değerlendirmek, mesleki bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, meslektaşlarımızın gürültü kirliliği konularında donanımlarını arttırmak, cihaz vs. gibi teknolojiler ile ilgili meslektaşlarımızı bilgilendirmek, yapılan yasal düzenlemeleri takip etmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapmak, İstanbul sınırlarında gürültü kirliliği ile çalışmalar yürütmek amacıyla kurulmuştur.
İSG KOMİSYONU
Çevre, yaşam ve insan odaklı mesleğimizin mücadelesinin yeri olan meslek odamızın,iş cinayetlerini durdurmaya ve işçilerin yaşam kalitesini yükseltmeye, iş kazalarını azaltmaya bilimsel yaklaşımlarla katkıda bulunmaya, özelllikle iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan Çevre Mühendisleri, İş güvenliği uzmanlarını, Çevre Mühendisleri Odası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonuna katkıda bulunmaya çağırıyoruz.
Çevre mühendisleri olarak iş sağlığı güvenliği alanında çalışmalarımızda mesleki haklarımızı savumak, bulunduğumuz iş yerlerinde ve tüm iş yerlerinde işçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışmasına bilimsel katkı sunmak, mesleki bilgi ve deneyimlerimizi paylaşabilmek ve geliştirmek, sürekli değişen ve değiştirilen mevzuata bilimsel ve akılcıl müdahale edebilmek ve söz sahibi olmak temel amacımızdır.
ATIK YÖNETİMİ KOMİSYONU
Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde ve buna bağlı olarak oluşturulan (Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik, Atıkların Düzenli Depolanmasına İlişkin Yönetmelik, Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik, Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımın Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik, Poliklorlu Bifenil ve Poliklorlu Terfenillerin Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği) 16 adet alt yönetmeliğin uygulama alanları ile bu yönetmeliklerin uygulanmasında karşılaşılan sorunların çözümü için meslektaşlarımız arasında bilgi birikimini oluşturmayı ve uygulamada görülen aksaklıkların düzeltilmesi yönünde etkin rol oynamayı amaçlamaktadır.
MESLEKİ HAKLAR KOMİSYONU
Çevre Mühendisliği mesleğinin yok sayıldığı ve Çevre Görevlisi tanımı içine sıkıştırılarak ve mühendislik disiplininden uzaklaştırılarak, evrak takibi işine evrilmeye çalışıldığı bu süreçte; mesleğimize sahip çıkmak, Çevre mevzuatında yapılan değişikliklerin meslek ve meslektaş hakları üzerindeki yansımalarını değerlendirmek, mesleki sorunlarımıza odamızın çatısı altında birlikte çözüm aramak ve meslek onurumuz ve mesleki haklarımız yararına geliştireceğimiz önerilerimizi ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşmak için çeşitli faaliyetler yürütmeyi amaçlamaktayız.
meslekihaklar-istanbul@cmo.org.tr