KONYAALTI HALK PLAJI SAHİPSİZ DEĞİLDİR!
03.03.2014
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI
KONYAALTI HALK PLAJI SAHİPSİZ DEĞİLDİR!
Konyaaltı Halk Plajı ile ilgili son dönemde yaşananlar "çevre alanında, toplum yararını ve kamusal çıkarları öncelikle ele alan politikaların hayata geçirilmesi " amaçları içerisinde yer alan Çevre Mühendisleri Odamız tarafından yakından takip edilmektedir.
1999 yılında tahsisi 10 yıllığına Konyaaltı Belediyesine verilen ve 2000 yılında büyük zorluklarla faaliyete geçirilen Konyaaltı Sahil Projesi o dönemde Türkiyenin en modern ve en çok örnek alınan sahil projesiydi. Bu nedenle ulusal ve uluslar arası alanda örnek alınan ve hatta 6 Mavi Bayrak ödülü ile taçlandırılan bir sahildi. Zamanla proje beklentilerin gerisinde kalmaya başlamış ve yenilenme ihtiyacı doğmuştu. Ancak tahsis süresi, işletmenin girişimleriyle 3 yıl daha uzatılmasına karar verilmiş, dolayısıyla ihale sürecini bekleyen işletme tarafından son dönemde yenileme yatırımları da yapılamamış, belediye de sürecin tamamlanmasını beklemiştir.
Nihayet uzatmalarla birlikte Konyaaltı Halk plajlarının tahsis süresi 2012 yılında bitmiş, ilgili belediye ile yenilenmesi, Antalya halkına daha modern ve beklentileri azami ölçüde karşılayacak yepyeni bir proje ile 2013 yılında sunulma zamanı gelmişti ki yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle Maliye Bakanlığı tarafından devir işlemi yapılmamış, Antalya ve halkı bu hizmetten mahrum bırakılmıştır. Devir ile ilgili olarak "Konyaaltı ve Büyükşehir belediyelerinin anlaşamamaları nedeni ile verilemiyor" spekülasyonları ile ortaya çıkan kaos neticesinde bakımsız ve sahipsiz bir plaj haline dönüşmüştür. Bununla beraber plajda çevre kirliliği, deniz kirliliği ve görüntü kirliliğinin yanı sıra güvenlikle ilgili sorunlar ortaya çıkmış, dünyaca ünlü plajımız yerli ve yabancı turistler nezdinde prestij kaybetmiştir. Bu nedenledir ki plajlarda yaşanan durum kentine sahip çıkan vatandaş ve bizim gibi sivil toplum örgütleri tarafından da kaygıyla izlenmektedir.
Sahilin 3 ay süreliğine 30 Martta kapatılacak olan İl Özel İdaresine devredilmiş olması izah edilebilir değildir. Hatta devir işlemi yapılmadığı gibi ünitelerin yıkılarak harabe haline dönüştürülmesi de durumu daha da anlaşılmaz hale getirmiştir. Seçime endeksli olarak yürütüldüğü açıkça belli olan bu durum Antalya halkına ve Türk turizmine zarar vermektedir. Nisan ayında İlimizde deniz sezonu açılacak ancak yaptırılan 6 büfe ile sezonda günlük 50 bin kişiye hizmet edilmeye çalışılacaktır. Nisandan sonra devir işlemi yapılmış olsa bile prosedürler ve inşaat çalışmaları sezona yetişemeyecektir. Dolayısıyla ilkyardım, engelli olanakları, güvenlik, cankurtaran hizmeti, temizlik vb hizmetler sunulamayacaktır. Konyaaltı plajlarını kullanan 7500 yatak kapasitesine ulaşan 80 turistik işletme sahilden yararlanamayacaklardır. Uluslararası Mavi Bayrak ödülleri iptal edilecek, Ulusal ve Uluslar arası alanda prestij kaybı yaşanacak, iptal nedeni denizin kirli olduğu, güvenliğin sağlanamadığı gibi spekülasyonlarla rakip ülkeler tarafından kullanılacaktır. Bunca yıldır harcanan emekler heba edilecek ve telafisi çok zor olacaktır.
Bu gecikmeye kim neden oluyor ve halka bunu reva görüyorsa; plajın kiraya verilmeyerek her gün kaybettirilen kazancın, ulusal ve uluslar arası alanda kaybedilecek prestijin, Mavi Bayrak kriterleri yerine getirilmediği için kirlenen çevrenin ve yaşanacak boğulma olayının sorumluluğunu aldığı bilinmelidir. Vatandaştan oy almak uğruna Konyaaltı plajını ve halkını cezalandırmanın, bulanık suda balık avlamaya çalışmanın hiç kimseye yararının olmayacağı kesindir.
Bu yanlıştan dönülerek bir an önce tahsis işleminin yerel yönetime yapılması gerektiğini, özel bir işletmeye devredilmesinin asla kabul edilemeyeceğini ifade ediyoruz. Kamu yararı esas alınarak sahilin projelendirilmesi gerektiğini, yapılacak projede Çevre Mühendisleri Odası olarak katkı sunmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi
Yönetim Kurulu