KURAKLIK VE SU KANUNU ÇALIŞTAYIKİTABI HAZIR
ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, uzmanların ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilen çalıştayın ardından hazırlanan kitabın girişi için kaleme aldığı yazısında, Su Kanununun önemine değinerek, ‘Eklektik, parçalı ve kamu yararından uzak su yönetimi politikamızı; bütüncül bakan, doğanın korunmasını ön plana çıkaran, yatırımların daha sağlıklı yapılmasını sağlayan, kamu yararı gözeten bir hale dönüştürme ihtimali adına Su Kanunu hazırlıklarını önemsiyoruz` yorumunu yaptı.
Küresel iklim değişikliği ve yansımaları dünyada ve Türkiye`de somut olarak hissedilmeye başlandığına dikkati çeken Bozoğlu, sera gazı emisyonlarındaki artış devam ederken kesin çözüm üretecek politikalara sahip ülkelerin sayısının giderek arttığını ancak ülkemizin bu ülkeler arasında yer almadığını kaydetti.
Bozoğlu yazısında şunlara yer verdi:
‘Art arda sıralanabilecek olan sorunlarımızın çözümünde ise riski yönetmek en doğru adım olacak. Bu noktada üst ölçekli planların havza bazında ve su kaynaklarımızın durumu üzerinden, koruyucu, kamu yararı, doğa yararı gözeten ilkelerle yapılması riski yönetebilmemizi sağlayacak.
Bunu yapabilecek yeterli bilimsel bilgiye, teknik alt yapıya ve insan birikimine sahip olduğumuz su götürmez bir gerçek. Yeter ki, bu konuda güçlü bir siyasi irade ortaya konulabilsin ve bilim insanları ile hazırlanacak havza bazlı kamu yararı gözeten planlar günlük kararlarla değiştirilmesin.
Su Kanunu hazırlığı bu anlamda bir fırsat haline dönüşebilir. Eklektik, parçalı ve kamu yararından uzak su yönetimi politikamızı; bütüncül bakan, doğanın korunmasını ön plana çıkaran, yatırımların daha sağlıklı yapılmasını sağlayan, kamu yararı gözeten bir hale dönüştürme ihtimali adına Su Kanunu hazırlıklarını önemsiyoruz.`
ÇMO Başkanı yazısında, çalıştaya sunumlarıyla katılan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü`nden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi`nden Prof. Dr. Tayfun Çınar, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü`nden Doç. Dr. Selim Sanin, Selçuk Üniversitesi‘nden Dr. Selim Doğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su İşleri Genel Müdür Yrd. Dr. Yakup Karaaslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yrd. Recep Akdeniz ve Marmara Belediyeler Birliği`nden Ahmet Cihat Kahraman`la önemli bilimsel verileri ve farklı bakış açılarını paylaştıklarını belirterek, duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Kitabın pdf hali web sayfamızda yer almaktadır.