TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlediği `lüleburgaz deresi kirlilik ve çözüm önerileri` toplantısına konuşmacı olarak katılım sağladık

 


Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, "Lüleburgaz Deresi kirlilik ve çözüm önerileri" başlıklı bir toplantı düzenledi.

Toplantıya Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, İl Genel Meclis Üyesi Yeşim Girgin Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Medet Güney ve üyeleri, bazı köy muhtarları da katıldı.

  

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Medet Güney de derenin analiz raporunun yorumunu yaptı ve çözüm önerilerini sundu. Bundan sonraki süreçte de Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak bu derenin temizliği ile ilgili verilecek mücadelede her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

Çevre Mühendisleri Odası Lüleburgaz Köprüaltı Deresinin kirlilik değerlendirmesiyle ilgili şu raporu sundu:

  • 12.08.2020 tarihinde Lüleburgaz, Mimar Sinan Köprüsü altından, Köprüaltı Deresi‘nden alınan örnek numunede yapılan su analizi ölçümlerinde bulunan değerler; derede canlı yaşam koşullarının sınır değerlerde olduğunu, önlemler alınmaz ise, Ergene Nehri‘nin bugünkü durumuna, kısa bir süre sonra Lüleburgaz derelerinin de geleceği görülmektedir.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ergene Havzası Su Kalitesi İzleme Raporu İlkbahar ve Yaz Dönemi" izleme raporlarında evsel ve tarımsal kirletici baskıların olduğu geçtiğimiz yıllardan bugüne sürekli belirtilmesine karşın gerekli önlemlerin alınmaması, deresinin geri dönüşü olmayan ekolojik bir yıkımla karşı karşıya kalacağı anlaşılmaktadır.
  • Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Kıta içi Su Kaynakları sınıflarına, alınan örnek numune analiz sonuçları değerlendirildiğinde, derenin 3. ve 4 sınıf su kalitesine ulaştığı görülmektedir. Kentin ortasından geçen derenin insan ve diğer canlıların yaşam alanlarını tehdit edecek aşamada olduğu görülmektedir.
  • Özellikle kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, azot ve fosfor parametrelerinin yüksek değerlerde olması; derenin, endüstriyel, evsel ve tarımsal kökenli kirleticiler ile kirlendiğini göstermektedir.
  • Balık BİO (ZFS) ölçümlerinde ise, derede balık yaşamının son bulduğunu, dere debisi kadar bir temiz su ile seyrelme yapılması halinde, yani deredeki canlı yaşamını sonlandıran kirleticilerin yarı mertebesine kadar azaltılması ile balık yaşamının mümkün olacağını göstermektedir, bu durum pratikte mümkün görülmemektedir.
  • E.Coli ölçümlerinde ise; dereye doğrudan deşarj edilen, evsel ve endüstriyel atık su kaynaklı mikrobiyolojik kirleticilerin etkin olduğunu göstermektedir.
  • Analiz sonuçları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, evsel, endüstriyel ve tarım kaynaklı atık suların dereye doğrudan deşarj edilmesi ile; derede canlı yaşamı sona ermiş, insan ve diğer canlı yaşamı tehdit eder aşamaya gelmiştir. Bu durumun devam etmesi, kirletici kaynakların deşarjlarının önlenmemesi durumunda dere; geri dönüşü olmayacak bir şekilde atık su kanalına dönüşecek, bölgede yaşayan insan ve diğer canlıların yaşamlarını tehdit eder duruma dönüşecektir.
  • Dereye doğrudan atık su deşarjları acil olarak önlenmeli, derenin yeniden hayat bulması için çalışmalar yapılmalıdır. Ekolojik yaşamda bir canlı türünün yok olması, bütün canlılarında sonun başlangıcı olduğu göz önüne alınmalıdır.

Toplantıda, Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, Lüleburgaz Belediye Başkanlığı ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile Lüleburgaz Deresi‘nin etrafının yaşanabilir hale gelmesi için iş birliği ile mücadele kararı alındı. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

 

 

16.04.2021 00:00
Okunma Sayısı: 355
Fotoğraf Galerisi