TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
‘NE NAE SAO PAULO NE BAŞKASI’ KONULU BASIN AÇIKLAMASI 26 TEMMUZ 2022 TARİHİNDE YAPILDI.

 

‘NE NAE SAO PAULO NE BAŞKASI` KONULU BASIN AÇIKLAMASI 26 TEMMUZ 2022 TARİHİNDE YAPILDI.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu ve İzmir Barosu tarafından Aliağa‘da sökümü için getirilmek istenen asbestli ‘NAe Sao Paulo` isimli uçak gemisine ilişkin 26.07.2022 tarihinde gerçekleştirilen basın açıklaması ile ortak mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesinde yapılan açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çevre örgütleri de katıldı.

Basın açıklaması TMMOB İKK sözcüsü Aykut Akdemir tarafından okundu. Akdemir, "Sao Paolo Gemisi yaşanan ilk örnek olmadığını ifade ederek Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde 1974 yılından beri sökülen gemilerden çıkarılan her türden tehlikeli zararlı kimyasal sınıfından olan bileşenlerin miktarı, nerede ve nasıl bertaraf edildiğine dair bilgi belgelerin bulunmadığını vurguladı. Gemi özelinde bugün yaşadığımız süreç ile ülkemizin atık ithalatı sürecinde Avrupa`nın ürettiği ancak kendi topraklarında bertaraf etmediği, başka ülkelerin kabul etmediği atıkların gönderildiği bir çöplük haline getirilmesini kabul edilemeyeceğini ve gemi hakkındaki iddialar ile ilgili olarak sorularımıza ilgili kurum, kuruluş ve kişiler tarafından belgelerle birlikte cevap verilmeden, kamuoyu bilgilendirilmeden geminin ülkemiz karasularına girişine izin verilmemeli, söküm işlemi gerçekleştirilmemesi gerektiğini belirtti.

Daha sonra söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, " Konunun bu gemiye özel bir konu olmadığını, geminin taşıdığı asbest ve radyoaktivite taşıyan yük ile birlikte ağır metallere kadar birçok sağlığa zararlı ve kanserojen maddelerin denetlenmeden geldiğini ifade ederek, bu geminin gelmesi vesilesiyle uzun yıllardır Aliağa`daki gemi söküm sanayiinin de ulusal ve uluslararası standartlara göre denetiminin sağlanması gerekliliği de ortaya çıktığını vurguladı. Ülkemize ithal edilmekte olan ve başka ülkelerde üretilmiş olan atıkların ve çöplerin ithalatına ilişkin mevcut mevzuatın ele alınması, iyileştirilmesi ve uygulamaya konulmasının önemini belirtti.

İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel ise,  her yeni gelen gemide aynı kaygıların paylaşıldığını, davalar açıldığını, yürütmeyi durdurma kararları da alındığını ancak felaketlerin de yaşanmaya devam ettiğini, yanaşan gemilerin sökülmemesi için   kocaman mücadeleye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer,  geminin kendisi ile birlikte Aliağa Gemi Söküm tesislerinin hikayenin iki ayrı başlığı olduğunu, Bakanlığın açıklamalarının güven vermediğini, Aliağa‘daki 22 işletmenin sadece 8‘inin Avrupa normlarına uygun olduğunu belirterek , bu gemi dolayısıyla oluşan çevre duyarlılığına tüm sivil toplum örgütlerini ve tüm vatandaşlarımızı tek tek destek olmaya davet ederek ve bu konuda Belediye olarak tüm yetkilerini kullanacaklarını ve bizzat vatandaş Tunç Soyer olarak dava açacağını da bildirdiğini ifade etti.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Serhat Tanyeri de süreci takip ettiklerini belirterek, en büyük sorunun gemi söküm tesislerinin gerektiği gibi denetlenmemesi olduğunu ve sürecin doğru şekilde yönetilmediğini vurgulayarak, tesislerde oluşan atıklar tehlikeli maddeler içerdiğini belirterek kontrol ve denetimlerin gerekliliğinin altını çizdi.

Soruların ardından basın açıklaması sona erdi.

Basın Açıklaması metni ekte yer almaktadır.

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi


 

26.07.2022 00:00
Okunma Sayısı: 237
Fotoğraf Galerisi