TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
NKP İZMİR BİLEŞENLERİ NÜKLEERE HAYIR DEDİ

NKP İzmir Bileşenleri adına Talat Canpolat`ın okuduğu açıklamada; rüzgar, güneş, jeotermal, vb yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklara daha fazla önem verilmesi, NÜKLEER ENERJİ SANTRALLARINA harcanacak 20 Milyar dolarların temiz ve çevreci enerji kaynaklarına harcanması talep edildi.
 

11 Mart 2012

FUKUŞİMA HALEN HAFIZALARDA İKEN AKKUYU`DA NÜKLEER ISRAR NİYE?

Değerli basın emekçileri,

11 Mart 2011`de yaşanan deprem ve sonrasında Japonya kıyılarını vuran büyük tsunami dalgalarıyla Fukushima Daiichi Nükleer Enerji Santralinde yaşanan büyük yıkımın üzerinden bir yıl geçti.

Yıkımın tam bilançosu bile bilinmezken, yaşanan felaketin boyutları kamu oyundan gizlenirken ne yazık ki büyük bir bilgi kirliliği ve bilgi gizlenmesi süreci tüm boyutları ile yaşanmaktadır. Ne yaşanan ölümler, ne evsiz kalan insan/aile sayısı ve ne de doğada yaşanan yıkımın bir envanteri kamu oyu ile paylaşılmamıştır. Japon Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı (NISA) felaketin seviyesini, "BÜYÜK KAZA" seviyesi olan 7. seviye olarak açıklamıştır, açıklanan bu seviye 1986 Çernobil kazasıyla aynı seviyedir. Yaşanan büyük felaketin ardından bölgede yaşayan insanlar önce 10 km, kazanın büyüklüğü görülmesinden sonra 20 km. çapında bir alanı içerecek şekilde bölgeden uzaklaştırılmıştır. Doğa, hem toprak/tarım alanları hem de deniz suyu/ denizdeki yaşam olarak büyük bir radyoaktif kirlilikle karşı karşıya kalmıştır. Normalde ölçümlenen radyoaktif etkilenimden 1,000,000 kat büyüklükte ölçümlenen radyoaktif sızıntı yaşamı tüm boyutları ile tehdit eder duruma gelmiştir.

26 Nisan 1986`da Chernobyl Nükleer Santralinde yaşanan yıkımın Dünya`yı nasıl etkilediği hala hafızalardan silinmemişken, yaşanan ölümler sonrası radyoaktif bulutların etkilediği insanların çocuklarında gözlenen anomali düzeyindeki bozukluklar ve tarım ürünlerinin hala radyoaktif kirlilik içermesi NÜKLEER SANTRALLERDE yaşanan felaketlerin (KAZA demiyoruz, çünkü yaşanan bu felaketleri KAZA diye açıklamak yanlış olur) yıkıcı sonuçlarını acı tecrübelerle insanlığın hafızasına kazımıştır.

Tüm bu yaşananlar karşısında enerji arz güvenliğinin sağlanması bahanesiyle halk güvenliğini hiçe sayan, dünyada birçok olumsuz örneği varken, Nükleer Enerji Santrallerini ülkemize dayatan anlayışa karşı çıkıyor, Fukushima`da yaşanan felaketi mutfak tüpü kazalarıyla karşılaştırarak, bilimsel verilerle adeta alay eden bu anlayışın enerji arz güvenliği bahanesine sığınmasını gerçekçi bulmadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. 

İlk ünitesi bundan yaklaşık 10 yıl sonra devreye alınacağı söylenen, 4. ünitesinin 10-15 yıl sonra devreye alınacağı planlanan AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ`nde çalışmalara yangından mal kaçırırcasına hız verilmiş, ÇED süreci başlatılmıştır. Yaşanan bunca acı felaket varken, tamamlandığında ülkemizin kurulu elektrik gücünün %5-7`sine karşılık gelecek böyle bir santralın yapılma gerekçesi nedir?

Dünya`da gelişmiş ülkeler Nükleer Enerji politikalarını bir bir gözden geçirir, askıya alır, İPTAL ederken, bizim 20 Milyar ABD Doları harcanarak yapılacak bir NÜKLEER ENERJİ Santrali macerasına girişmemiz neyin karşılığıdır? 
Yeni ölümlerin mi...???
.
Bizler NÜKLEER KARŞITI PLATFORM İzmir Bileşenleri olarak, tüm bileşenlerimiz ve bu mücadelede bize destek veren tüm paydaşlarımızla ülkemizde NÜKLEER ENERJİ SANTRALI istemediğimizi kamuoyuna bir kez daha iletiyor, kısıtlı olan ülke kaynaklarımızın ULUSLAR ARASI NÜKLEER LOBİ`ye peşkeş çekilmesini istemiyoruz.

Biz rüzgar, güneş, jeotermal, vb yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarımıza daha fazla önem verilmesini, NÜKLEER ENERJİ SANTRALLARINA harcanacak 20 Milyar dolarların temiz ve çevreci enerji kaynaklarına harcanmasını talep ediyoruz.

Biz ölümü değil yaşamı istiyoruz, ne biz, ne gelecek kuşaklar ülkemizde ölümle burun buruna bir yaşam istemiyoruz.

Barış içerisinde, savaşsız güvenli bir hayat ve güvenli bir Dünya istiyoruz.

Tüm bu söylenenlerin ışığında siyasi iradenin bu NÜKLEER gidişe bir "DUR" demesini istiyoruz.

NÜKLEER KARŞITI PLATFORM
İzmir Bileşenleri

14.03.2012 00:00
Okunma Sayısı: 597
Fotoğraf Galerisi