NÜKLEER SANTRALLERE TESLİM OLMAYACAĞIZ
NÜKLEER SANTRALLERE TESLİM OLMAYACAĞIZ
26 Nisan 2012, Ukrayna`daki Çernobil nükleer santral kazasının 26. yıldönümü. 11 Mart 2011`de de Fukuşima nükleer santral kazası yaşandı. Daha önce 1979`da ABD Pensilvanya eyaletinde bir nükleer santral kazası ramak kala engellendi.
Günümüzde AKP hükümeti tarafından enerji ihtiyacı bahane edilerek Mersin Akkuyu`ya, Sinop`a ve Trakya-İğneada`ya nükleer santral kurma çalışmaları ve planları yapılmaktadır.
Akkuyu`ya kurulması planlanan nükleer enerji santrali enerji üretimimizin sadece %5`ini karşılayacaktır. Oysa;
- Elektrik dağıtım hatlarındaki kayıp-kaçakların önlenmesi ile ortalama%15
- Enerji verimliliği kanununu etkin bir şekilde uygulanarak, her türlü faaliyet sırasında çevre ile uyumlu mevcut en iyi teknolojiler kullanılarak verimliliğin sağlanması ile ortalama%20
- Üretim santrallerinde yenileme-modernleştirme çalışmaları yaparak kapasite artışlarını sağlayarak ciddi iyileştirme sağlanabilir,
Ayrıca; Ülkemizde enerji bakanlığının kabul ettiği ekonomik potansiyel güneş için 380 milyar KW-saat, rüzgâr için 48000 MW kurulu güçtür. Elektrik üretiminde Rüzgâr potansiyelinin sadece 1800 MW`ı Kurulu iken, güneş enerjisi hiç kullanılmamaktadır.
AVRUPA NÜKLEER SANTRALLERDEN KAÇIYOR
· Fukuşima kazasından sonra Almanyadaki 17 nükleer reaktörün 8 tanesi kapatıldı. Kalan 9 reaktörün de 2022`ye kadar kademeli bir şekilde kapatılması kararlaştırıldı. Almanya dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi ve elektrik ihtiyacının % 28`ini nükleer enerjiden karşılıyordu. Şimdi rüzgâr, güneş, biokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyor ve enerjiyi daha verimli kullanmak için yeni önlemler alıyor.
· İsviçre Fukuşima kazasından sonra elektrik ihtiyacının % 38ini karşılayan 5 nükleer reaktörü 2034 yılına kadar kapatma kararı aldı. Yapılması planlanan 3 reaktörle ilgili planlar da çöpe atıldı.
· İtalya`daki nükleer santraller Çernobil kazasından sonra, 1987`de yapılan bir referandumda halkın "hayır" demesi sonucu kapatılmıştı. Yeni nükleer santral yapma planları İtalya`da yine halka soruldu. 13 Haziran 2011`de yapılan referanduma katılanların % 90`ı nükleere hayır dedi. İtalya yoluna birçok Avrupa ülkesi gibi nükleer santralsiz devam edecek.
· Avusturya, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Lihtenşıtayn, Lüksemburg, Malta ve Portekiz nükleer enerjiye karşı ortak bir bildiri imzaladı.
· Danimarka ve Norveçin hiç nükleer santrali olmadı, Avusturya inşaatı biten tek reaktörünü halk istemediği için hiç çalıştırmadan kapattı.
· Belçika ve İspanya`nın nükleer santralleri kapatma kararları var.
Ancak ülkemizde AKP hükümeti, yaşadığımız topraklara nükleer santral kurma konusunda dayatmaya devam ediyor.
Biz Ülkemizin Hiç Bir Yerinde Nükleer Santral İstemiyoruz.
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI
İSTANBUL ŞUBESİ YÖNETİM KURULu