ODA YÖNETİM KURULU, ÇMO ANKARA ŞUBE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI VE İFTAR ETKİNLİĞİNE KATILDI
ODA YÖNETİM KURULU, ÇMO ANKARA ŞUBE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI VE İFTAR ETKİNLİĞİNE KATILDI
ÇMO Üyeleri, ÇŞB Müsteşarı ve bürokratlar, Ankara Şube bilgilendirme toplantısı vesilesiyle iftarda buluştu
ÇMO Ankara Şube tarafından düzenlenen etkinlik iftar yemeği ile başladı. Yemeğin ardından kürsüye gelen ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, ‘Hem 25. yılımız hem de çevre haftası sonrası vesilesiyle, böyle bir ekiple birlikte olmak gerçekten çok sevindirici. Bunun için öncelikle Ankara Şubemize sonra da bütün katılanlara ayrı ayrı teşekkür ederim‘ dedi.
ÇMO‘nun kuruluş aşamasını ve bu süreçte yaşanan zorlukları anlatan Bozoğlu şöyle devam etti:
‘Bizden önceki büyüklerimiz, ciddi sıkıntılar yaşayarak çatımızı oluşturmuşlar. Bizler geldiğimizde onların çalışmalarını daha da ileriye taşımak için çok çalıştık, çalışıyoruz. Bizler gönüllülük esasıyla, gecemizi gündüzümüze katıp demokratik bir yönetim anlayışıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Mesleğimizin birçok sorunu, ülkemizde çevre sorunlarıyla ilgili birçok sıkıntı yaşandı, yaşanıyor. Güçlükleri hep birlikte yaşıyoruz. Ama buna rağmen bizim çözüm üretmemiz lazım.
Eğitim konusunda önemli çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Çevre konusunda dünyadaki gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. ÇMO olarak önemli eğitim çalışmalarına imza atıyoruz. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızla Yeşil Yıldız eğitimi için protokol çalışmasını başlattık. Yaptığımız bütün eğitim çalışmaları meslektaşlarımıza istihdam olarak geri dönecek.
Atık, su yönetimi, asbest gibi birçok konuda çalıştaylar yaptık. Bilim ve Teknoloji dergimizi düzenli aralıklarla çıkarıyoruz. Dergimizin alanında en etkin bilimsel dergi olması amacıyla TÜBİTAK‘a başvurduk, onay bekliyoruz.
Bakanlıklarca hazırlanan yönetmeliklere görüşler veriyoruz. Belediyelerin ihalelerini takip ediyor, çevre mühendisi olması gereken projelerde çevre mühendisi olmaması durumunda müdahale ediyor, çevre mühendisinin zorunlu kılınmasını sağlıyoruz. .‘
Çevre Görevlisi konusuna da değinen Bozoğlu, "Çevre Görevlisi kavramı mesleğimizi temsil etmiyor. Fabrikaların kirletici etkileri nasıl azaltılır veya yok edilir, mevzuattan öte daha iyi çözümler nasıl bulunur bu konuları meslektaşlarımız ön plana getirmeli, çevre görevlisi faaliyeti büyük oranda sisteme sadece evrak yükleyen bir haldedir. Bu hale geleceğini ön görmüş ve hep vurgulamıştık. Meslektaşlarımız artık bu sarmaldan kurtulmalı, atıksu arıtma, içmesuyu temini, atık sahaları, iklim değişikliği gibi alanlara odaklanmalıdır. Aksi halde başka meslekler bu boşluğu doldurur. Artık, çevre görevlisi kavramına takılıp kalmamalıyız. Daha iyi çalışarak, etik değerlere sahip çıkarak kendi alanımızda en iyisini, mesleğimizin yapabileceğini ortaya koymalıyız."
Mesleğimizin Bilinirliği, Meslektaşlarımızın Kalkınmasını Sağlar
ÇMO Başkanı, zaman zaman basında fazla yer almakla eleştirildikleri konusuna değinerek, ‘Daha düne kadar çevre mühendisi ne iş yapar, hangi alanlarda çalışır, yaygın bir bilgi yoktu. Mesleğimiz dar bir alanda sıkıştırılmıştı. Yaptığımız işleri, ancak gündeme taşıyarak mesleğimizin alanlarını ve önemini anlatabiliriz. O nedenle çevre sorunları ne kadar gündemde kalırsa, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın kalkınması o oranda artar. Bu amaçla kamuoyunun gündeminde olmamız önemli‘ diye konuştu.
Zaman zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelik eleştiriler yaptıklarını da belirten Bozoğlu, ‘Daima eleştiri yapmıyoruz. Eleştirilerimizin ardından çözüm önerilerimizi de sunuyoruz. Eleştirmekten, çözüm önermekten asla geri durmayacağız ancak bu şekilde doğruyu bulabiliriz‘ dedi.
Bozoğlu sözlerini, bu ve benzeri birlikteliklerin daha sıklıkla yaşanması isteğini dile getirip katılanlara teşekkür ederek sonlandırdı.
Hem Hoca Hem Bürokrat Olarak 35 Yıldır Çevre Mühendisiyim
Baran Bozoğlu‘nun ardından söz alan ÇŞB Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yaklaşık 35 yıl çevre mühendisliği bölümde hocalık yaptığını belirterek, bu süreçteki çalışmalarını anlattı. Hoca ve bürokrat olarak deneyimlerini paylaşan Öztürk, çevre mühendisliği eğitimindeki eksiklere değindi. Öztürk,‘Çevre mühendisliği öğrencilerine İngilizceyi çok iyi öğrenmelerini öneriyorum. Çünkü bu meslek için yazılmış Türkçe kitap yok. Öğrenciler uluslararası gelişmeleri takip edebilmek için İngilizce bilmek zorunda. Bizim bir vakfımız var. Ben çevre mühendisliği hocalarına da kitap yazmalarını söylüyorum. Siz yazın ben ücretsiz basacağım diyorum‘ diye konuştu.
‘Dünyada, mühendislik müşavirlik hizmetlerine 530 milyar dolar para ayrılıyor‘ diyen Müsteşar Öztürk, Türkiye‘nin 100 milyar dolar olan payının artırılması, uluslar arası alanda yer alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Öztürk şöyle devam etti:
‘Yaşadığımız 21. yüzyılda atık çok değerli. Birinin atığı diğerinin serveti, bunu unutmayalım. Çevre mühendislerinin, çöp depolama alanlarının çevreye vereceği zararı minimize edecek şekilde projeler üretmeleri gerekiyor. Biz bakanlıkta sıfır atık modeli başlattık. Çevre mühendisliği bölümü olan bütün üniversitelerinin de bu modeli başlatmalı. AVM‘ler bu modeli kullanmak zorunda.
Döngüsel ekonomi konusunu önümüzdeki günlerde ele alacağız. Baran bey bizi ziyarete geldiğinde, projelerinizi getirin konuşalım dedik.
İmar yönetmeliğini yayımlanmak üzere geçtiğimiz hafta bakanlığa gönderdik. Yönetmelikte dikey değil yapay yapılaşmayı önerdik.
Çevre görevlisi ibaresini kanuna koyan benim. Bunu yaparken, biz bakanlık olarak her yere yetişemiyoruz. Bu arkadaşlar aksaklıkları, eksiklikleri bir an önce görür önlem alır diye düşündüm. Ancak bugün çevre görevlisi arkadaşlar evrak götürüp getiren kişiler oldu. Bunu doğru bulmuyorum. Bunu değiştirmek için önerilerinizle, projelerinizle gelin düzeltelim.
Daha iyi bir çevre, daha iyi yaşanacak bir dünya için hep birlikte elele çalışmaya her zaman varız. Eleştiriye varım ama çözüm önemli. Çözüme yönelik eleştiri yapalım.‘
Müsteşar Öztürk‘ün ardından kürsüye gelen ÇMO Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit, 9. Dönemde yapılanları detaylı sunum eşliğinde anlattı. Birçok ücretsiz seminer, eğitim de gerçekleştirdiklerini belirten Yiğit, "meslektaşlarımızın etkinliklerimize daha fazla katılmaya, mesleğe, Odaya daha fazla sahip çıkmaya davet ediyorum. Katkılarınızla daha da güzel çalışmalar yapabiliriz." dedi. Atık sektöründeki deneyimlerini de aktaran Yiğit, katılımlarından dolayı üyelere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
ÇMO İkinci Başkanı Zeyneti Bayrı Ünal, Genel Sekreter Cem Ferda Tunçer, Genel Sayman Gökşin Tekindor ve Yönetim Kurulu üyesi Tuğba Uçankuş, ÇŞB ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammed Ecel, Ankara İl Müdür Yardımcısı Adem Karacif‘in de katıldığı yemek sonunda katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi.