ODAMIZA AÇILAN TAZMİNAT DAVASININ İLK DURUŞMASI 29 EYLÜL`DE
Bilindiği üzere, Kütahya‘daki Eti Gümüş A.Ş‘ye ait siyanürlü atık havuzunda yaşanan sorunlar 2011 Mayıs ayında somut olarak açığa çıkmış, çevre sorunları bölge halkını ve tesis çalışanlarını tedirgin eder noktaya gelmiş ve Odamız çözüme dönük faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için halk sağlığı ve kamu yararı gözeten tavrı, bilimsel ve teknik bilgi birikimi ile çözüm önerileri sunarak ilgili kurum ve kuruluşlara ve firmaya çağrılarda bulunmuştur.
Bu süreçte Odamızın yaptığı teknik açıklamalar gerek dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı bürokratları, Kütahya Valiliği ve gerekse Eti Gümüş A.Ş tarafından tepki ile karşılanmış ve dönemin Bakanı "bir gram bile siyanür sızıntısı" olmadığını iddia etmiştir.
Gelinen noktada, söz konusu firmaya 3 defa çevre ve halk sağlığı ile bağlantılı ihmal ve uygunsuzluklarından dolayı Valilik tarafından toplam 5 milyon TL‘ye yakın para cezası verilmiştir. Bu cezalardan ilki 4.5 milyon TL cezası köylülerin kullandığı suya siyanür karışmasından, 8 bin TL firma tarafından verilmesi gereken "iyileştirme planının" zamanında verilmemesinden ve bugünlerde de 500 bin TL gerekli önlemelerin hala alınmamasından dolayı para cezası verilmiştir.
Öte yandan, yine dönemin Çevre ve Orman Bakanı Odamızın açıklamalarına dair savcılığa suç duyurusunda bulunacağını belirtmiş ve hemen ardından Eti Gümüş A.Ş firması Odamıza tazminat davası açılması için mahkemeye başvurmuştur.
Odamıza Eti Gümüş A.Ş tarafından açılan tazminat davasının ilk duruşması 29 Eylül 2011 Perşembe günü, Ankara Adliyesi 10. Asliye Hukuk Mahkemesi‘nde saat 09:30‘da gerçekleşecektir. Eti Gümüş A.Ş tarafından hazırlanan dava dilekçesinde Oda avukatlarımıza yönelik tehdit ifadelerinin yer almasından dolayı Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi ve davayı ifade özgürlüğünün engellenmesi kapsamında değerlendiren Türkiye Barolar Birliği, Kent ve Çevre Komisyonu aracılığı ile davayı izleme kararı almışlardır.
Oda avukatlarımız Odamızın haklı davasını savunmak adına Ankara Adliyesi‘nde yer alacaklardır.
Bilinmelidir ki, Tüm bu "susturma", "sindirme" çabalarının önünde "haklılığımız" ve kamu yararı gözeten tavrımız dimdik durmaktadır.
Çevre ve halk sağlığından sorumlu tüm kurum ve kuruluşlara çağrımız, halkın ve doğanın yanında yer almalarıdır.
Odamız tüm örgütlülüğü ve dayanışma içinde olduğu kurum ve kuruluşlar ile birlikte, toplum yararına, doğru bildiğini söylemekten geri durmayacak, sindirme ve susturma çabalarına karşı boyun eğmeyecektir.
Tekrar hatırlatmak isteriz ki, Eti Gümüş A.Ş‘ye bağlı Kütahya‘daki gümüş madeninin faaliyetleri daha fazla can ve doğa kaybı olmadan, gerekli tüm çevresel ve işçi sağlığına dair önlemler alınarak kapatılmalıdır.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu