TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ODTÜ ŞİMDİ DE ŞEHİR HASTANESİ İÇİN YOK EDİLECEKBİRGÜN GAZETESİ)

ODTÜ arazisinden geçirilmesi planlanan iki yol var. Bunlardan biri, ODTÜ ormanı ile 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinden geçerek Eskişehir Yolu ile Konya Yolu‘nu, birbirine bağlaması planlanan ODTÜ Yolu projesi. Yapımı planlanan ikinci yol ise, ODTÜ arazisinden tünel olarak geçirilmesi planlanan yol.

İTİRAZLAR YÜKSELDİ

Yapımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan tünele dair, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan ve TTB‘nin avukatlarından Av. Özgür Özel, BirGün‘e konuştu. Tünel yapımını sorduğumuz bütün yetkililer bu tünel projesine itiraz ettiklerini söyledi.

DERE YATAĞI ÜZERİNE TÜNEL OLMAZ

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkam Orhan Sarıaltun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ASKİ Genel Müdürlüğü Plan Proje Daire Başkanlığı‘nın 19 Ocak 2012‘de hazırladığı ve Genel Müdür Ahmet Hamdi Göksu‘nun da imzası bulunan evrağa istinaden, "Entegre Sağlık Kampüsleri binalarının yerleşimi yapılırken, mevcut atıksu yağmurları, içme suyu ve dere yataklarının (Ağıl Deresi) dikkate alınarak, proje çalışmalarınız sırasında bu hatların geçtiği güzergahların korunması gerekmektedir" maddesinin yer aldığını söyledi. "ODTܑnün altından yol geçirmeyi planladıkları alana dair bu bilgi belediyeden verilmemesine rağmen aynı belediye tünel yapacağız diyor" sözlerini kaydetti. Dere yatağının üzerine kesinlikle tünel yapılmaması gerektiğinin altını çizen Sarıaltun, "Bu tünel ile günde 50 bin kişinin ziyaret etmesi planlanan bir hastanenin yol sorunu çözülemez. Yanlış bir proje. ODTÜ, yolu tartışmaları sürecinde bu tünel atlandı. Hatırlatmak lazım, Birkaç yıl önce aynı arazide bulunan Atatürk Hastanesinin bodrum katını su basmıştı. Dere yatağı ciddi bir tehdit" ifadelerini kullandı.

ODTÜ TÜNEL İLE TALAN EDİLECEK

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, "Tünel ile ODTܑnün yerleşke bütünlüğüne, ağaç varlığına da zarar vermeyeceklerini iddia ediyorlar. Tünel yapımı başladığında, havalandırması ve bağlantı noktaları için ODTܑde yine ağaç kesimi olacak. ODTܑde bulunan ağaçlara zarar vermeden bir tünel yapabilmek için 20-30 metre aşağı inmek gerekir. Bu kadar derin bir tünel için de daha çok havalandırma noktası gerekir. Hem bir yangın, deprem anında tünele ulaşabilmek için de müdahale noktaları yapılır. Yani tünel yapıldığında yerin altı kadar yerin üstü de zarar görür" diye konuştu.

‘İLK YOL TALAN ETTİ, İKİNCİSİ YOK EDECEK‘

TTB Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, yapımı planlanan tünelin 18 Eylül‘de Başbakan ve Sağlık Bakanı‘nın temelini attığı Bilkent Şehir Hastanesi‘ne yol imkanı sağlamak için yapıldığını söyledi. İlhan, "Temeli atılan hastane için şu an tek ulaşım Eskişehir Yolu. Yüksek Planlama Kurulu evraklarında da yazılı olduğu gibi 3566 yataklı bir sağlık kampüsü için günlük 50 bin hasta bekleniyor, yaklaşık 10 bin personelin çalışması planlanıyor. Bu yoğunluğun sadece Eskişehir Yolu ile kaldırılamayacağı ve hastane ulaşımı için yol yapılması şartı koşuluyor. İlk yolu açmak zorundalar ki, esas ODTܑyü boydan boya kesecek yolu açabilsinler. İlk yolla ODTܑyü talan ettiler, ikinci yolla yok edecekler" şeklinde konuştu.

‘İNSANLAR YOLDA ÖLÜR‘

Yüksek Planlama Kurulu‘nun Bilkent Şehir Hastanesi ile ilgili onay belgesine değinen İlhan "Bu bir bölge hastanesi olarak planlanıyor. Böyle bir hastaneye ulaşımda tünel de sorun değil. İnsanlar hastaneye ulaşmaya çalışırken yolda ölürler. Mevcut hastaneleri kapatan hükümet, dere yatağından tünel geçirip sözde ulaşım sağlayacak" dedi.

ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLECEK GİBİ DEĞİL

TTB‘nin Av. Özgür Özel, "Bilkent Şehir Hastanesi‘nin temeli atılmasına atıldı da, hala yerine getirilmesi gereken şartlar var. İmar Şehircilik ve Daire Başkanlığı‘nın Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Dair Başkanlığı‘na gönderdiği karara göre "Edik ve Bilkent Sağlık Kampüsleri‘nin ihtiyacı olan ulaşım, su, kanalizasyon altyapısının hazırlanması" istenmektedir. Şuan yapımı planlanan Bilkent Şehir Hastanesi için ulaşım, su, kanalizasyon sorunları çözülebilmiş değil. Bu sorunları çözmeliler ki, hastaneyi yapabilsinler" ifadelerini kaydetti.

03.12.2013 00:00
Okunma Sayısı: 1593