TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ONAT: TÜRKİYE ARTIK SU YOKSULU

 

 

Onat: Türkiye artık su yoksulu

TMMOB`a bağlı  Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Onat, dünyada su kaynaklarının giderek azaldığını belirterek, "20 yıl once kişi başına 4 bin metreküp su düşerken, bugün bin 400 metreküp su düşüyor. Türkiye su yoksulu ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

Onat, CHP`nin Çanakkale`de düzenlediği Adalet Kurultayı`nda Doğa Çalıştayı`na katıldı. Çalıştayda konuşan Onat, sağlıklı bir çevrede yaşamanın insan hakkı olduğunu söyledi.

Çevresel adalet vurgusu

Onat, "Çevresel adalet; çevresel yasaların, kuralların ve politikaların hazırlanması ve uygulanması süreçlerinde tüm insanların adil muamele görmesidir. Çevresel adaletin sağlanması her bireyin çevre ve sağlıkla ilgili tehditlere karşı eşit korumadan yararlanabilmesine bağlıdır. Çevresel adaleti gözeterek bilimin ve tekniğin ışığında hazırlanmayan yasalardan çevre sorunlarına çözüm getirmesini bekleyemeyiz" dedi. Onat, "İnsan doğayı sadece kendi çıkarları doğrultusunda kullanmakta ve yok etmekte. Çevre kirliliği insanlığın geleceğini ilgilendirdiğinden bir insanlık sorunudur. İyi bir çevre ancak çevre adaletiyle sağlanabilir. Çevre adaletinin yolu dünya kaynaklarının adil kullanımından geçer" diye konuştu.

"Biyoçeşitlilik tehdit altında"

Onat, çevre sorunlarına ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Dünyada su kaynakları giderek azaldı. 20 yıl once kişi başına 4 bin metreküp su düşerken, bugün bin 400 metreküp su düşüyor. Türkiye su yoksulu ülkeler arasında yer alıyor. Geri dönüşümün yaygınlaştırılmaması çevre kirliliği oluşturan plastik maddeler, cam ürünleri ve metalik maddeler gibi katı atıkların bertaraf edilmesinde sorunların yaşanmasına neden oluyor. Küresel ısınmayı önlemek için karbon salınımı büyük önem arz ediyor. Ülkemizin biyoçeşitliliği farklı nedenlerle toprağın bozulması ve doğal kaynakların yok olmaya başlaması yüzünden tehdit altında.

"Yılda 100 bin dönüm orman yanıyor"

Korunan alanın tüm alanlara oranı sadece yüzde 1 oranında. Erozyon sonucunda yılda 500 milyon ton verimli toprak kaybediliyor. Her yıl yaklaşık 80-100 bin dönüm orman yanıyor, 5-7 bin dönüm orman ise tarla açma ve yerleşme sebebiyle yok oluyor."

Neler yapılmalı?

Onat, çevre sorunları karşısında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Etkin bir çevre denetim sistemi oluşturulmalı. Gelecek nesillerin iyi bir çevre eğitimi ile yetiştirilmesi sağlanmalı. Çevre sorunlarının çözümü için sivil toplum kuruluşlarının sayısı artırılmalı. Sivil toplum örgütleri ile kamu kuruluşları ortak çalışma yürütmeli. Plansız kentleşmeler yerine planlı kent alanları oluşturulmalı. Ormanlar korunmalı ve çoğaltılmalı. Düzenli ve çevreci organize sanayi bölgeleri oluşturulmalı. Çöplerin kaynağında ayrıştırılması için çalışma yapılmalı. Kaliteli yakıt kullanımı sağlanmalı. Çevre sorunlarının önlenebilmesi için devlet etkili yasalar yapmalı. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı`nın kadrosu güçlendirilerek daha etkin çalışması sağlanmalı. Yerel yönetimlerin asli görevi çevre sorunlarını çözmek olmalı." 

 

13.09.2017 00:00
Okunma Sayısı: 574
Fotoğraf Galerisi