PROJELER 2030`DA SU FAKİRİ YAPACAKTARAF)
Çevre Mühendisleri Odasının Dünya Su Günü nedeniyle açıkladığı rapor, 3. Havalimanı ve 3. Köprü gibi çılgın projelerin, Türkiyeyi nasıl etkileyeceğini gözler önüne seriyor TMMOB Çevre Mühendisleri Odası kamuoyunda tartışmalara sebep olan kuraldık sorunu ile ilgili rapor hazırladı. 22 Mart Dünya Su Gününde açıklanan rapora göre, önlem alınmadığı taktirde Türkiye 2030a gelmeden su fakiri olacak. Uzun süredir suyun yanlış yönetildiğine ve fazla kullanıldığına değinilen raporda, yaşanan kuraklığın doğal bir süreç olmadığı belirtildi.
ARITILMAYAN SULAR BÜYÜK SORUN
Raporda ayrıca, dere yataklarının üzerinehidroelektrik santrallerin kurulması, İstanbulda 3üncü Havalimanı ve 3üncü Köprü, Ankarada Atatürk Orman Çiftliği ve Antalya Phaseliste olduğu gibi sulak alanlara, kuş göç yollarına, tarımsal ve/veya sit alanlarına inşaatlar yapılmasının su sorununda etkili olacağı ileri sürülüyor.
Arıtılmayan su sorununun özellikle gündeme getirildiği raporda şu ifadelere yer veriliyor; "Arıtılamayan suların hem ekolojik dengeyi altüst ettiği hem de su döngüsünde problemler yaratarak, temiz su kaynaklarımızı yok ettiği unutulmamalıdır. Arıtılmadan deşarj edilen sular orta vadede daha ciddi maliyetler yaratmaktadır. İstatistiklere bakıldığında, ülkemizin gelişmişlik seviyesinden oldukça uzak olduğu görülmektedir."
Sapanca bu hale geldi SAKARYA ve Kocaelinin içme "suyu kaynağı olan Sapanca Gölü tehlike altında. Yeterli yağış olmaması nedeniyle suların çekildiği gölde, kızıllık ve yosunlaşma görülmeye başlandı. Kıyı şeridinde ise alg patlaması var. Nisan ayında da yağışlar olmadığı takdirde gölde su seviyesi daha da düşecek, öte yandan çevredeki sanayi kuruluşlarını ngö id e n su çekmesi tehlikenin boyutunu daha da artırıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar durumdan endişe ediyor.