TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
SIFIR ATIK SEMPOZYUM KİTABIMIZ YAYINLANDI

 

Önsöz/Sunuş

Kadıköy Belediyesi ve TMMOB ÇMO İstanbul Şubesi olarak 30 Nisan 2019 tarihinde, Kozyatağı Meclis Binası‘nda gerçekleştirdiğimiz Sıfır Atık Sempozyumu‘na meslektaşlarımızın yoğun katılımının yanı sıra kamu kurumlarının her alanından ve çeşitli özel sektör temsilcilerinden önemli bir katılım sağlandı.

Bünyesinde mikroplastik bulundurmayan bir insanın kalmadığı, iklim krizi sebebiyle daha az tüketmenin bir zorunluluk haline geldiği koşullarda atık yönetiminin verimlileştirilmesi tüm dünyada acil bir ihtiyaç haline geldi. Türkiye‘de de bu ihtiyacın aciliyet arz ettiği ise su götürmez bir gerçek.

Üretimin ve yaşamın olduğu herhangi bir koşulda bir atığın açığa çıkmaması bilimsel olarak mümkün değil. Dolayısı ile "Sıfır Atık" fikrinin en fazla iyi bir entegre atık yönetimi planlamasına dair bir temenni olarak ele alınabileceğini biliyoruz. Acil ihtiyacımız olan iyi ve bütünlüklü bir atık yönetimi planının hayata geçirilebilmesi için de sempozyumumuzun atık yönetimi fikrini ifade eden, somut durumumuzu haritalayan, öneriler geliştiren ve uygulanabilir iyi örnekler sunan bir içerikle donatılması için çaba sarf ettik.

Sempozyum kapsamında Sıfır Atık Felsefesi Başlıklı 1. Oturumda EKOIQ Dergisi Yayın Yönetmeni Barış Doğru kolaylaştırıcılığında Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Çallı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır ve Katı Atık Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi üyesi B. Aylin Alagöz sunumları ile katkı verdiler. Sıfır Atık Mevzuatı Başlıklı 2. Oturum Kadıköy Belediyesi‘nden meslektaşımız Ali Tulumen‘in kolaylaştırıcılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Çevre Mühendisi Demirhan Küçük, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğünden meslektaşımız Nihan Ayışık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğünden Dr. Funda Ercan‘ın sunumları ile devam etti. Şubemiz yönetim kurulu üyesi Funda Cihan kolaylaştırıcılığında gerçekleşen İyi Uygulama Örnekleri başlığındaki oturumda Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüs Koordinatörlü Prof. Dr. Nilgün Cılız ile meslektaşlarımız Murat Cem Ertürk ve Buket Özbekle‘nin sunumları yapıldı. Şubemiz Yönetim Kurulu üyesi Utku Fırat kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen forumun ardından sempozyumumuz tamamlandı.

Sempozyumumuzun atık yönetimi uygulamalarının sürdürülebilir çevre anlayışı ile gerçekleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı sunacağı umudumuzu tekrarlıyoruz. Son olarak da Sempozyumun düzenlenmesi için İstanbul Şube Yönetim Kurulumuza destek veren başta Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olmak üzere sempozyumumuzun tüm konuşmacı ve katılımcılarına bir kez daha teşekkür ediyoruz.

TMMOB ÇMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu

 

 

11.12.2019 00:00
Okunma Sayısı: 546
Fotoğraf Galerisi