SİLİVRİDE TERMİK SANTRALİN YAPILACAĞI ÇAYIRDERE KÖYÜNEGEZİ DÜZENLEDİK
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak , Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası kapsamında Silivride termik santralin yapılacağı Çayırdere köyüne 04 Haziran 2017 tarihinde gezi düzenledik.
Üyelerimiz ile birlikte , Kuzey Ormanları Savunması, Silivri Çevre Derneği, Silivri-Çorlu Motosikletliler Derneği, Tema Silivri gönüllüleri ile birlikte termik santralin yapılmasının istendiği Çayırdere köyüne gittik. Çayırdere Köy Muhtarlığı önünde köy halkıyla gerçekleşen buluşmada "Termik Santral hayatı zehirler, ölüm bacalarını durdur, Trakya ve İstanbula nefes ol" ve "Termik santral istemiyoruz" pankartları açıldı. Köylerine termik santral yapılmasını istemeyen, termiğe karşı en önde olan kadınlar "Termik santraller kansere davettir", "Kanser hastaları çoğalacak", "Termik santral bacaları ölüm kusuyor" dövizleri taşıyarak köylerinde, yaşam alanlarında termik santral istemediklerini söyledi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Yapılması düşünülen santralin kapladığı alan Çerkezköy kısmında 4 bin 850 dönüm, Silivride ise toplam 6 bin 100 dönüm alanı kapsıyor. Yani Silivrinin merkez yerleşiminden daha büyük 10 bin dönüm alana termik santral yapılması planlanıyor. Işıklar, Çayırderedeki doğal yapının görülebilmesi için açıklamayı burada yaptıklarını anlatırken, tarım alanı olan bölgenin sanayi bölgeleri ile sınırlandırıldığını burada orman ve yeraltı kaynaklarının bulunduğu nu ifade ederken, "Çayırdere, termik santral için seçilebilecek en son yer. En fazla zararı verebilmek için bir atom bombasının atılabileceği bir yer ararsanız, burasını bulursunuz. Burası, Trakyadaki yeraltı su havzasının en önemli yeri. Yani İstanbul-Lüleburgaz arasındaki 300 kilometrenin en önemli su havzası. Bu kadar sağlık, ekonomi ve çevre zararı olduğunun bilinmesine rağmen neden bu kadar ısrar edildiğini, bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Belediye olarak güneş ve rüzgâr enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. TÜRAMda 3 üniversiteyle 8 yıldır koyduğumuz değer gibi bizim bitmek tükenmek bilmez, sonsuza kadar sürecek bir zenginliğimiz ortaya çıktı. Planlanan termik santral Malkara kömürü ile çalıştırılamayacağını bilim adamları ortaya koydu. Santral, Tekirdağ Limanından taşınacak yüzde 30 verimli kömür 350 kilometrelik Trakya havzasının en önemli yeri Halaçlı bölgesinde olan su havzasından çıkarılarak su ile yıkanarak yüzde 60 kapasite verime çıkarılacak. Kirli su yeraltına bırakılacak." Başkan Işıklar, toplanan 14 bin imzanın Danıştaya verildiğini, iktidar kanadından gelen çalışmaların durdurulduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, sondajın devam ettiğini dile getirerek; "Burada ciddi rant yapısı, konutlaşmayı buraya taşıma gibi çok da sağlıklı olmayan rant kavgası olduğunu düşünüyoruz" dedi. Katılım gösteren herkese teşekkür eden Başkan Işıklar, son olarak şunları ekledi: "Birinci sınıf tarım arazilerinin maf etmek, böyle ilkel bir enerjiyle bölgeye zarar vermeye çalışacak anlayışı kınıyorum. Doğaya ve çevreye katkı sağlamak adına bugün burada olan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum."
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de Anayasanın 44 ve 45inci maddelerine aykırı olduğunu savunduğu santral için, 485 hektar alandaki çevre düzen planına karşı dava açtıklarını anlattı. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, bu işin peşini bırakmayacaklarını, verimli tarım arazilerine termik santral yaptırmamak için sürecin takipçisi olacaklarını dile getirdi.
Buluşmada konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, termik santralin yapılmasının çevreye çok ciddi zararlar vereceğini ifade etti. Vahap "Çevre Bakanlığı yetkilileri Tekirdağda Namık Kemal Üniversitesinde bir toplantı yaptılar. Toplantıda dedikleri şey aynen şuydu; termik santraller kötü değil, çevreye, doğaya, suyunuza hiçbir zarar vermez. Termik santral havamızı daha iyi hale getirecek, suyumuzu artıracak dediler. Evet aynen böyle dediler" diyerek halkın kandırılmaya çalışıldığını ve buna karşı herkesin uyanık olması gerektiğini söyledi.
Odamız adına basın açıklamasını ÇMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyemiz Akan Çelik okudu. Yapılan açıklamada, "1972 yılında ilan edilen 5 Haziran Çevre Gününün, ekolojik yıkımı yaratanların şaşaalı sözlerle kutladığı, yaşam alanlarını savunanlar için de ekolojik yıkıma karşı mücadeleye çağrı günü olduğunu kaydedildi.Yetki ve karar alma mekanizmasını tek bir imzaya bırakmaktadır. Anayasa değişikliğine gidilen süreçte çevresel uygulamalar konusundaki birtakım değişiklikler kamuoyunu kaygılandırmış, bu uygulamalara yönelik yapılan itirazlar yönetenlerce dikkate alınmamıştır. Bir projenin olası çevre tahribatını ve sosyal çevreye verebileceği zararı saptamakta önemli bir parametre olan Çevresel Etki Değerlendirme raporlarının tabi olduğu ÇED Yönetmeliği birçok kez değişikliğe uğramış, her değişiklikte büyük sermayenin önünü açacak ve sermayedarları denetimden muaf tutacak şekilde düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı. Çelik, OHAL ile birlikte birçok projeye ÇED onayı büyük bir hızla verilmiş, birçok projede de ÇED raporu oluşturma şartı aranmamıştır. Acele kamulaştırma adı altında ekolojik öneme sahip olan bölgeler enerji üretim alanı olarak belirlenmiştir. Çerkezköy arası ile Tekirdağ Vize yakınlarında termik santral yapma kararının Şubat 2017de Resmi Gazetede yayımlandığını belirterek "Termik santrallerin doğaya verdiği zararı bilim insanları onlarca kez kamuoyuyla ve yönetenlerle paylaşmış olmasına rağmen; küresel iklim değişikliği tüm dünyada alarm vermekteyken, yeşil alanlar bir bir yok olmakta ve verimli topraklar kaybedilmekteyken, yeraltı suları kirlenmekte ve azalmaktayken, hava kirliliği kritik eşikteyken termik santral yapmaktaki ısrarı bilimsel bulmuyoruz, bu santrallerin halkın yararını gözettiğini düşünmüyoruz, İstanbulun ve Trakyanın termik santrallere kurban edilmesini kabul etmiyoruz! "Kurbağalıdere için, Kuzey Ormanları için, Validebağ Korusu için, Gezi Parkı için, Kabataş, Fındıklı, Kalamış için Marmara Denizi için haykırdığımız gibi bu kez de Silivri için haykırıyoruz: Silivride ve Trakyada Termik Santral istemiyoruz, ölüm solumayacağız!"
Çayırdere Köyünde yapılan bu buluşmadan sonra Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezine gidilerek Silivri genelinde yapılan tarımdan bahseden Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yaklaşık 4000 kursiyerin bölgesel kalkınma anlayışıyla beraber eğitim aldığını, nasıl bir geleceğin inşa edilmeye çalışldığını anlattı.