SORULARIMIZA YANIT ALAMADIK
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Eymir`de yapılması planlanan otel projesi ÇED raporu çerçevesinde halkın katılım toplantısında, ‘Şu ana kadar sorduğumuz hiçbir soruya yanıt alamadık` dedi.
Eymir Gölü çeperinde Ütopik Reaksiyon Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan Diplomatik Otel Turizm Toplu Yapısı projesinin, ÇED raporu gereği halkın katılım toplantısı Mühye Köyü kahvesinde yapıldı. Toplantıya katılmak için köye gelen Odalar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Ankaralılar çevik kuvvet ekipleri ile karşılaştı. Polis toplantıya gelen Ankaralıların toplantıya girmesine izin vermedi ancak araya giren Oda ve bakanlık temsilcilerinin araya girmesiyle sorun çözüldü.
Projenin ÇED raporunu hazırlayan müşavir firma PRD Çevre Yatırımları Planlama İnşaat ve Limited Şirketi temsilcisinin proje hakkındaki sunumunun ardından sorular ve eleştirilere geçildi.
ÇMO Başkanı Bozoğlu, toplantı yapılan yerin küçüklüğüne dikkati çekerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Eymir çevresinde yapılacaklarını dert etmediğini söyledi. Bozoğlu şöyle konuştu:
‘Eymir Ankaralılarındır, Türkiye halkınındır. Bu bedenle sadece Mühye köyünü en yakın yer olarak tanımlayıp dar zamanda ve yerde bu toplantının yapılması doğru değil. Çed raporu sürecinde bir inceleme ve değerlendirme komisyonu kuruluyor. Bu komisyon içerisinde ODTÜ rektörlüğü yok, Çevre Mühendisler Odası yok, Peyzaj Mimarları Odası yok, Şehir Plancıları Odası yok, Mimarlar Odası yok, diğer dernek ve sivil toplum örgütleri yok. Yani komisyonun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafndan katılımcı bir anlayışla oluşturulmadığını görüyoruz.‘
Kandırılıyorsunuz, Kandırılıyorsunuz, Kandırılıyorsunuz...
Proje bölgesi ile ilgili birçok şaibe bulunduğuudan söz eden ÇMO Başkanı, İl Çevre Şehircilik müdürlüğünün çed gereklidir kararını da çok olumlu vurduklarını kaydetti. Baran Bozoğlu konuşmasını sürdürürken bir vatandaşın, bölgenin özel arazi olduğunu, kendi arazisisnin ağaçlandırılamayacağını söylemesi üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:
Çevre bakanlığı bu süreci durdurmalıdır. Çünkü bir üst ölçekli planda burası ağaçlandırılacak alandır. İkincisi burası özel koruma bölgesidir. Değerli Mühye köylü arkadaşlar, kandırılıyorsunuz, kandırılıyorsunuz, kandırılıyorsunuz… Size burada iş yok, size burada ekmek yok, size burada ağaç yok, bitki yok, su yok. Size buradan hiçbir şey yok. Bu arazi sizin araziniz değil. Burası şirketin arazisi.
İl Çevre Şehircilik müdürlüğümüzün bir yazısı var. Diyor ki, burada ruhsata esas imar uygulama projesi, ruhsat eki diğer projeler, elektrik mekanik tesisat, statik, yangın, tahliye gibi projelerin olmadığını net bir şekilde yazıyor. Bu projeler olmadan bu şirker nasıl gidiyor da tapu idaresinden kat irtifakı tapusu alıyor? Bilgi edinmeden tapuya sorduk hala yanıt alamadık, bu yolsuzluğu önümüzdeki günlerde ortaya koyacağız. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) yazdığı yazıda 1/5000 lik planda burayı 15 metrelik yol olarak planlamış, 1/2000 lik planda ise 12 metrelik yol olarak planlamış. Burada bir uygunsuzluk olduğu açık bir şekilde ortaya konmuş. Hem ABB yazısından hem de mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünün kendi iç yazışmalarında, buranın üzerinden yol geçtiği yazıyor. ODTÜ nazım planına uygun olmayan bir projeyi nasıl hayata geçireceksiniz? Çevre ve Şehircilik Bakanlığının mekânsal planlama genel müdürlüğünde bakanlık bu uygunsuzluğu tespit edip yazarken çed genel mdlüğü çed sürecini nasıl başlatabiliyor? Plan yokken projeyi nasıl yapacaksınız? Burada şunu görmek lazım, planlar uygunsuz, özel koruma bölgesi aynı zamanda 1. derece doğal sit alanına 130 metre uzaklıkta. Tabiat Varlıkları Koruma Kanununda madde 3. ve madde 17. madede etkileşim bölgesi olarak tanımlanan bölgeler var. Yani 1. derece doğal sit alanı çeperini korumanız gerekir. Korumazsanız o sit alanı yok olur tıpkı Mogan`ın yok olduğu gibi. Ayrıca sulak alan koruma bölgesi.
Yani arkadaşlar tapular usulsüz, planları uygun olmayan bir projeyle karşı karşıyayız. Bu projeyle Eymir`in çeperi tamamen dolacak ve Eymir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığından süreci tamamen durdurmasını, kamulaştırma yaparak bölgeyi ağaçlandırılacak alan olarak tanımlamasını istiyoruz. ABB`ni de Çankaya Belediyesini de bu bölgeye sahip çıkmaya ve burayı birlikte ağaçlandırmaya davet ediyoruz.‘
Toplantının sonunda Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası, Odtü Öğretim Elemanları Derneği temsilcileri, Tema Ankara temsilcileri ve Ankara halkı otel projesiyle ilgili sorularının yanıtsız kaldığı yorumunu yaptı.
Toplantıda ÇMO Başkanı Bozoğlu‘nun konuşmasını like giderek dinleyebilirsiniz: http://youtu.be/EY4Z3mrVKRY
Halkın katılım toplantısı hakkında düzenlenen basın toplantısı linki: http://youtu.be/x8SmCoTZU9E
Konu hakkındaki değerlendirmelerin de yer aldığı Kanal B Güncel programını izlemek için linke gidin: http://youtu.be/LevZ6tv4AqY