SORUNLARI HEP BİRLİKTE ÇÖZEBİLİRİZ
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, TC Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı katkısı ve Türk Metal Sendikası önderliğinde düzenlenen ‘Metal Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerde Çevre Yönetim Birimlerinde Kapasite Geliştirilmesi Türkiye Konferansı`nda, çevre sorunlarının elele vererek, konuşarak, biraraya gelerek, hep birlikte çözülebileceğini söyledi.
Ankara`da 24 Şubat Cuma günü yapılan konferansa konuşmacı olarak katılan Bozoğlu, sözlerine metal sektörünün yarattığı çevre kirliliğinin büyüklüğüne dikkat çekerek başladı. Konuyu esprili bir şekilde dile getiren ÇMO Başkanı, ‘Çevre sektörleri arasında en büyük kirliliği yaratan metal sektörü. Bunu, üretimde yer altı sularını çekerek yapıyor, toprağa metal atıklar bırakarak yapıyor, ürettiği araçlar havaya zehirli gaz salarken yapıyor. Bu eleştiriyi yaparken tabii ki, bunların üretimini yapmayalım anlamında söylemiyorum. Biz mühendisler elbette ki, sanayi üretiminin öneminin farkındayız. Önemli olan sorunu tespit ederek bakanlıklarımızla, özel sektörümüzle meslektaşlarımızla ortak çözümü araştırıp bulmak. Metal sektörü olarak sizler de bunun farkındasınız ki, bu önemli konferansı düzenlediniz` dedi.
Konuşmasında, ÇED sürecinin öneminden ve ne anlama geldiğinden söz eden Baran Bozoğlu, bilimsel bir çalışma, planlama süreci olan ÇED`in çevre sorunlarını oluşmadan önlemede büyük önem taşıdığını belirtti. Sözlerini ‘Projelerin çevresel ve sosyal etkilerinin neler olabileceğini ve bu etkilerin nasıl önlenebileceğini tartışan bir planlama metnidir ÇED. Bilimsel, teknik temellere dayanması gerekir. Hiç kuşkusuz bilimsel bir komisyon tarafından değerlendirilmesi gerekir` diye sürdüren Bozoğlu, plansız bir proje yönetiminin, plansız bir tesisin faaliyet sürecinin çevresel ve sosyal anlamda yıkıcı etkiler yarattığını söyledi.
Uygulamada yaşanan olumsuzluklara Amasra Bartın örneğini veren ÇMO Başkanı, buraya yapılması planlanan termik santral izni henüz alınmadan, elektrik üretimi henüz başlamadan, elektrik taşıma hattı için onlarca ağacın kesildiğini anlattı. Adana bölgesinde yapılacak termik santraller projelerinden de örnekler sunan Bozoğlu, ‘Bizim gerçekten bu kadar enerjiye ihtiyacımız var mı, tarım toprağını, yer altı yer üstü suyunu nasıl koruyacağız diye soramıyoruz. Hani sivil tolum örgütleri nasıl yaklaşıyor diye soruyorsunuz ya, yaklaşamıyoruz. Sorduğumuzda olumsuz olmakla eleştiriliyoruz` diye konuştu.
ÇMO olarak hazırlanan hava kirliliği raporundan da örnekler veren Başkan Bozoğlu, trafikteki araçların havayı ciddi şekilde kirlettiğini, solunan bu kirli havanın ise her tür kanser hastalığının büyük nedeni olduğunu ifade etti.
`Koku yaptığı için üzeri kapanan dere bir de imara açılmış. Bunun sonucu her yıl yağışların ardından sel felaketi yaşanıyor` diyerek Samsun örneğini gösteren Baran Bozoğlu, ülke olarak su yönetimi konusunda da ciddi sıkıntı yaşandığını belirtti. ÇMO Başkanı sözlerini, ‘Ülke olarak bizim bütün bu sorunları çözme gücümüz var. Toplumsal bilinçle, hukuk kurallarımızla, doğru denetimlerle ve birlikte ortak hareket ederek sorunları yaşamadan çözebiliriz` diye tamamladı.
ÇMO Bursa Temsilcisi Dr.Efsun Dindar da konferansın iki oturumunda moderatör olarak yer aldı.