TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
SUSURLUK HAVZASI YÖNETİM HEYETİ`NİN 2018 YILI İKİNCİ TOPLANTISI`NA KATILDIK.

26 Aralık 2018 Çarşamba günü Bursa Valilik Binası‘nda Bursa Vali Yardımcısı Ergun GÜNGÖR‘ün başkanlığında gerçekleştirilen Susurluk Havzası Yönetim Heyeti‘nin 2018 Yılı İkinci Toplantısı‘na TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Efsun DİNDAR katıldı.

Bilecik Vali Yardımcısı Akın YILMAZ, DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati ÇELENK, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Başkanı Taner KİMENÇE, Kamu Kurum/Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinin katılım sağladığı bu toplantıda açılış konuşmasını Bursa Vali Yardımcısı Ergun GÜNGÖR yaptı.

Açılış konuşmasının ardından DSİ 1. Bölge Müdürlüğü Su Kalitesi İzleme Başmühendisi Elif Nazlı SIKIK, Susurluk Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında eylemlerin durumu ile ilgili bilgi verdi. Kentsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri ile katı atık depolama alanları gibi çevresel altyapı tesislerinin son durumunu paylaştı.

Havza Yönetimi Daire Başkanı Taner KİMENÇE ise sunumlarında 2018 yılında tamamlanan Susurluk Nehir Havza Yönetim Planı ile ilgili bilgiler verdi. Plan kapsamında havzanın su kütleleri temelinde incelenerek, yeraltı ve yer üstü su kütlelerindeki baskıların listelenerek etkilerinin belirlendiğini belirtti. Müteakiben risk değerlendirmesinin yapıldığını, baskı-etki analizi ve risk çalışmalarının izleme çalışmalarının neticeleri ile kontrol edildiğini ifade etti. İlaveten, her bir yerüstü ve yeraltısuyu kütlesi için kalite ve miktar açısından ulaşılması hedeflenen standartları içeren çevresel hedeflerin belirlendiğini, bu hedeflere ulaşılması için alınacak tedbirlerin oluşturulduğunu, kurumların halihazırda mevzuat gereği sorumlu olduğu tedbirlerin yanı sıra hedeflere ulaşmak maksadıyla ilave tedbirlerin de belirlenerek ekonomik analizlerinin gerçekleştirildiğini ve önceliklendirme çalışmasının tamamlandığını ve tüm bu çalışmaları her bir su kütlesi özelinde özetleyen tedbirler programı tablolarının hazırlandığını belirtti.  

Son olarak Susurluk Havzası Taşkın Yönetim Planı ve web takip arayüzü ile ilgili sunum gerçekleştiren Uzman Işıl SAKIN, planlama çalışmaları kapsamında taşkın ön değerlendirme raporu hazırlanması, hidroloji çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Strahler ölçeğinde akarsu kollarının sınıflandırıldığını, taşkın riski görünen alanlarda akarsu kesitlerinin alındığını ifade etti, yapılan bir boyutlu ve iki boyutlu modellemelerle ortaya çıkan taşkın tehlike ve risk haritaları sundu. Taşkın riskinin azaltılması ve önlenmesi için kurumların uygulayacağı tedbirlerin belirlendiği ve bu tedbirlerin takip sisteminin web tabanlı ortamda hizmete sunulduğunu belirtti.

Toplantı katılımcıların soru, görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.

 

26.12.2018 00:00
Okunma Sayısı: 171
Fotoğraf Galerisi