TMMOB 3. KADIN KURULTAYI
TMMOB 3. Kadın Kurultayı
3. TMMOB Kadın Kurultayı 16-17 Kasım 2013 tarihlerinde Ankarada İMO Teoman Öztürk Salonunda gerçekleştirildi. İki gün süren kurultayın ilk günü düzenlenen oturumlarda çeşitli konu başlıklarında kadın sorunu ele alınırken, ikinci gün 15 ilde düzenlenen yerel kurultaylarda alınan kararlar tartışılarak oylandı. İstanbuldan onlarca kadın mühendisin katıldığı kurultayda Şube Yönetim Kurulu üyemiz Meryem Kayan ve Şube mühendisimiz Menekşe Kızıldere şubemizi temsil etti.
Kurultay, Divan ve Sonuç Bildirgesi Komisyonunun seçimleri ile devam etti. Divan Başkanlığına Ayşegül Akıncı Yüksel, başkan yardımcılıklarına Meltem Öz ve Aysel Şeren, yazmanlıklara İmren Taşkıran ve Zeliha Aziret seçildi.
Kurultayın ilk gün öğleden sonraki bölümünde KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan "Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Türkiyede Kadın Emeği", TTB Kadın Kolundan Müge Yetener "Kadına Yönelik Şiddet; Nedenleri ve Sonuçları" konularında sunum yaparken, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinden Taksim Dayanışma Platformu Sözcüsü Mücella Yapıcı "Gezi Sürecinde Kadın" başlıklı oturumda Gezi direnişi sırasında yaşadıklarını salonla paylaştılar.
Kurultay tarafından alınan kararla İMO önünde siyasi iktidarın sistemli bir şekilde gerici yaklaşımla harmanlanarak dayatılan, kadını toplumsal yaşamın dışına iten politikaları üzerine bir basın açıklaması yapıldı.
Daha sonra, "TMMOBde Kadın Örgütlülüğü" oturumunda TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Ülkü Karaalioğlu "Kadın Kurultayları ve Kadın Çalışmalarının Değerlendirilmesi", TMMOB 3. Kadın Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Ayşe Işık Ezer "Örgütlenme ve Mücadele Olanakları" başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.
Kurultayın ilk günü Adana, Ankara, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Zonguldak İl Koordinasyon Kurullarının sunumlarıyla sona erdi.
Kurultayda kadını hiçleştiren politikalara, kader haline getirilen dayatmalara karşı durmak için, güçlü toplumsal ve sınıfsal temellere dayanan örgütlü kadın mücadelesine her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunduğunu vurgulandı. Kurultayda yalnızca meslektaş ve örgütlü kadınların değil sadece kadın olmanın getirdiği toplumsal sorunlara da değildi. Ayrıca son yıllarda kadınlar üzerinden yürütülen politikalara da vurgu yapıldı. Kız çocuklarının okutulmamasına, töre cinayetlerinin hala devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine yol açan kadınlara yönelik cinsiyetçi anlayışını yeni yasal düzenlemelerde somutlaştırmaya devam etmesine, yasal düzenleme yapma gereği dahi duymadan fiili durum yaratarak kadının kimliğini yok eden, aile içine hapseden ve kadın bedenini namus kavramının odağına koyan anlayışı/ yaşam biçimini topluma bir model olarak dayatan politikalara ve kadın cinayetlerinin, çocuk gelin sayısının, taciz ve tecavüz olaylarının katlanarak artmış ve neredeyse olağan sayılır hale gelmesine değinildi.
Kurultayın ikinci gününde alınan kararlar ile özellikle TMMOB nin yürüttüğü meslekte cinsiyet ayrımcılığı mücadelesinin güçlendirilmesi hedeflendi.