TMMOB CİNSİYET AYRIMCILIĞI TAKİP SEKRETARYASI KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ YAYIMLANDI
TMMOB CİNSİYET AYRIMCILIĞI TAKİP SEKRETARYASI KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ YAYIMLANDI
TMMOB CİNSİYET AYRIMCILIĞI TAKİP SEKRETARYASI KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ
AMAÇ
Madde 1. Bu yönergenin amacı; cinsiyet ayrımcılığının, taciz ve mobbingin takip edilmesi, hukuksal ve psikolojik destek gerektiği durumlarda kadın örgütleri ve diğer demokratik kitle örgütleriyle işbirliği içerisinde çalışılarak çözümlerin üretilmesi ile görevlendirilen Cins Ayrımcılığını Takip Sekretaryasının, yapısını, görevlerini ve çalışma esaslarını düzenlemektir.
KAPSAM
Madde 2. Bu yönerge; Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryasının kuruluş şekillerini, yapısını, görevlerini ve çalışma esaslarını tanımlar.
KISALTMALAR
Madde 3. Bu Yönergede;
3.1. TMMOBye bağlı odalar; "Oda"
3.2. Oda Yönetim Kurulu; "OYK"
3.3. Şube Yönetim Kurulu; "ŞYK"
3.4. Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası; "SEKRETARYA" olarak ifade edilecektir.
DAYANAK
Madde 4. Bu yönergenin dayanağı; TMMOB 1. Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayında alınan karar uyarınca TMMOB 40. Olağan Genel Kurul Kararıdır.
SEKRETARYANIN ÇALIŞMA ESASLARI:
Madde 5. SEKRETARYAnın çalışma esasları; bu çerçeve yönergeye uygun olarak, TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından belirlenir.
SEKRETARYANIN KURULUŞU
Madde 6. TMMOB Kadın Çalışma Grubu içerisinden 5 kişiden çok olmamak üzere en az 3 kişi olarak belirlenir.
6.1. Kadın Çalışma Grubunun sekreteri aynı zamanda SEKRETARYAnın da sekreterliğini yürütür.
6.2. SEKRETARYAnın görev süresi TMMOBnın bir çalışma dönemidir.
SEKRETARYA SEKRETERİNİN GÖREVLERİ
Madde 7. SEKRETARYA Sekreterinin görevleri;
7.1. SEKRETARYAnın gündemini hazırlamak ve raporlarının tutulmasını sağlamak,
7.2. SEKRETARYA üyelerini toplantıya çağırmak,
7.3. SEKRETARYAya başvuru yapanlara sadece hukuki değil psikolojik destek de sağlayabilmesi için üniversitenin ilgili birimleriyle işbirliği halinde çalışmak,
7.4. Hakkında değerlendirme yapılan, karar alınan ve görüş verilen konular ve sorunlarda gizlilik içinde çalışılması ve ilgili tüm bilgi ve belgelerin saklı tutulmasını gözetmektir.
SEKRETARYANIN GÖREVLERİ
Madde 8. SEKRETARYAnın görevleri;
8.1. Cinsel taciz, cinsel saldırı, cinsel istismar ve misilleme iddialarını inceler. Gündeme alıp almama yönünde karar verebilir.
8.2. Şikâyetçinin talebi halinde, şikâyetçi ve hakkında şikâyette bulunulan kişi arasında arabuluculuk faaliyetleri başlatmaya karar verebilir.
8.3. Arabuluculuğa gidilmemesi durumunda Sekretarya, cinsel taciz ve cinsel saldırı iddialarıyla ilgili bir suçun işlenip işlenmediğini saptamakla görevli olmayıp, şikayetçi ilgili Odanın Disiplin Kuruluna yönlendirilir.
Atanacak soruşturmacılar, gereken durumlarda Sekretarya ile görüş alışverişi yapar ve Sekretaryadan Bilirkişi desteği alır.
8.4. Cinsel tacize ve cinsel saldırıya karşı farkındalık ve duyarlılık kazanılması için eğitim, tanıtım ve benzeri çalışmaları düzenler ve yayınlar yapar.
8.5. Eril bir dil kullanan, kadın beyanı ve mahremiyet ilkelerini ihlal eden haberlere tepki gösterilmesi sağlar.
8.6. Cinsiyet ayrımcılığı içeren iş ilan ve işe alımları gerçekleştiren Kamu Kurum ve Kuruluşları ile özel şirketleri yazılı olarak protesto eder ve web sitesinde yayımlar. Ayrıca TMMOBa bağlı odalar aracılığıyla üyelerine yönelik yayımlanan, özel şirketlerin iş ilanlarında da aynı duyarlılığı gösterir. Gerek örgüt içi gerek örgüt dışında bu konuda kamuoyu oluşturmaya çalışır.
8.7. Cinsiyet ayrımcılığı içeren iş ilanlarına karşı hukuki mücadele yürüten meslektaşlarına destek olur.
8.8. TMMOBye üye ve bünyesinde çalışanlara, şiddete ve tacize maruz kalmaları durumunda hukuki yönden destek verir.
8.9. TMMOB, oda, şube ve temsilciliklerinde cinsel tacize maruz kaldığını açıklayan üyelerinin, çalışanlarının ve TMMOB üyelerince tacize uğradığını beyan eden kişilerin açıklamasını ciddiyetle ele alarak, onlarla dayanışma içinde olmak amacıyla, soruşturma açılması ve yürütülmesi sürecinde sekreterya kadının beyanını esas alır ve kadının kimliğini gizli tutar.
8.10. TMMOB bünyesindeki cinsel ayrımcılığa, ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalan meslektaşlarımıza gerektiğinde sığınabilecekleri barınma ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılanacağı yerlerin ve bu meslektaşlarımızın belirli bir sure koruma altına alınabileceği ortamın sağlanmasına öncülük eder.
8.11. TMMOB, üniversitelerde kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı, mobbing, cinsel taciz ve şiddete karşı kadın akademisyenler ve öğrencilerle beraber çalışmalar yürütür. Bu doğrultuda kadın akademisyen ve kadın öğrencilerle birlikte komisyon vb. yapılar kurar. Üniversite disiplin yönetmeliklerinde cinsiyetçi uygulamalara karşı yaptırımların yer alması için yapılan çalışmalara destek verir.
8.12. TMMOB web sitesinde, kolayca erişilebilecek bilgilendirme notları (Sık karşılaşılan soru ve sorunların çözümleri, başvurulabilecek hukuki ve fiili çözüm seçenekleri, bu seçeneklerde izlenen süreçler, bu seçeneklerin her birinin yaratabileceği riskler ve alınması gereken önlemler gibi) hazırlar.
8.13 Gerekli görüldüğü durumlarda diğer meslek odaları ile işbirliği içine girer.
BİLDİRİM VE ŞİKÂYET
Madde 9. Cinsel saldırı veya cinsel tacize maruz kaldığını veya tanık olduğunu düşünen bireyler, bu yönergedeki düzenlemelerin ihlal edildiğinden emin olmasalar dahi bildirim veya şikâyette bulunabilirler. Bu bildirim, SEKRETARYAya şahsen yapılabileceği gibi SEKRETARYAnın internet sayfasından çevrimiçi olarak da yapılabilir.
SÜRECE HAKİM OLAN İLKELER
Madde 10. Sürece Hakim Olan İlkeler;
10.1. Destek ve arabuluculuk süreçlerinde ilgili taraflarla yapılan görüşme ve yazışmalar gizli tutulur. Bu işlemler ivedilik ve özen ilkeleri gözetilerek en etkin biçimde sürdürülüp sonuçlandırılır. SEKRETARYA yaptıkları her işlemle ilgili kayıt tutmak zorundadırlar.
10.2. Yasal zorunluluklar dışında şikâyetçinin talebi olmadan hiçbir işlem başlatılamaz, başlatılmış olan işlemler durdurulamaz, işlemlere ara verilemez.
DESTEK SÜRECİ
Madde 11. Destek Sürecinde SEKRETARYA;
11.1. Cinsel taciz ya da cinsel saldırı içerikli davranışlara maruz kaldığını veya tanık olduğunu belirten kişileri başkaca bir koşul gözetmeksizin desteklerler.
11.2. Şikâyette veya bildirimde bulunan kişiye; başvurabileceği hukuki ve fiili çözüm seçeneklerini, bu seçeneklerde izlenen süreçleri, bu seçeneklerin her birinin yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri anlatır.
11.3. İsteğe bağlı olarak psikolojik destek sağlamak konusunda çalışmalar yürütür.
ARABULUCULUK SÜRECİ
Madde 12. SEKRETARYA, şikâyetçinin talebi halinde, şikâyetçi ve hakkında şikâyette bulunulan kişi arasında arabuluculuk faaliyetleri başlatılmasına ve usulüne karar verir. Arabuluculuğun amacı, iki taraf arasında yaşanan olay konusunda bir anlayış birliğine varmak ve gelecekte nasıl bir ilişki biçimi içinde olacaklarına dair bir anlaşma yapmalarını sağlamaktır. Arabuluculuk her vakada işletilecek bir süreç olmayıp, durumun özelliğine göre SEKRETARYA tarafından şikâyetçiye tavsiye edilebilir.
HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI
Madde 13. SEKRETARYA, TMMOB üyelerine yönelik olarak, cinsel tacizin ve rahatsız edici cinsel içerikli davranışların engellenmesi bağlamında kişilerin haklarını öğrenmesi ve bu konuda bir bilinç oluşturulması amacıyla, TMMOB Yönetim Kurulunun uygun görüşünü alarak eğitim, seminer v.b. düzenler.
YÜRÜTME
Madde 14. Bu Yönerge TMMOB Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.
YÜRÜRLÜK
Madde 15. Bu Yönerge TMMOB Yönetim Kurulunca kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.