TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB İSTANBUL ŞUBE BAŞKANLARI ORTAK BASIN TOPLANTISINDA TORBA YASAYI DEĞERLENDİRDİK

 

Basın toplantısında okunan ortak açıklama metni:

Değerli Basın Mensupları,

Bilindiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, TMMOB Kanunu ile İmar Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, İskân Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Tapu Kanunu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Kat Mülkiyeti Kanunu, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun, Belediye Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu`nda kapsamlı değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlanmıştır.

TMMOB Yasası Dâhil Birçok Yasada Değişiklik Yapmayı Öngören Torba Yasa Tasarısı, Rant Yasasıdır, Talan Yasasıdır

Torba Yasa İle Kamusal Alanlar Ranta Açılmak ve TMMOB`nin Kamusal Denetimi Yok Edilmek İsteniyor

Saydığımız on üç yasada yapılmak istenen değişiklikler birbirleriyle birçok açıdan bağlantılıdır. Torba yasa tasarısı, özetle; rant eksenli kentsel, kırsal dönüşüm alanları olarak kurgulanan yerlerde halkın varlıkları ile bütün kamusal alanların tasarrufunun mülksüzleştirme yoluyla el değiştirmesini öngörmektedir. Halkın varlıkları ile kamusal alanların kullanımını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden iktidara bağlamaktadır.

Tasarıda geçen "kamulaştırma" kılıfının ardındaki gerçek budur. Tasarı, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi önemli konuları da önemli ölçüde "şantiye şeflerine bağlamakta, işverenlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca yapıların mevzuata uygunluğunu mühendis ve mimarların "fenni mesul"lüğüne yükleyerek; mimarlık ve mühendisliğin tasarım sürecini ve yapı denetimini özel "teknik müşavirlik" firmalarının faaliyet alanına tahsis etme gibi birçok önemli ayrıntıyı da içermektedir.

6235 sayılı TMMOB Yasası`nın değiştirilmesi ile bütün ülkenin rant eksenli olarak imara açılması arasında bir bütünlük bulunmaktadır. TMMOB Yasası`nda değişiklik öngören hükümler, Anayasa`nın 135. maddesinde tanımlanmış kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, kamusal ve özerk olma durumlarıyla birlikte ve yine Anayasanın 124. Maddesinde tanımlanan yerinden yönetim kuruluşu olma özelliğine son verilmesini ve TMMOB`ye bağlı meslek Odalarının, özellikle bilimsel-teknik gerekliliklerle belirlenen kamusal denetim fonksiyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Tasarı, Birliğimiz TMMOB ile Odalarımızı bütünlüklü merkezi yapılarından ve halkımızdan uzaklaştırarak bölmeyi, parçalayarak küçültmeyi, üyelerin Odalarla ilişkisini mesleki denetim boyutundan çıkarmayı, kısaca Odaların yapılarını tamamen değiştirmeyi hedeflemektedir.

Bugünkü iktidar,2007 yılından sonra hedefine yerleştirdiği ve 2011 yılında çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle tırmandırdığı, Taksim Gezi Parkı-Haziran Direnişinin ardından meslek Odalarını etkisizleştirme doğrultusundaki adımlarını kendince tamamlamış olacaktır.

AKP iktidarının Anayasa`nın 135. maddesine açıkça aykırılık oluşturan bu girişiminin, TMMOB`nin, bağlı Odalarının ve Şubelerinin büyük rantların önünde engel oluşturması, kısaca sömürü-rant-yağma içerikli ekonomik sosyal dönüşüme direnmesinin önü kesilmek istenmektedir.

TMMOB ve Odalarımız; AKP`nin kentler üzerindeki oyununa karşı durmuş, "Kentsel dönüşüm" adı altında yapılan "rantsal dönüşüm uygulamalarına" karşı çıkmıştır.

Yayınladıkları raporlarla, basın açıklamaları ile açtıkları davalarla rantçı ve yağmacı çevrelerin orman alanlarını, kıyıları, meraları; suyumuzu ve toprağımızı yağmalamasının önünde durmuştur.

Neoliberal politikalarla bu ülkenin yağmalanmasına karşı, kamu ve toplum yararı için mücadele etmişlerdir.

TMMOB ve Odalarımız; hukuksal girişimlerle, siyasi iktidarın rant amaçlı politikalarına, serbestleştirme, özelleştirme uygulamalarına, yağma ve talana "dur" demiş; taşeronlaştırma uygulamalarına, işten çıkarmalara, işsizlik, yoksulluk, düşük ücretlere, işçi sağlığı ve iş güvenliğine karşı, yüzlerce işyerinde direnen işçilerle bir arada olmuştur.

Çıkarılacak Torba Yasa ile dikensiz gül bahçesi yaratılıp, oluşan büyük rantların dağıtılmasına engel görülen TMMOB`nin etkisizleştirilmesine çalışılmaktadır. Bu nedenle TMMOB Yasasında da bir değişiklik planlanmaktadır. Torba Yasada yer alan birçok değişiklik önerisi her şeyden önce anayasaya aykırıdır. Kamu yararı taşımamaktadır. İktidar ranta dönük özel bir yasa tasarısı planlamaktadır. Bu tasarı olsa olsa AKP`nin ayakkabı kutularını, kasalarını, Reza`ların ceplerini, kol saatlerini finanse edecek bir tasarıdır.

Bizler 24 meslek Odamızın İstanbul Şubeleri ve İstanbul`daki Odalar olarak; Torba Yasaya ve TMMOB yasasına karşı direneceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın ki bu yasalar kolay kolay uygulanamayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU

09.01.2015 00:00
Okunma Sayısı: 57
Fotoğraf Galerisi