TMMOB MÜHENDİSLERİ BİLİM IŞIĞINDA KONUŞUR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Bandırma Kent Konseyi tarafından düzenlenen Balıkesir-Çanakkale 1/100000lik Çevre Düzeni Planı Değerlendirme Çalıştayında, Biz TMMOB Mühendisleri, bilimin ışığında doğru bildiğimizi söylemek zorundayız` dedi.
Bandırma ilinde düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılan Bozoğlu, Türkiye`deki plansızlık nedeniyle yaşanan ağaç katliamları, kuraklık ve atık su, kanalizasyon gibi çevre sorunlarına değindi. Planlamanın önemine vurgu yapan ÇMO Başkanı şöyle konuştu:
İdda edildiği gibi AB uyumlu yönetmelik, kanun yapıyor olsaydık, bugün bu sorunları yaşıyor olmazdık. Stratejik ÇED kavramı diye bir şey var. AB ülkelerinde uygulanıyor. Bu kavramı ülkemizde de otursaydık belki de bugün ÇED sorunumuz olmayacaktı. Çevre Kanununun 2. Maddesinde var ama biz planlama yaparken uygulamıyoruz. Bir süredir yaptığımız teknik inceleme gezisinde gördük. Örneğin Bartın Amasra`da. Yapılacak termik santralden iletilecek enerji hattı için yüzlerce ağaç kesildi ancak ortada henüz ÇED`i onaylanmış bir santral yok. Örneğin, 3. Havalimanı, 3 Köprü İstanbul`un Çevre Düzenleme Planında yok. Yama plan yapıldı. 2,5 milyon ağaç kesildi, 70 sulak alan yok edildi. Bölge için İngilizce ÇED raporu hazırlandı kredi kuruluşları için, ama Türkiye için ÇED yok.`
Balıkesir, Bozcaada, Tunceli, Alakır, Artvin ve daha birçok yerde benzer sorunlar yaşandığına değinen Bozoğlu, Bizler bu ülkenin mühendisleriyiz. Bu yerlere tesis yapılsın yapılmasın demiyoruz. Hazırlanan projelerin ÇED`yapılmış mı diyoruz. Belediye Başkanı bile ne yapılacağını bilmiyor` diye konuştu.
ÇMO Başkanı konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.