TOPLUM ÇEVRE OLAYLARINA ENDİŞEYLE BAKIYOR
Dünyada birçok ülkede, halkın katılımıyla ve çeşitli organizasyonlarla kutlanan "Su İzleme Günü"nde, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Jeoloji Mühendisleri Odası ve WWF ortaklığında Su İzleme Çalıştayı düzenlendi.
ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu konuşmasında, çalıştay sürecinde yaşanan güçlüklere değinerek, ‘Biz bu etkinliği Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüzün ve diğer kurumların çok değerli katkılarıyla ve iletişimi halinde planlamaya çalıştık. Ama ülkenin gündemi ne yazık ki, birçok sorunu da beraberinde getirdi. Arkadaşlarımı etkinliğe çağırdığımda, ülkenin gündemi böyle iken siz suyu mu tartışacaksınız diye tepkiler aldım` dedi. Bu dönemde herkesin kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğine inandığını kaydeden Bozoğlu, sivil kuruluşlar, kamu çalışanları olarak Türkiye`nin normalleşme sürecini katkı vermek zorunda olduğunu söyledi.
Konuşmasında HES`lere, ÇED`e ve diğer çevre sorunlarına da değinen ÇMO Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Çevre sorunları olduğunda nasıl toplumsal tepkilerle karşılaşıldığını hepimiz gördük. Yoğun bir enerji ihtiyacı olduğu dönemde hızlı bir şekilde kalkınma planı oluşturulmaya çalışıldı. Yeterince envanter çalışması, bilimsel çalışma olmadığı için sorunlar göz ardı edilerek süreç yürütülmeye çalışıldı. Bilimin gelişmesi toplumların yaptığı çalışmalar ve sivil toplum kuruluşlarının verdiği tepkiler, aslında bir yandan da bizim ideallerimizi sağlayan politik kararları değiştiren bir süreci getiriyor.
Türkiye`nin çevre sorunu yaşayan, neredeyse her yerini gördüm. Oralarda tepki veren insanlarla, il müdürlükleri ile avukatlarla, karşı tarafın avukatları ile görüşmelerim oluyor. Dolayısı ile resmin tamamını görmeye başladığımı kendi adıma söyleyebilirim. Burada benim tespit ettiğim şu; toplumun çevre sorunlarına çözüm bulabilecek kurumlarına güveni yok.Yapılan herşeye endişe ile bakıyorlar. Her ÇED projelerine, kamu kuruluşlarının yaptığı her olaya bir önyargı, zaman zaman da haklı olarak tepkili yaklaşıyorlar. Bunun sorumluluğu aslında hepimizde. Bu güvensizliği çözmek hepimizin zorunluluğu. Bakanlıklarda çözüm bulamayan, İl müdürlüklerinden ,bakanlıklardan ne yazık ki, gerekli olan belgelere bilgilere ulaşamayan vatandaş, Çevre Mühendisleri Odasına başvuruyor. Bize ulaşıp bizden bir çözüm üretilmesini bekliyor. Biz de onun takibini yapmaya çalışıyoruz. Tabii, bunun birçok nedeni var. Personel yetersizliğinden tutun da su yönetiminin ayrı bir kurum olarak ortaya çıkması gerekliliği, çalışmaların diğer bakanlıklar tarafından görülmüyor olması gibi…`
"Suyu Yönetebilmek İçin Bilgiye İhtiyacımız Var"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı da konuşmasında, suyu yönetebilmek için bilgiye ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘Envanterle işe başlamamız, verileri derleyip toparlamamız ve bunları bilgi sistemi içinde kullanıcılara sunmamız gerekiyor " dedi.
Su yönetimi konusunda Türkiye‘de yapılan çalışmalara değinen Kınacı, şöyle devam etti:
"Suyu yönetebilmek için bilgiye ihtiyacımız var. Bunun için envanter çalışması mutlak suretle gerekli. Envanterle işe başlamamız, verileri derleyip toparlamamız, bilgileri analize tabi tutmamız ve bu verileri bilgi sistemi içinde kullanıcılara sunmamız gerekiyor. Bu bilgi olmadığı sürece yapacağımız her türlü faaliyet verimli olmayacaktır. Bu bilgi elimizde olduğu zaman suyla ilgili politikaları geliştirebiliriz."
Kınacı çalıştayın, bazı temel amaçlar doğrultusunda düzenlendiğini belirterek, "Ülkemizde Su İzleme Gıinü‘nün kutlamasını yapmayı ve bundan sonraki yıllarda da bunun devam etmesini sağlamayı istiyoruz. Ayrıca ülkemizdeki su kalitesi izleme çalışmalarının değerlendirmesini yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ve WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak`ın da konuşma, Prof.Dr.Ülkü Yetiş, Prof.Dr.Galip YÜüce ve Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu`nun moderatörlük yaptıkları çalıştaya, Hacettepe ve ODTÜ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, REC Türkiye Ülke Ofisi (REC Türkiye)`den akademisyenler, bürokratlar ve uzmanlar katıldı.
Çalıştayımıza, sponsor olarak destek verek Dokay Mühendislik ve Danışmanlık Şirketine teşekkür ederiz.