TÜRKİYE 2050 YILINDA SU FAKİRİ ÜLKELER ARASINDA YER ALACAKDİYARBAKIR ÖZGÜR HABER)
Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 2014 yılında 7 milyar 200 milyonluk dünya nüfusunun 2,5 milyarının çevre ve sağlık hizmetlerinden yoksun olduğu, 1,3 milyar insanın elektrik kullanmadığı, 768 milyon insanın ise yeterli ve kaliteli suya ulaşamadığı belirtti. Türkiyenin kişi başına tüketilebilir su potansiyeli ile "su azlığı" yaşayan ülkeler arasında yer aldığını belirten ÇMO, Türkiyenin 2050 yılında "su fakiri" ülkeler arasında yer alacağına işaret etti.
ÇMO, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1992 yılında kabul edilen Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, heryıl farklı etkinlikler ve temalarla işlenen Dünya Su Gününün temasının 2011 yılında Su ve Kentleşme, 2012 yılında Su ve Gıda Güvenliği ve 2013 yılında ise Su Dayanışması olarak belirlendiği hatırlatılarak, Dünya Su Gününün 2014 yılı temasının ise Su ve Enerji olduğu belirtildi. Açıklamada, 2014 yılında 7 milyar 200 milyona ulaşan dünya nüfusunun 2,5 milyarının çevre ve sağlık hizmetlerinden yoksun olduğu 1,3 milyar insanın elektrik kullanmadığı, 768 milyon insanın ise yeterli ve kaliteli suya ulaşamadığına dikkat çekildi.
2050 yılında su fakiri sınıfına gireceğiz
Enerji tüketiminin yüzde 70ini aşan kısmını yabancı kaynaklardan sağlayan Türkiyede rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının çok yetersiz olup, toplam üretim içindeki payının yüzde 5in altında olduğu belirtilerek, fosil yakıt odaklı enerji politikasının aynı zamanda hava kirliliği için önemli bir tehdit oluşturduğu vurgulandı. Türkiyede suyun 32 milyar metreküpünün tarımda, 7 milyar metreküpünün içme suyu kullanımında, 5 milyar metreküpünün ise sanayide olmak üzere yılda toplam 44 milyar metreküp su tüketimi yapıldığı kaydedildi. Yıllık tüketilebilir su potansiyelinin 112 milyar metreküp olduğu Türkiyede, kişi başına tüketilebilir su potansiyeli 1.519 metreküp civarında olduğu, bu değer "su azlığı" yaşanan bir ülkede yaşadıklarını ve 2050 yılında "su fakiri" ülkeler sınıfına girebileceklerini gösterdiğine işaret edildi.