TÜRKİYENİN BİLİMSEL VERİLERE İHTİYACI VAR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç, 11. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin buradan çıkacak bilimsel verilere ihtiyacı var` dedi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği Sekretaryası tarafından "Çevre Yönetimi" ana teması ile bu yıl 11.si gerçekleştirilen Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, açılış konuşmaları ile başladı. ÇMO Başkanı Güvenç konuşmasına, Türkiye`nin yaşadığı acı nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek başladı. Kongre için aylardır hazırlık yapıldığını ve konuşmasını haftalar önce hazırladığını kaydeden Güvenç, şöyle devam etti:
Aslında daha farklı bir konuşma hazırlamıştım. Çevre mühendisliği eğitimini eleştirecektim. Çevre mühendisi arkadaşlarımızın yaşadığı sorunlara değinecektim. Türkiye`nin enerji politikasını, nükleer santral projelerini eleştirecektim. Ancak 10 Ekim Cumartesi günü yaşadığımız büyük acı, ülkenin bütününde olduğu gibi bizim de gündemimizi değiştirdi. Hatta, aylardır hazırlandığımız kongreyi iptal etmeyi bile düşündük. Ancak, bilime, barışa, kardeşliğe, aydınlığa, insanı insan yapan değerlere yapılan bu saldırı amacına ulaşamasın diye bu bilimsel faaliyetimizi devam ettirme kararı aldık.
Türkiye`nin buradan çıkacak bilimsel verilere, bilgilere ihtiyacı var `
ÇMO Başkanı Güvenç sözlerini, Türkiye`nin ihtiyacı olan bilimsel kongre devam edecek. Ancak, plaket töreni, akşam yemeği gibi kongrenin eğlenceli etkinliklerini, siz de takdir edersiniz ki, iptal etme kararı aldık. Katılımı ve anlayışı için akademisyen, bürokrat, öğrenci ve meslektaşlarımıza teşekkür ederim. Hepimizin, ülkemizin başı sağolsun` diye tamamladı.
Kongrede konuşan Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz, Milattan önce 9. Yüzyıldan bu yana bilinen, Görmeye çalış ki, bütün kirliliğine, kötülüğüne rağmen dünya yine de insanoğlunun biricik mekanıdır gerçeğinin kıymetini bilmekte fayda olduğuna vurdu yaparak, Gidecek başka bir yerimiz yok` dedi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da, Sorumsuz bir üretimin ve tüketimin faturasını hep birlikte ödeyeceğimizin farkındayız. Doğaya dost uyumlu bir üretim surecim geliştirmekten başka çaremiz yok` diye konuştu. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise konuşmasında, doğal ve kültürel zenginliklerini yaşatan, sektör çeşitliliğini insan, çevre ve bilgi odaklı geliştiren, rekabet gücüne sahip, yenilikçi, yaşam kalitesi yüksek bir Bursa için Uludağ Üniversitesi olarak ellerini taşın altına koyduklarını, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları protokolle çevre sorunlarıyla daha etkin mücadele edeceklerini söyledi.
11. Çevre Mühendisliği Kongresine, ÇMO Şube ve Temsilciliklerin yanı sıra Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa İl Çevre Şube Müdürü Eyüp Güç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, çok sayıda akademisyen ve çevre mühendisliği öğrencileri katıldı.