TUZLA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KİMYASAL SIZINTI BASIN AÇIKLAMASI
Tuzla`da yaşanan Nitrik Asit sızıntısıyla ilgili Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi`yle birlikte Cağaloğlu`nda basın açıklaması düzenledik. Düzenlediğimiz basın toplantısında işçi sağlığı güvenliği ve afet yönetimi eksikliği hakkında bilgilendirmelerde bulunduk, kazanın oluşturabileceği muhtemel etkileri kamuoyuyla paylaştık.
Cağaloğlu Arme Salonu‘nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çevre Mühendisleri İstanbul Şube üyesi Kübra Ayçiçek, Tuzla‘daki nitrik asidin insan sağlığına ciddi olumsuz etkileri olduğunu belirterek, nitrik asidin insan vücuduna teması halinde vücutta ağır yanıklara, şiddetli öksürük ve solunum güçlüğüne sebep olacağını söyledi.
‘KAZA RİSKİ OLAN TESİSLER DENETLENMELİ‘
Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi‘nden Serkan Küçük ise, olası nitrik kazaları sonucunda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Küçük, bu tür tesislerin kimya sanayi için özel olarak geliştirilmiş HAZOP gibi risk analiz yöntemleri ile risklerin belirlenmiş olması gerektiğini vurguladı. Küçük, açılacak olan tesislerin incelenmesinin ardından ruhsat verilmesinin gerektiğini belirterek, kimyasal maddelerin depolandığı ekipmanların (makine, reaktör) bakımının kontrolden geçmesinin de şart olduğunu kaydetti. Tuzla gibi kaza potansiyeli yüksek olan tesislere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Grubu ile belediyeler tarafından denetlemelerin yapılmasının ihmal edilmemesinin önemine vurgu yapan Küçük, Kimya Odası‘nın denetim fonksiyonlarında da yararlanılması gerektiğini ifade etti.
‘VALİLİĞİN AÇIKLAMASINDA NİCEL BİR BİLGİ YOK‘
Küçük, Tuzla‘daki nitrik asit kazasının etkileri konusunda İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamalarda nicel bir bilginin bulunmadığını kaydetti. Küçük, "Günümüzde Büyük Endüstriyel kazaların etkilerinin anında hesaplanması, müdahale yöntemine karar verilmesi gibi unsurlar akılcı yönetim araçlarıyla yapılmaktadır" dedi. Küçük, Kimya Mühendisleri Odası olarak yıllardır bu tür sistemlerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ancak yetkililerden herhangi bir karşılık alamadıklarını belirtti.
‘KAZAYA İLİŞKİN KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ‘
Kimya Odası olarak denetim çalışmalarından elde ettikleri simülasyon çalışmalarının verilerini açıklayan Küçük, ALOHA isimli simülasyon programı kullanarak, nitrik asidin su ile reaksiyona girmediğini tespit ettiklerini açıkladı. Küçük, 6,5 metre boyunda 2 metre çapında nitrik asit tankının, zeminden 30 santim yükseklikten 5 santim çapında bir yarılmaya uğradığının kabul edildiğini belirtti. Sızıntının bir saat sürdüğünü tespit ettiklerini de kaydeden Küçük, kazaya ilişkin net bir bilginin kamuoyu ile paylaşılmaması nedeniyle açıklama yapmak zorunda kaldıklarını kaydettİ.