ÜÇYÜZBİR BELGESEL GÖSTERİMİSÖYLEŞİSİ
ÜÇYÜZBİR BELGESEL GÖSTERİMİ & SÖYLEŞİSİ
Alican MAHSUROĞLU
Üçyüzbir Belgeseli Yönetmeni
22 Aralık 2017 Cuma Günü TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde gerçekleştirilen Üçyüzbir Belgesel Gösterimi ve sonrasında yönetmeni Alican MANSUROĞLU ile söyleşisi üye ve dostlarımızın katılımıyla gerçekleştirildi. 13 Mayıs 2014 günü Soma Holdinge ait bir maden ocağında meydana gelen katliam, ülkemizde İş güvenliği tedbirsizliğini, taşeronlaşmanın gerçek yüzünü ve kar elde etmek adına insan hayatının geri planda kaldığını gözler önüne sermişti. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu olarak bir kez daha hatırlatmak ve çözüm aramak için toplandık.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ömür YAŞAYAN açılış konuşmasından sonra Üçyüzbir Belgesel Gösterimi ve Yönetmen Alican MANSUROĞLU ile söyleşi gerçekleştirildi. Üye ve dostlarımızın soru ve katkılarıyla ile etkinliğimiz son buldu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ömür YAŞAYAN Açılış Konuşmasında Şunları Söyled
Soma Katliamının 4. yılına girmek üzereyiz. Katliamdan sonra değişen bir şey olmadığını Eynez Ocağından yanan kömürden sonra Torunlar İnşaatın Mecidiyeköydeki şantiyesinde 32. kattan yere düşen asansörde 10 işçi yaşamını yitirdi. Katliam Ermenekte devam etti, 18 madenci yerin metrelerce altında suda boğularak öldüler. Ermenekten sonra Şırnakta bir kömür ocağındaki göçükte 7 işçi hayatını kaybetti.
Katliam ve Cinayetler durmadı! 24 yaşındaki Elektrik-Elektronik Mühendisi Delil Arslan ile devam etti. Gemi Sri Lanka açıklarındayken Delil Arslan bir iş cinayetinde hayatını kaybetti. Gemi yönetimi Delil Arslanın cenazesini bir poşete sararak Sri Lankada bıraktı ve yoluna devam etti.
Katliamlar inşaatlar, kömür ocaklarında, fabrikalarda, plazalarda devam etti.
Soma Katliamının 4. Yılına girmek üzereyken, Katliamının gerçekleştiği Eynez Maden Ocağında 16 Aralık 2017 de bir işçi daha iş cinayetinde uğradı.
Biz diyoruz ki, iş cinayetleri emekçilerin kaderi, fıtratı değildir. Yapılması gerekenleri ısrarla ve inatla tekrar belirtiyoruz: İşçiler ve Emekçiler ölmeye mahkûm değildir, emekçilerin iş kazalarında ölümleri kader değildir.
İş cinayetlerinin nedeni; alınmayan önlemler, sağlanmayan iş güvenliği ve patronların düşük maliyetle daha fazla para kazanma hırsıdır.
Bu ülkede iş cinayetlerinin "kader-fıtrat" olarak adlandıran gerici düzenle hesaplaşacağımızı, eşit ve özgür bir ülke için mücadeleyi sürdüreceğimizi bildiriyoruz.
Yönetmen Alican Mansuroğlu, Üçyüzbir Belgeseline ilişkin şunları söyledi:
"2014 yılında Somada yaşanan katliam, ne ilkti ne de son oldu. Ermenekte, Torunlarda, tekstil atölyelerinde devam etti. Emekçilerin tepesine iyice binmek isteyen AKP iktidarı ve ortağı sermaye sınıfı, başkanlık sistemiyle beraber çığırından çıkacak olan sendikasızlaşma, güvencesiz çalışma koşulları için iştahını uzun yıllardır kabartmış durumda. Ne Soma ne de her geçen gün artarak devam eden işçi ölümleri fıtrat değildir. Sermayenin durmak bilmez kâr hırsının bir sonucudur. Bu durumun değişmesi için biz sinemacılara da büyük görevler düştüğünü düşünüyorum. Onlar öldürmeye devam ediyor, bizler direnmeye! Kaçarı yok, bu düzen değişecek!"
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu
22 Aralık 2017