ULUKIŞLA’DA ALTIN MADENCİLİĞİ PANELİ
Niğde`nin Ulukışla İlçesinde "Altın Madenciliği ve Siyanürlü Altın İşletmeciliğinin Çevresel Etkileri" konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Odamız adına Yönetim Kurulu II. Başkanı Yılmaz Kilim, Ekoloji Kolektifi adına Fevzi Özlüler ve Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi`nden Tahir Öngür katıldı.
4 Nisan 2009 tarihinde Niğde-Ulukışla-Madenköy`de "Madenköy Kompleks Madeni (Altın, Gümüş, Kurşun, Çinko) Projesi" için başlatılan ÇED süreci kapsamında halkın katılımı toplantısı planlanmış, Madenköy halkının yoğun tepkisi üzerine toplantı gerçekleştirilememişti.
2 Mayıs 2009 Cumartesi günü Ulukışla Halk Eğitim Merkezi Salonunda "Altın Madenciliği ve Siyanürlü Altın İşletmeciliğinin Olası Etkileri" konulu panel düzenlendi. Saat 10`da Ulukışla Hükümet Konağı önünde toplanan Madenköy halkı pankartları ve sloganlarla Halk Eğitim Merkezine yürüdüler. Panele Madenköy halkı dışında civar köylerin muhtarları, çeşitli çevre derneklerinin ve platformların temsilcileri, parti temsilcileri, yerel yöneticiler ve Ulukışla Belediye Başkanı da katıldı.
Çevresel etki değerlendirmesi yöntemi, ülkemizdeki uygulamaları, hukuki durumu, çevre ve maden politikaları gibi birçok konun ele alındığı panelde panelistler ve katılımcılar proje özelindeki görüşlerini de aktardı. Madenköyü`nün önemli bir geçim kaynağı olan ve ihracata yönelik üretimin yapıldığı kiraz tarımı konusunda maden faaliyetinin olası etkilerinin de tartışıldığı panelde madencilik faaliyetinin çevre ve insan sağlığı üzerine olası olumsuz etkileri de tartışıldı. Ayrıca maden işletmesinin köy içme suyu kaynağına çok yakın bir mesafede olduğu, hakim rüzgar yönü için Ulukışla istasyonu dikkate alınmış olmasına rağmen tesisin vadi içinde yer aldığı, vadi içinde ise hava akımının da genelde düşük kotlardan köyün bulunduğu yüksek kotlara doğru oluşunun proje tanıtım dosyasında dikkate alınmadığı belirtildi.
Atık depolama tesisi için seçilen yerin Alihoca Deresi yatağında yer alıyor olmasının herhangi bir kaza veya sızıntı durumunda Çakıtsuyu Çayı vasıtasıyla Şekerpınarı mevkiinde yer alan kaynak suyu şişeleme tesislerinden (Hayat Su, Tekir Su vb.) Adana`ya kadar (Seyhan Barajı) geniş bir alandaki yerleşim yerlerini ve Çukurova bölgesini tehdit edebileceği de panelde dikkat çekilen bir konu oldu.
Panelden sonra Madenköy`de ve proje alanı çevresinde Odamız Mersin İl Temsilciliğinin de katıldığı bir inceleme ve değerlendirmeler gezisi yapıldı.
ÇED Başvuru Dosyasında Atık Depolama Tesisininin (ADT) Yerini Gösteren Yerleşim Planı
Atık Depolama Tesisin Yaklaşık Yeri ve Dere Yatağı