YALNIZCA 55 GÜN TEMİZ HAVA SOLUDULAR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Kocaeli Şube`de yaptığı basın toplantısında, bölgenin hava kirliliği sorununa değinerek, ‘Dilovası halkı bir yıl içerisinde sadece 55 gün temiz hava solumuş` dedi.
Bir süredir başlattığı teknik inceleme gezisi kapsamında Kocaeli`ye giden ÇMO Başkanı, ÇMO Başkanı Bozoğlu, Türkiye‘de hava kirliğinin en yüksek olduğu yerleşim merkezinin Dilovası olduğunu, bunun da sanayi kuruluşlarının yeterince denetlenmemesi, kaçak kömür kullanımı, taşıt araçlarının yarattığı kirlilikten kaynaklandığını söyledi.
Bozoğlu, bölgede hava kirliliğinin had safhaya ulaştığını belirterek, hava kirliliğini ölçen istasyonlara göre Dilovası‘nda yaşayanların yılın 365 gününde sadece 55 gün temiz hava soluyabildiklerini söyledi.
Dilovası‘nda yaşayanların, yılın 365 gününde sadece 55 gün temiz hava soluyabildiklerini söyleyen Bozoğlu, ‘Dilovası‘nda durum çok vahimdir. Avrupa Birliği sınır değeri 2014 yılı içerisinde 241 gün aşılmıştır. 69 gün ise ölçüm yapılmamıştır` dedi.
KOCAELİ ALLAH‘A EMANET
Kocaeli‘de endüstriyel bir kaza yaşandığında AFAD‘ın ne yapacağını bilmediğini ifade eden Bozoğlu, ‘Kazalar, facialar yaşanmadan önlemlerin alınması mümkündür. Kazalar olmadan riskin değerlendirilmesi, gerekli önlemlerin, raporların, planlama çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Yaşanan olası faciaların ardından afet yönetimi sağlıklı, hızlı, çözüm odaklı, koordineli bir biçimde yapılabilmelidir` diye konuştu.
SUYU TİCARİ OLAYA DÖNÜŞTÜRDÜLER
Türkiye‘de yanlış bir politika uygulandığını ve suyun ticari bir temaya dönüştürüldüğünü kaydeden ÇMO Başkanı, ‘Türkiye‘nin havası, denizi ve toprağı kirlenmiştir. Yurttaşlar musluktan temiz su içemez hale gelmiştir. Suyu paketleyip satma kaygıları var` diye konuştu. Bozoğlu şöyle devam etti:
‘Kocaeli‘nde su kalmadığı için belediye tarafından yeraltı suları çekiliyor. Bu da Sapanca gölünü bitmiştir ve bitirilmeye devam ediliyor. Kuyular açılmaya kontrolsüz bir şekilde devam ederse Sapanca‘daki su bitecek. Tıpkısı Ankara Mogan gölünde de yapılıyor. Bu bölgede kapasite artışını durdurmak gerekir. Ekolojik kriz var.`
Toplantının ardından Kocaeli Şube Başkanı Mehtap Öztürk ile birlikte Sakarya ili Kaynarca ilçesi Görce ve Eğrioğlu mevkii, Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde de incelemelerde bulunan ÇMO Başkanı, burada halkla biraraya gelerek sorunlarını dinledi. Bozoğlu, bölgede yaşayan halkın buraya ne yapılacağı ve kendilerine maliyeti konusunda bilgi sahibi olamadığını belirterek, projenin ÇED raporundaki yanlışları anlattı.