TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
YÜKSELEN MESLEKLER YEŞİL İSTİHDAM; ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ


Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz tarafından hazırlanan "Küresel ısınma, çevre felaketleri ve yeşil pazarlama" çevre alanında çalışan talebine dair rapor Fortune Dergisi Haziran 2012 sayısında yayınlandı.  Dosya konusu yapılan Yeşil İstihdam konusuna dair Yenibiris.com kariyer sayfasında son dönemde artan ilan sayıları değerlendirilmiştir.

Mesleğimize dair istihdam alanlarının çevre yönetimi, çevre bilimleri/çevre mühendisliği, yenilenebilir enerji danışmanlığı, çevre hukuku uzmanlığı, şehir ve çevre planlama, atık su  /atık yönetimi alanlarında yayımlanan ilanların neredeyse tamamı mesleğimiz başlığı ile yer almaktadır.

Yeşil İstihdam Yükseliyor...

Çevre Mühendisliği pozisyonuna dair ilanların Nisan 2012 tarihinde %43 artış gösterdiğinin altı çizilmiştir.  Raporda artışın çok fazla gözlendiği istihdam alanları  "yenilenebilir enerji proje mühendisliği (%100) ve atık su yönetimi /çevre mühendisliği (%400)" olarak tespit edilmiştir. İlan sayılarında gözlemlenen bu artışların mesleğimizin geleceği ve mezun olacak arkadaşlar için istihdam konusunda kaygıları düşürecektir.

Yeşil iş alanlarında gözlemlenen bu istihdam artışlarının küresel ısınma, çevre felaketleri ve yeşil pazarlama gibi sorunların sektörsel bazda daha çok önem kazanmasına bağlanmaktadır. Raporda hem OECD hem de ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) gibi kurumlarca son yıllarda benzer tespitlerin yapıldığına değinilmiştir. Bu durum artık "çevre" ve "çevre yönetimi" olgusunun küresel bir gerçeklik olarak dönüştüğünü göstermektedir.

Odamızın Etkin Faaliyetleri ve Meslektaşların Dayanışması İstihdamı Arttırıyor!

1992 yılında büyük emeklerle kurulan ve bu sene 20. Yılını kutlayan Odamızın, mesleki haklar ve istihdam doğrultusunda her alan, her platforma göstermiş olduğu etkin çabalar ve meslektaşların Odaya sahip çıkması ile birlikte kamuoyundaki farkındalık artmakta ve bu süreçte istihdamı oldukça olumlu etkilemektedir. Her alanda, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın hakkı savunulmalıdır.

"Kirlenmek Güzel Değilmiş..."

İnsanın temiz ve yaşanılabilir bir çevre ile var olabileceği gerçeğini anlayan zamanın düşünce dünyası, yenilenebilir enerji imkânları, en az atık ile üretim yöntemleri ve en az zarar ile insanın eylemlerinin varlık koşullarının sağlanması hedeflenmektedir.  Bu anlayış ile mesleğimizin etik ve bilimsel değerleri günden güne artmaktadır.

Çevre Mühendisliği Mesleği

Hayatını kazanmak için üniversite sınavlarına giren öğrenci arkadaşlarımıza, değeri, kamu hizmeti ve bilimsel farklılığı artan mesleğimizi tavsiye ediyoruz. Çevre Mühendisliği disiplini, hava, su ve toprak gibi yaşamın temeli olan kaynakların yok olma tehlikesinin ve atık yönetimi gibi alanların varlığı ile daha geniş bir disipline dönüşmüştür. İnsan ihtiyaçlarının karşılanması neticesinde ortaya çıkan çevresel tahribat insanın temel ihtiyacı olan yaşanılabilir alanların yönetiminin önemini ortaya çıkartmıştır.

Mesleğimizin çalışma alanı genişledikçe meslektaşlarımızın uzmanlaştıkları alanlarda değişmektedir. Bu farklılıklar yalnızca istihdam sorunlarımız için değil yaşanılabilir bir dünya içinde umuttur.

Son yıllarda meslek alanımızda hem yasal düzenlemelerin artması hem de kurumsal düzeyde ortaya çıkan yapıların varlığı mesleğimize dair fikirleri ve yaklaşımları olumlu yönde etkilemektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadro açmamış olsa da, zamanın koşulları mesleğimize olan gerekliliğin günden güne altını çizmektedir.

Mesleğimiz alanında artan sorumluluğun yalnız iş alanı özelinde değerlendirilmesi bencil bir tutum olduğunu da unutmamak gerekir. Piyasa odaklı üretim ve tüketim ilişkisinin toplumsal sorunlarda daha duyarlı davranmamız konusunda bizlere büyük ödevler yüklemektedir. Öte yandan, istihdamın artması sürecinde, mevcut üretim-tüketim ilişkisinin bizlere dayattığı ucuz emek gücüne karşı tüm meslektaşların hassas davranması gerekmektedir.

Halk sağlığı hizmetleri ve çevre yönetimi bir kamu hizmetidir ve istihdam alanlarının genişlemesi ile bu değerler ölçüsünde çevre mühendislerinin meslek etiğe uygun hareket etmesi daha da önem kazanmaktadır.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak meslektaş adayı arkadaşlarımıza kamu yararı gözeten, eleştirel, etik ve bilimsel bir mesleğin savunucusu olduğumuzu ve mesleğimize artan ilginin mesleğimize olan değerin artması anlamına geldiğinin altını çiziyoruz.  

 

Not: Fortune Dergisi‘nin ilgili Dosya konusu http://cmo.org.tr/resimler/ekler/8f937ca3a298f60_ek.pdf adresine bulunmaktadır.

06.06.2012 00:00
Okunma Sayısı: 2226
Fotoğraf Galerisi